Menu Luk

6 film du skal se i anledning af 50-årsdagen for den første månelandingen

”One small step for man, one giant leap for mankind”

Søndag d 21. juli, er det 50 år siden at mennesket landede på Månen for første gang. Det fejrer Filmsiden med at kigge nærmere på nogle af de utallige film der er lavet om rumrejser – nogle er rigtig gode, mens andre er knap så gode.

First Men in the Moon (1964)

First Men in the Moon er en 1964 British Technicolor science fiction film produceret af Charles H. Schneer, instrueret af Nathan Juran, og er med  Edward Judd, Martha Hyer, Lionel Jeffries. Det er en tilpasning af science fiction manusforfatteren Nigel Kneale af H. G. Wells ‘1901 roman De første mænd i månen.

Hvor kan den streames?

Countdown (1967)

Countdown er en 1967 science fiction film regisseret af Robert Altman, baseret på roman The Pilgrim Project af Hank Searls. medvirkende er bl.a.  James Caan, Robert Duvall, Joanna Moore som astronauter, der viger for at være den første amerikaner til at gå på månen som en del af et crashprogram for at slå Sovjetunionen.

Hvor kan den streames?

A Trip to the Moon (1902)

Fransk kortfilm – Le voyage dans la lune

Ingen havde set mage, da Georges Méliès skød en rumkapsel afsted mod Månen. Filmen “Rejsen til Månen” blev et globalt hit.
Georges Méliès’ største succes var rumfilmen “Le voyage dans la lune” (Rejsen til Månen), som han lavede i sit studie i 1902.

Inspireret af science fiction-forfatterne Jules Verne og H.G. Wells lader franskmanden en flok astronomer stige ind i en rumkapsel, der med en gigantisk kanon bliver skudt af mod Månen.

De rammer “Månemanden” i det ene øje, hvorefter rumfarerne bl.a. ser en jordopgang, kæmpesvampe og vilde månebeboere, som de må tilintetgøre, før de kan vende tilbage til Jorden og folkets hyldest.

Filmen var den teknisk mest avancerede, verden havde set – i lande som Tyskland, Canada, USA og ikke mindst Frankrig myldrede folk i biografen for at se eventyret, som alle talte om.

Hvor kan den streames?

Fly Me to the Moon (2008)

Ricard Carson, en hensynsløs multimillionær, udnytter, at 40 % af verdens befolkning ikke tror på, at der har været mennesker på månen, og han planlægger derfor at gøre krav på månen og udnytte den som kilden til ren energi for fremtiden; Helium 3. Han vil slette Apollo 11-astronauternes bedrifter fra historien og det eneste, der kan stoppe ham, er hverken NASA eller USA’s præsident men en stædig 12-årig surfer ved navn Mike Goldwing. Sammen med sine venner, nørden Marty og den aspirerende journalist Amy samt et lille firben med Godzilla-vrangforestillinger, rejser han til månen… med hjælp fra Mikes bedstefar, der er tidligere astronaut, men ikke har haft kontakt med familien i mange år. Det er nu op til Mike både at redde Jordens og sin egen families fremtid.

Hvor kan den streames?

First Man (2018)

Et lille skridt for manden, men et kæmpe spring for menneskeheden. De udødelige ord er for evigt forbundne med det første menneskelige fodaftryk på månen. I 1969 blev dette sat af amerikaneren Neil Armstrong efter et helt liv, der med store triumfer og lige så store tragedier blev tilrettelagt med det formål at skulle være første mand på månen. Sammen med sin kone lider Neil et kæmpetab, da de mister deres lille datter til kræften. Den i forvejen ordknappe ingeniør går nu endnu længere ind i sig selv og lukker sig om sin drøm om rummet. Han bliver udvalgt til at deltage i det amerikanske rumprogram, der dog ikke er en dans på roser. Forløbet koster blod, sved, tårer og deciderede menneskeliv. Men Neil har allerede lidt det største tab, man kan forestille sig, og nu er der kun et mål tilbage – nemlig at plante sit fodaftryk på månen.

Hvor kan den streames?

Ad Astra (2019)

Brad Pitt spiller den bærende rolle som den militære ingeniør, der efter et fænomen kaldet The Purge må rejse ud i galaksen for at finde sin astronaut-far, der 20 år tidligere søgte efter liv på andre planeter og forsvandt undervejs.

Tommy Lee Jones spiller farmand, mens det er James Gray der instruerer rum-thrilleren, der også byder på en større rolle til Donald Sutherland.

Hvor kan den streames?