Menu Luk

Mød virkelighedens 'Mindhunter' mordere

 – Skrevet af Mathias Stage

‘Mindhunter’ er nok en af de mest omtalte krimiserier for tiden, og dens popularitet på Netflix ser ud til ingen ende at ville tage. Derfor tænkte vi her på Filmsiden, at vi vil lave et lille overblik til dig, som har lyst til at vide mere om nogen af seriens mordere. For disse mordere er ikke fiktive. Det er virkelige mennesker, som der har været virkelige retssager imod. Husk på, ‘Mindhunter’ er en krimiserie bygget på virkelige hændelser, og det er det der gør serien så skræmmende i vores øjne.

Charles Manson

Den ubetinget mest berømte seriemorder, der har været med i ‘Mindhunter’ indtil videre. Manson, der er på alles læber lige nu med en kort, men alligevel betydningsfuld rolle i Quentin Tarantinos 9. film ‘Once upon a time.. in Hollywood’. 

Manson er langt fra den mest bestialske morder, der bliver interviewet af agenterne Tench og Ford. Det opsigtsvækkende ved Manson var hans evne til at hjernevaske andre og få dem til at starte en racekrig, der længe var Mansons våde drøm. Hvorfor vides ikke med sikkerhed, men ideen om en verdensomspændende racekrig skulle komme fra ingen mindre end The Beatles og deres sang ”Helter Skelter”, som Manson opfattede som en opfordring til at skabe krig mellem hvide og sorte. Til at opnå dette, samlede Manson en gruppe af unge hippier, der levede på kanten af samfundet, på Spahn Ranch i Los Angles. 

Som bekendt blev det ikke til nogen racekrig, det kulminerede dog for Manson familien, da fire af medlemmerne slog højgravide Sharon Tate og tre af hendes venner ihjel i hendes hjem på kanten af Hollywood. 

Charles Manson døde i 2017 i California State Prison.

David Berkowitz

David Berkowitch eller “Son of Sam”, som han igennem pressen døbte sig selv, terroriserede i 1970’erne gaderne i New York med intet mindre end 6 mord på lige knap et år, begået med en kaliber .44 Bulldog revolver og en jagtkniv. 

Berkowitch var en enspænder, der boede alene i Yonkers og arbejdede som postmand efter en tur i den amerikanske hær. Berkowitchs “claim to fame” var ikke kun at slå ihjel på stribe, men også hans interaktion med både politiet og pressen, som modtog en række breve i løbet af årene 1976 og 1977, hvor han blandt andet ønskede politiet held og lykke med deres efterforskning og lovede at købe nye sko til de involverede politibetjente. Historien bliver endnu mere absurd, da “Son of Sam” bliver fanget i 1977, hvor han forklarer sine ugerninger med, at han udførte disse mord fordi hans nabos hund beordrede ham til det. Hunden var ifølge Berkowitch besat af en djævel. Senere hen forklarede han ligeledes, at han var medlem af en satanisk kult, der hjalp ham med at begå disse seks mord.

David Berkowitch er i dag 66 år gammel og påstår at være såkaldt “born again christian”. Han kommer dog stadigvæk til at bruge resten af sit liv i et fængsel i New York.

Dennis Rader

Dennis Rader som er bedre kendt under navnet “BTK (Bind, toture, kill) strangler” kan blive en mulig hovedperson i næste sæson af ‘Mindhunter’. Vi fik nemlig et par små indblik i Raders kulørte liv med et par forstyrrende scener, hvor han udlever sine syge lyster. 

Rader startede sin karriere som seriemorder i 1974, hvor han brød ind i et hjem i Kansas og slog familien Otero ihjel ved at kvæle og hænge de fire familiemedlemmer. Fra 1974 til 1991 nåede “BTK” at slå 10 mennesker ihjel, oftest med seksuelt motiv. Ligesom “Son of Sam”, så sendte “BTK” også breve til offentligheden, hvilket også blev hans endeligt, da politiet fandt metadata på en diskette, som “BTK” havde sendt til en lokal tv-station. 

Dennis Rader er i dag 74 år gammel og sidder El Dorado Correctional Facility i Kansas.

Ed Kemper

Ed Kemper eller “The Co-ed killer”, som han blev døbt af pressen, dukkede op i første sæson af ‘Mindhunter’ og stjal rampelyset totalt. De to agenters interviews med den knivskarpe kæmpe var det ubetinget mest interessante ved første sæson, ikke kun på grund af hans yderst makabre ugerninger, men også på grund af hans imponerende selvindsigt og evne til at formidle en seriemorders udsædvanlige følelsesliv. 

Han skorter dog heller ikke på bemærkelsesværdige historier, blandt andet om sit første mord, hvor han skød sin egen bedstemord efter et skænderi. Kempers modus operandi var at samle unge kvinder op i sin bil, dræbe dem, køre dem hjem og voldtage deres lig og skære resterne i småstykker.

