Menu Luk

Er du klar

til Halloween?

Skrevet af Rasmus Ølholm

Sommeren er for længst forbi og kalenderen siger nu oktober – bladene falder af træerne, regnen virker ustoppelig og vigtigst af alt står Halloween for døren. Det er ganske vidst ikke en højtid der fejres i Danmark, men enhver undskyldning for at sætte en gyserfilm på, bliver godtaget her. Men hvilke skal man så se?
Udødelige klassikere som ’Exorcisten’, ’Maskernes Nat’ og ’Ondskabens Hotel’ behøves ingen nærmere introduktion. Det samme kan siges om moderne mesterværker som ’Hereditary’, ’The Babadook’ og ’The VVitch’.
Derfor vil denne artikel vende opmærksomheden mod tre gyserfilm, som måske ikke er ligeså kendte hos det bredde publikum.

Tre oversete gysere du bør tjekke ud

Videodrome (1983)

At kalde ’Videodrome’ en overset film, vil måske fornærme nogle. Blandt gyser aficionados er David Cronenbergs satiriske gyser yderst vellidt. Men for det bredde gyserpublikum er denne forstyrrende sag formentlig gået i glemmebogen.

Vi følger TV-præsidenten Max Renn (James Woods), som er desperat efter at finde grænseoverskridende indhold til sin TV-kanal. Da han falder over det nye koncept Videodrome, et program som tager udgangspunkt i voldsom tortur og vold, fanger det hurtigt hans opmærksomhed. 

Dog falmer Maxs begejstring, da hans kæreste melder sig til programmet og ikke vender hjem. Tvivlen om hvorvidt Videodrome egentlig er fiktion bliver nu større og større.

’Videodrome’ er ikke en gyser, som har travlt med monstre og jumpscares. Den bruger mere tid på at svælge i sine tematikker om forbrugersamfundet og hvordan vores grænser, for hvad der er acceptabelt, konstant rykkes – og ikke mindst ulækker bodyhorror. Vi har en yderst veloplagt og velspillende James Woods i hovedrollen. Filmen skal dog især ses for sine uovertrufne praktiske effekter, som stadig er utroligt makabre og effektive den dag i dag.

The House of the Devil (2009)

Året er 2009 og gysergenren synes at være reduceret til torturporno (’Saw’, ’Hostel’ etc) og generisk found-footage (’Paranormal Activity’ etc). ’The House of the Devil’ gik imidlertid til modangreb imod disse tendenser. 

Instruktøren Ti West leverer med denne oversete perle en gyser, som tager sig rigeligt tid til at skabe en tryggende og ubehagelig stemning, hvor man hele tiden føler sig utryg og bekymret for, hvad der venter.

Samantha er studerende og desperat efter et fritidsarbejde, hvor hun kan tjene penge til husleje. Hun falder over et opslag med et babysitting-job, som virker oplagt til hende. 

Da hun møder op ved huset, opdager hun dog at et eller andet er galt. Imens Samanthas forundring stiger, bliver det tydeligere og tydeligere, at hendes vært ikke har været helt ærlig omkring aftenens opgave.

’The House of the Devil’ er en hyldest til gyserfilm fra 80’erne, men formår samtidig at være helt sin egen.

The Witch in the Window (2018)

Kan man reparere noget der er ødelagt? Det spørgsmål er omdrejningspunktet (i mere end en forstand) i Andy Mittons gyser, ’The Witch in the Window’ – en slowburn gyser, som i ligeså høj grad kan beskrives som et familiedrama, som en gyser.

Simon har købt et forladt hus på landet og tager sin 12-årige søn, Finn, med til at hjælpe med at istandsætte det. Deres forhold er anstrengt og man får hurtigt fornemmelsen af, at denne tur er sidste chance for Simon.

Situationen bliver imidlertid yderligere kompliceret, da det viser sig at husets tidligere ejer stadig er at finde derinde – og hun bliver gradvist stærkere i takt med at huset genopbygges.

Filmen havde præmiere på Blodig Weekend filmfestival tidligere i år og den tog fusen på mig. Den bruger meget tid på at dvæle ved Simon og Finns forhold, hvilket gør at man bliver følelsesmæssigt engageret i dem. Det betyder også, at når gyset først kommer, er der ekstra meget på spil. Selvom filmen lider under et lille budget og svingende skuespil, sad jeg tilbage med en følelse af gennemført ubehag, da den var slut. Jeg var både rørt og skræmt.

Der er ingen tvivl om, at disse film ikke vil være alles kop thé. Men hvis du er ajour med de førstnævnte titler, vil disse tre film være et godt supplement til din gyseraften.

Alle filmene kan lejes hos Blockbuster.

Rasmus Ølholm

Skribent