Menu Luk

Facts om filmen 'Jazzsangeren' fra 1927

Skribent: Martin Riis Larsen

The Jazz Singer (Jazzsangeren): En banebrydende film fra 1927

Under stumfilmæraen blev mange film akkompagneret af klavermusik og nogle gange et helt orkester. Film med synkroniseret lyd blev introduceret i slutningen af 1920’erne, og det ændrede hele filmindustrien. Den første film med lyd var filmen ‘Jazzsangeren’ fra 1927. Denne revolutionerende opfindelse betød at stumfilmens æra var slut.

Jazzsangeren fra 1927, instrueret af Alan Crosland, markerede et vendepunkt i filmhistorien. Den var ikke blot den første spillefilm med synkron lyd, men også en gribende fortælling om identitet, kultur og familiekonflikt. Filmen, med Al Jolson i hovedrollen, banede vejen for en ny æra af filmskabelse og populariserede både jazzmusik og lydfilm.

Historien om Jakie Rabinowitz:
I hjertet af Jazzsangeren finder vi Jakie Rabinowitz (Al Jolson), en ung mand splittet mellem sin jødiske arv og sin drøm om at blive jazzsanger. Hans far, en konservativ kantor, forventer, at Jakie følger i hans fodspor og overtager sin rolle i synagogen. Men Jakies hjerte banker til jazzens rytmer, og han ser en fremtid på scenen. Denne konflikt skaber spændinger i familien og tvinger Jakie til at træffe et vanskeligt valg.

En kamp for identitet:
Filmen skildrer Jakies kamp for at forene sin jødiske identitet med sin passion for jazz. Han føler sig splittet mellem to verdener, den traditionelle og den moderne. Hans drøm om at blive jazzsanger symboliserer et brud med familiens forventninger og traditioner. Samtidig repræsenterer jazzen en ny form for kulturel udtryksform, der udfordrer de etablerede normer.

Al Jolson in Jazzsangeren (1927)

Selvom lyden i Jazzsangeren var begrænset til musiknumre og enkelte replikskifter, var det en revolutionerende nyskabelse. Filmen demonstrerede potentialet i synkron lyd og åbnede op for en ny dimension i fortælling. Jolsons kraftfulde stemme og karismatiske skuespil fik liv i karakteren og skabte en dybtfølt forbindelse med publikum.

Jazzsangeren var en enorm succes og hjalp med at popularisere både jazzmusik og lydfilm. Filmen inspirerede andre filmskabere til at eksperimentere med lyd og banede vejen for en ny æra af filmproduktion. Den betragtes i dag som en klassiker inden for amerikansk film og har haft en varig indflydelse på filmindustrien.

Eftermæle og indflydelse:
Jazzsangeren har haft en betydelig indflydelse på filmhistorien. Den var en banebrydende film, der demonstrerede potentialet i synkron lyd og hjalp med at definere en ny æra af filmskabelse. Filmen var også en gribende fortælling om identitet, kultur og familiekonflikt, der fortsat taler til et bredt publikum.

  • Den første spillefilm med synkron lyd: Selvom lyden var begrænset til musiknumre og enkelte replikskifter, var det en revolutionerende nyskabelse i filmindustrien.
  • En gribende historie: Filmen fortæller historien om Jakie Rabinowitz (Al Jolson), en ung mand, der må vælge mellem sin drøm om at blive jazzsanger og sin jødiske families traditioner.
  • En kulturel milepæl: Filmen var en stor succes og hjalp med at popularisere både jazzmusik og lydfilm.

Title: The Jazz Singer
Titel DK: Jazzsangeren
Instruktør: Alan Crosland
Manus: Samson Raphaelson, Alfred A. Cohn, Jack Jarmuth
Skuespillere: Al Jolson, May McAvoy, Warner Oland, Eugenie Besserer m. fl.
Genre: Drama, Musik, Musical 
Spilletid: 1 t 28m 
Produktionsår: 1927

OBS! Vi tager forbehold for stavefejl og tastefejl.