Menu Luk

9 film om besættelsen du skal se

I 1940 – d. 9. april, blev Danmark besat af Tyskland.  2. verdenskrig har været et emne der er filmatiseret lige siden, og Filmsideni tager et kig på nogle af de film, som handler om besættelsen på den ene eller anden måde. 

Drengene fra Sankt Petri (1991)

Drengene fra Sankt Petri er en gruppe gymnasieelever som laver narrestreger under 2. Verdenskrig. Men en dag får de et nyt medlem i deres klike, der hedder Otto, og han vil lave mere end bare narrestreger. Så begynder de at stjæle våben, sprænge fabrikker- og jernbaner i luften. En dag bliver de alle, undtagen Otto, fanget af nazisterne. De bliver smidt i fængsel, og Otto flygter til Sverige som var neutrale under 2 verdenskrig.

Hvor kan den streames?

De røde enge (1979)

Bag fængselsmurene sidder den unge dansker Michael Lans. Han ligger på sin soveplads og genkalder i sin erindring de begivenheder, der har bragt ham i hænderne på gestapo. På en mark i Jylland ligger Michael med sine venner og venter på, at allierede maskiner skal nedkaste våben, og tilsyneladende er alt fredeligt, men i sit natkvarter overrumples Michael og må skyde sig igennem.

Hvor kan den streames?

9. april (2005)

Filmen 9. april er baseret på en virkelig hændelse under den tyske invasion af Danmark 9. april 1940. En dansk fortrop havde på denne dato fået til opgave at bremse den tyske overmagt, indtil de danske forstærkninger kunne nå frem. Ved invasionen blev 16 danske soldater dræbt og 23 danskere, fortrinsvis soldater, blev såret. Filmen tager på denne baggrund udgangspunkt i en gruppe danske cykelsoldater, der trods kapitulationen, som de ikke havde fået underretning om, kæmpede mod overmagten i to timer.

Hvor kan den streames?

Flammen og Citronen (2008)

København, 1944. Det legendariske makkerpar fra den danske modstandsbevægelse Flammen og Citronen står for likvideringer af danske stikkere. Efter ordre fra deres chef, accepterer de også at likvidere tyskere. Men da Flammen beordres til at henrette sin kæreste, den gådefulde Stockholms-kurér Ketty, kommer han i tvivl om de udstukne ordrer. Og hvem er Ketty egentlig? I kampen for landets frihed er zonerne grå, og det bliver mere og mere uklart, hvem der er frihedskæmper og hvem der er terrorist.

Hvor kan den streames?

Hvidsten gruppen (2012)

Under Nazitysklands besættelse af Danmark sætter en lille gruppe jyske modstandsfolk sig for at bekæmpe besættelsesmagten. Gruppen er ledet af Marius Fiil, en kroejer fra Hvidsten nord for Randers, og med i gruppen er hans familie og venner. Gruppens opgave består i at modtage våben, ammunition og sprængstof nedkastet fra engelske fly. Da regeringen træder af, og tyskerne indfører dødsstraf for sabotage og modstandsarbejde, bliver det virkelig alvor for gruppen.

Hvor kan den streames?

Støt står den danske sømand (1948)

Filmen starter om bord på et dansk skib den 9. april 1940. Besætningen har lige over radioen modtaget besked om tyskernes invation i Danmark – og stemmer nu, om de skal sejle hjem eller søge allieret havn. Flertallet vælger England – og nu følger vi den danske besætning gennem de fem dramatiske år. Vi lever med i deres lidelser i redningsbådene, når deres skib blev sænket, sorgen når en af deres kammerater omkommer – og endelig glæden den 5.maj 1945. Enkelte steder i filmen, er der indklippet dokumentariske optagelser fra krigen, hvilket gør denne film til et stort og flot epos om de danske sømænds herodiske indsats i allieret tjeneste.

Hvor kan den streames?

Forræderne (1983)

To unge danskere (Allan Olsen og Ole Meyer) er gået ind i Frikorps Danmark og har kæmpet på Østfronten, I begyndelsen af 1945 deserterer de fra korpsets kaserne på Sjælland og skyder to overordnede. De søger hjem til deres nordjyske fødeegn, forfulgt gennem et kuldslået Danmark af frikorpset og den tyske besættelsesmagt, men også af den danske modstandsbevægelse.

Hvor kan den streames?

Under sandet (2015)

En engelsk konvoj overdrager hundreder af helt unge tyske krigsfanger i danskernes varetægt. De skal fjerne de to millioner landminer, som den tyske besættelseshær har gravet ned i sandet langs den jyske vestkyst. Den danske sergent, Carl Leopold Rasmussen (Roland Møller), har kommandoen over den tyske deling. Igennem fem lange krigsår har han, ligesom danskerne, oparbejdet en indestængt vrede mod besættelsesmagten. Nu får han til opgave at føre drengene igennem en mission, der kan koste dem alle livet. For Carl bliver det ikke bare kampen om liv og død, men om had, forsoning og tilgivelse.

Hvor kan den streames?

Fuglene over sundet (2016)

Året er 1943, og Arne Itkin er en berømt jødisk jazzmusiker, der bor i København sammen med sin kone Miriam og deres 5-årige søn Jacob. Der begynder at gå rygter om, at tyskerne vil deportere alle danske jøder, og da det bliver en realitet, må familien flygte fra deres hjem. De får at vide, at de kan blive sejlet til Sverige fra Gilleleje af lokale fiskere, men lokale kollaboratører og Gestapo kommer hurtigt på sporet af dem. Nu handler det om overlevelse for den lille familie, som håber at de mennesker, der kan hjælpe, er til at stole på.

Hvor kan den streames?