Menu Luk

Gribende - Vigtig – Obligatorisk – Vedrører os alle – A Must See

Dark Waters  – Anmeldt af Ellen-Karin Myklebust

Anmeldelse

Uha! Ja, Dark Waters fortjener en plads på alles liste over sete film.

Filmen har rod i et komplekst system mellem penge og mennesker, i samfundet, i forskerverdenen der på så mange måder styres af gigantiske selskaber med millioner i baghånden.

Dark Waters er baseret på artiklen “The Lawyer Who Became DuPont’s Worst Nightmare” som man kunne læse i The New York Times i 2016. Skribenten hedder Nathaniel Rich, som tilsyneladende også er medmanuskriptforfatter på filmen.

Virkeligheden man fortæller om i filmen, vedrører os alle. Uden tvivl. Det kan spores tilbage til efterkrigens tid.

Filmen indleder dens historie 1975, og ender helt op i vore dage.

Mark Ruffalo spiller advokaten Rob Bilott. En dag på arbejde, kommer gårdejeren Wilbur Tennant (Bill Camp) og afleverer en kasse fuld af dokumenter og VHS- videobånd. Han fortæller, dyr og familie bliver syge af vandet fra floden ved hans gård. Så noget er galt. Han beder Rob om hjælp. Tøvende, venligt betvivler og afslår Rob at kunne yde juridisk hjælp. Han bliver klogere, når hans egen bedstemor bliver nævnt i samtalen. Rob foretager nogle indledende undersøgelser og læser op på sagen. Den viser sig at være større end som så. Han bliver ved. En dag kommer der utrolig mange kasser med materiale ind på kontoret fra DuPont. De håber med dette at øge arbejdsbyrden så meget, at man vil opgive sagen. Det fylder så meget, at Rob er nødt til at have et meget stort lokale til det hele. Det tager meget lang tid at organisere alle disse dokumenter. I mens og når det er gjort, går det op for Rob, at han er nødt til at forstå kemiske termer og ord. Der er især PFOA (Perfluorooctanoic acid), også kendt som C8, der skurrer og skal undersøges nærmere. Det er ikke let at finde informationer. Dette kemiske stof virker skjult for omverden. Nu går det op for ham, at det ikke kun er flodens vand, der indeholder for stor koncentration af det omtalte sundhedsfarlige PFOA.  Det findes og bruges blandt andet i fremstilling af teflon til stegepander og også i tekstiler. Det kan endda også spores i cigaretter på et tidspunkt.  

Som man forstår, er det ikke blot fabriksarbejdere ved det respektive og tidligere nævnte firma DuPont, som er udsat for PFOA. Der kommer endelig mulighed for at blive testet i dertil opsatte telte. Lidt ligesom vi oplever nu i coronatiden. Rob ved, at en stor mængde data skal samles for at kunne argumentere for sagen, og bevise på hvilken måde DuPont omgår loven og sætter menneskeliv på spil. Det kræver blodprøver og uvildige forskeres gennemgang og analyser af disse.

Alt dette har store pengeomkostninger for advokatfirmaet Rob er ansat i, og det medfører Rob flere gange må gå ned i løn. Dette til trods bliver han ved.  Han har lange arbejdstider, mange samtaler med dem som er blevet syge af det kemiske udslip, den juridiske slåskamp, at skulle holde sammen på ægteskabet og familielivet blive en dag så stressende, at kroppen ryster, og han ender på hospitalet.  Heldigvis går det godt. Historien forlyder så, at Rob fra det virkelig liv stadig arbejder med sagens mange retssager. Noget tyder på, som dommeren sagde; det er ikke færdigt før en gang i året 2090.

Så omfattende er sagen altså. Der er mange detaljer at sætte sig ind i.  Det er skræmmende at se, hvordan et multiinternationalt selskab får lov at styre og påvirke menneskers ve og vel. Tallene er høje og foruroligende, hvis man spørger mig. 

Ildsjælen Rob har stillet sig i frontlinjen – direkte i skudlinjen og har gjort og gør et kæmpe arbejde for at folks helbred skal forblive intakt.

Dette viser Mark Ruffalo på bedste vis med sit skuespil. Der er en alvor og eftertænksomhed over karakteren. Det ses på kropsproget. Samtidig er han slagkraftig, når det gælder. Det høres på stemmeføring, og det lyser ud af ham. De få gange han vælger at bruge større fagter, så virker de helt naturlige. Han virker nærværende og lyttende, som karakteren har brug for, hvis denne store sag skal tages alvorligt.

Jeg kunne godt lide filmens gennemgående gråtonede farvepalet. Det passer fint til filmes tema og stemning af noget uigennemtrængelig og tåget at komme igennem. Det passer fint til disse billeder af by og industrielle områder, hvor forureningen stiger til vejrs fra fabrikkers skorstene. 

Jeg blev så rørt over, at se nogle i sagen implicerede personer støttede filmen, og var med som dem selv i en given scene et kort øjeblik. De var med enten med eller uden dialog.

Man skal heller ikke glemme, trods det alvorlige tema, så var der nogle lette og mere morsomme øjeblikke skrevet ind i filmen. Se blot høringsscenen blandt andet.

Historiens tema bevægede mig.  Filmen greb mig. Skuespillet fortjener rosende ord., da det var gennemført og overbevisende. Historien berører os alle i min optik. Derfor finder jeg filmen vigtigt og oplysende.

Så, når jeg skal uddele stjerner til filmen, ender jeg på 5 ud af 6 mulige.

Uha! Ja, Dark Waters fortjener en plads på alles liste over sete film.

Dark Waters

Instruktør: Todd Haynes

Medvirkende: Mark RuffaloAnne HathawayTim Robbins

Genre: Historisk, Drama, biografisk

Spilletid: 2 t. 06 min.

Premiere: 28. maj 2020

[Sassy_Social_Share] 

Trailer