Menu Luk

Hvil i fred, Rutger Hauer

 – Skrevet af Rasmus Ølholm

Igår aftes blev nyheden om bortgangen af den hollandske skuespiller, Rutger Hauer, bragt. Han blev 75 år gammel.

Den alsidige og karismatiske skuespiller nåede, ifølge IMDb, at spille med i intet mindre end 174 forskellige projekter på tværs af film og TV – bedst kendt er nok hans rolle som Roy Batty i Ridley Scotts ‘Blade Runner’ fra 1982.

Hauer begyndte sin skuespilskarriere i hjemlandet i 1969, som hovedrollen i Paul Verhoevens tv-serie, Floris. Han og Verhoeven arbejdede sammen adskillige gange derefter.

Hauer fik sin debut i Hollywood i 1981, hvor han spillede Wulfgar i Sylvester Stallone-filmen, Nighthawks.

Året efter skulle blive året, hvor Rutger Hauer trådte ind på den helt store Hollywood-scene i føromtalte ‘Blade Runner’. Her spillede han overfor Harrison Ford, som Roy Batty – en replikant (menneskelignende robot, til dem der ikke er indviet i ‘Blade Runner’ mytologien) med et brændende ønske om at leve på lige fod med mennesker. I en af filmens sidste scener står Hauer for et af de mest ikoniske øjeblikke i Sci-Fi historien; nemlig “Tears in Rain” monologen, som han selv var med til at skrive.

I de senere år har Hauer blandt andet optrådt i ‘Batman Begins’, ‘Sin City’ og senest i ‘The Sisters Brothers’.

Jeg tror mange, vil give mig ret i, at 75 år var for tidlig en alder at miste ham i. Men Hauers minde vil i den grad leve videre i kraft af hans utallige optrædener i film og tv-serier.

“.. All those moments will be lost in time like tears in rain”.

Hvil i fred, Rutger Hauer.