Menu Luk

Good Morning, Vietnam

23. december 1987

For 35 år siden præmierede ’Good Morning, Vietnam’ og i den anledning tager vi den under kærlig behandling – Har filmens tematikker relevans i dag? Og hvad med Robin Williams, rummede han den skuespilmæssige bredde der er nødvendig for at balance humor med dyb alvor?

Williams spiller den Vietnamudsendte radiovært Adrian Cronauer, som står for at lave radio for de amerikanske soldater, som er udsendt under Vietnamkrigen. Hans muntre og rapkæftede stil falder i lytternes smag, men imidlertid ikke i hans overordnedes. De sætter sig for at stoppe ham alt imens han selv indleder et forhold til en lokal kvinde og på egen hånd opdager de rædsler der foregår lige for næsen af ham.

Lad det være sagt fra start af, at Robin Williams er filmens helt store oplevelse og at filmen aldrig var blevet et hit af samme proportioner, hvis ikke det var for hans præstation. Williams’ komiske timing er blandt de bedste nogensinde og på stående fod, kan jeg kun nævne Peter Sellers og gutterne fra Monty Python, som historisk set har haft et topniveau som Williams. Han formår at ramme samtlige facetter af filmkomik i sin præstation. I sine radioudsendelser får han foldet sin verbale komik ud i yderste potens og leverer alt fra morsomme ordspil, troværdige parodier og skarpe kommentarer, som med sikkerhed vil få selv de sureste i blandt os til at trække på smilebåndet. Ligeledes leverer Williams fysisk komik, især med sine yderst ekspressionistiske ansigtsudtryk, som kun bidrager til humoren. Samtidig mister han aldrig krigens alvor af syne. Selvom man sidder og hygger sig over hans præstation bliver aldrig for bredt eller til en farce. Mange af Cronauers punchlines er med afsæt i kritik af elementer af den amerikanske ageren i Vietnam – og på den måde bliver krigen aldrig rakt ud i strakt arm, men dens rædsler bliver derimod formidlet igennem skarp humor.

Læs også:  På denne dag for 40 år fik filmen ‘Busters verden’ premiere

En anden tematik som filmen har på hjerte er censur. Filmens primære antagonist, Lt. Hauk (spillet af Bruno Kirby) sætter sig for at begrænse vores hovedpersons udsendelser – både i form af hans humor, men også de nyheder han bringer. Den problemstilling føles ubehageligt nutidig og relevant.

Bundlinjen er at ’Good Morning, Vietnam’ står som en af Robin Williams bedste præstationer og formår stadig både at skabe grin og stof til eftertanke.

Læs også:  På denne dag for 18 år siden udkom ‘Adams æbler’

Hvor kan den streames?

Trailer: