Menu Luk

Nope

Anmeldt af Rasmus Ølholm

Neglebiddende, angstfremkaldende spænding…

Jordan Peele har for længst cementeret sin status, som en af hollywoods mest lovende nye genreinstruktører. Hans to foregående film, ’Get Out’ og ’Us’ blev begge enorme succeser hos både publikum og anmeldere. Fælles for de to film var, at Peele formåede at blande effektive gysergreb med yderst relevante socialpolitiske problemstillinger – hvor ’Get Out’ var en tydelig satire over den iboende racisme, som i høj grad hersker i det amerikanske samfund, var ’Us’ lidt mere kryptisk i sin kommentar på det store klasseskel, som ligeledes er til stede på den anden side af Atlanterhavet.

Som et produkt af de to første films svimlende høje kvalitet, var mine forventninger til Peeles seneste skud på gyserstammen ’NOPE’ skyhøje – og den er nu tilgængelig i de danske biografer.

I en isoleret amerikansk bjergby driver den økonomisk pressede OJ Hayward (Daniel Kaluuya) en hesteranch alene efter sin fars pludselige død. I det mystiske begivenheder begynder at finde sted i byen, beslutter OJ og hans søster Emerald (Keke Palmer) at fange optagelserne på video, for at sikre ranchens overlevelse.

Som nævnt indledningsvist var mine forventninger til filmen skyhøje – alligevel formåede filmen ikke bare at indfri dem, men decideret at overgå dem. ’NOPE’ er på én og samme tid årets mest forstyrrende gyser og mest begavede samfundssatire – slet og ret årets bedste film.

Rent teknisk er ’NOPE’ Peeles mest imponerende til dato. I samarbejde med mesterfotografen Hoyte Van Hoytema (manden der blandt andet har filmet ’interstellar’ og ’Dunkirk’) bliver der leveret fuldstændig overdådige billeder –  det smukke ørken- og bjerglandskab bliver iscenesat med scope som ville gøre selv John Ford og David Lean stolte. Ligeledes bliver nærbilleder af vores hovedpersoner også brugt enormt effektivt og selv uden replikker, er man aldrig i tvivl om deres følelser. Skuespillet over hele linjen varierer imellem at være solidt og decideret fremragende. Kaluuya og Palmer har eminemt søskende-dynamik imellem sig og deres forhold er filmens bankende hjerte. Ligeledes er Brandon Perea enormt velspillende som den UFO-fanatiske Angel, som rodes ind i Hayward søskendes projekt. Steven Yeun, som de fleste muligvis kender fra ’The Walking Dead’ og ’Minari’, leverer en underspillet og smertefuld præstation som ”Yupe” – en tidligere barneskuespiller, som stadig hjemsøges af en traumatisk hændelse fra sin barndom. Den eneste som ikke leverer helt på samme niveau som resten, er Michael Wincott, hvis præstation bliver en smule stiv og unuanceret. Han viser dog karisma nok til, at det ikke bliver helt forfærdeligt.

Som tidligere nævnt, formår Peele endnu engang at blande et nuanceret og samtidsrelevant budskab med eminent gyserhåndværk. ’NOPE’ har mange ting på hjerte, men dens primære bekymring er, hvor skruppelløse vi er blevet når det kommer til underholdning – i en tid hvor mange skamlytter moralsk tvivlsomme ’true crime’ podcasts, i en tid hvor psykisk syge udstilles for underholdningens skyld og hvor dyr iscenesættes og bliver udnyttet for øjnene af mange mennesker, føles dette skræmmende aktuelt. Filmen tackler også menneskets behov for berømmelse, selv når denne sker på bekostning af egne og andres sikkerhed.

Alle disse tematikker formidles igennem neglebiddende, angstfremkaldende spænding, som næsten tangerer et niveau, som er Spielberg og Hitchcock værdigt. Allerede fra filmens åbningsscene, som er en af de mest ubehagelige scener jeg har set siden de sidste 15 minutter af ’Hereditary’, bliver stemningen etableret – selvom filmen tager sig god tid, sidder man med en konstant følelse af ubehag og utryghed.

Mine negative kritikpunkter er meget begrænsede. Filmens tredje akt trækker en lille smule i langdrag, men omvendt ville det heller ikke have været klædeligt, hvis den var blevet afviklet for hurtigt. Desuden er det værd at nævne at ’NOPE’ ikke vil være alles kop gyserthé. Så lad det være sagt på forhånd, at hvis dine favoritgysere tæller ’The Conjuring’, ’Insidous’ eller andet jump scare baseret gys, vil du formentlig ikke få det store ud af denne – og det er helt okay. Smag og behag vil altid være forskellig. Men for mit vedkommende er ’NOPE’ årets bedste film indtil videre og jeg vil gøre hvad jeg kan for at få set den en ekstra gang eller to i biffen.

Jordan Peele, du er et geni og vi fortjener dig ikke – ’NOPE’ sniger sig lige akkurat op på 6/6 stjerner herfra.

Trailer:

Title: Nope

Karakter: 6 ud af 6 stjerner

Instruktør: Jordan Peele

Skuespillere: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Brandon Perea, Michael Wincott, Steven Yeun med flere. 

Genre: Gyser, mysterie og Sci-fi

Spilletid: 2t og 10min

Premiere:  18. august 2022