Kemper er 70 år i dag, og nåede at slå 10 kvinder ihjel inden han blev fanget og sidder på livstid i California Medical Facility.

Elmer Henley

I anden sæson blev vi som publikum introduceret til Elmer Henley, der som 15 årig mødte den noget ældre Dean Corll, som havde smag for at bortføre yngre mænd, lænke dem fast, voldtage dem og til sidst myrde dem på bestialsk vis. Henley hjalp således Corll med at lokke de unge mænd med hjem til Corlls hjem i Dallas, Texas. Henley vidste dog ikke, at de unge mænd kun var til Corlls eget forbrug, Henley troede således, at de unge mænd blev solgt ind i såkaldt “sex slavery ring”. Prisen for at hjælpe Corll med sine syge fantasier var 200 dollars per næse. 

Makkerparret fortsatte deres syge forretning i lidt over et år inden det gik galt en aften, hvor endnu et offer var blevet lokket i fælden. Henley var blevet sulten og gik derfor efter en sandwich og kom tilbage med en ung dame, der var klar på at feste i Corlls hus, hvilket ikke passede Corll, der dog gav efter og lod de to teenager feste natten lang med hash og alkohol. De to unge fik dog en overraskelse, da de vågnede efter at Corll havde givet dem begge håndjern på. Henley fik dog talt sig ud af håndjernene med lovning på, at han ville deltage i at slå de andre to ihjel. Piben fik dog en anden lyd, da Henley blev løst af sine lænker. Herefter valgte Henley at skyde Corll mens han råbte, at han var gået for langt. Det blev også afslutningen for Henley og hans tvivlsomme karriere, da de to tilfangetaget gidsler blev løsladt og gik herefter til politiet. 

Henley er i dag 63 år gammel og sidder fængslet i Texas.

Jerry Brudos

Den rødhåret sko-fetichist dukkede op i ‘Mindhunter’ sæson 1, hvor de to agenter lokkede historier ud af ham ved at give ham kvindesko, som han kunne fornøje sig med. 

Brudos begik fire mord i 1968 og et år frem i Oregon. Kimen til Brudos’ lyst til at slå kvinder ihjel blev allerede lagt i den tidlige barndom, hvor Brudos’ mor, der inderligt ønskede sig en pige, begyndte at drive psykisk vold på Brudos. Det var også i barndommen, at Jerry begyndte at lege med kvindesko og kvindeundertøj som han stjal fra naboer. Disse lyster var udslagsgivne for Brudos første mord, en ung kvinde bankede på døren for at sælge leksika. Brudos fik lokket den unge kvinde ned i kælderen, hvor han slog kvinden i gulvet med en planke. Herefter klædte Brudos kvinden ud med forskelligt undertøj og sko, hvor efter han skar kvindens fod af og gemte den i fryseren. Foden blev senere brugt til at udstille forskellige sko til Brudos store fornøjelse. Han havde også for vane med, at tage kvindesko på og onanere efter han havde slået ihjel. 

Jerry Brudos døde af leverkræft i 2006 i et fængsel i Oregon.

Richard Speck

Den svært uhyggeligt udseende Speck blev introduceret i den første sæson af ‘Mindhunter’, hvor han konkluderer: ”it just wasn’t their fucking night.” Speck referer naturligvis til de 8 sygeplejerskestuderende han tog til fange på kollegie i Chicago. En efter en blev de unge studiner ført ud af rummet og enten kvalt eller stukket ihjel med en kniv. Den sidste kvinde blev voldtaget og herefter kvalt. En kvinde lykkedes dog at undslippe Specks øje ved at kravle ind under en seng. I retten forklarede Speck, at han egentlig bare ville begå et ordinært indbrud, men i en rus af alkohol og stoffer gik 25-årige Speck langt udover planen. 

Speck døde i fængsel på sin 50 års fødselsdag af hjerteanfald.

Wayne Williams

Wayne Williams var hovedskurken i 2. sæson af ‘Mindhunter’, hvor han blev trukket ind i efterforskningen af den uhyggelige sag om the “Atlanta Child Murders”, hvor 30 unge, sorte børn blev dræbt i årene 1979 til 1981. Williams blev dog kun dømt for to af mordene. Det menes dog stadig i Atlanta, at han var involveret i mindst 23 af mordene. 

Williams ernærede sig som radiovært på sin egen radiostation og som spirende musikproducer, hvor han søgte unge musiktalenter. 

Williams sidder stadig bag tremmer i Chicago, men sagen imod ham er faktisk stadig aktiv. I marts dette år bekendtgjorde Atlantas borgmester, Keisha Bottoms, at alle beviser vil blive undersøgt igen med henblik på at få den hele sandhed frem i lyset.