Menu Luk

“Millie Bobby Brown er lynene intelligent, charmerende og modig i rollen som Enola Holmes. ” 

Enola Holmes – Anmeldt af Peter Skjøtt

Anmeldelse

I ‘Enola Holmes’ møder vi sprælske, unge Enola, der er den verdenskendte detektiv Sherlock Holmes lillesøster. En lillesøster der med lige dele deduktiv ræsonnement og kvindelig intuition, repræsenterer en selvstændig heltinde, perfekt for det yngre publikum.

Mysterierne i ‘Enola Holmes’ er ikke videre kryptiske, men for at løse dem kræves der en yngre og skarpere hjerne end selveste Sherlock Holmes. Ind træder Millie Bobby Brown, kendt fra ‘Stranger Things’ og fejer alle af banen i rollen som den titulære Enola Holmes. Hun er en ustoppelig tornado af gåpåmod og ben i næsen, på den der unikt charmerende britiske facon, som gør enhver anglofil blød i knæene. Mysterierne der blandt andet tæller Enolas mors forsvinden, og en ung Lords flugt hjemmefra, kræver gudskelov ikke en bly viol, men en skarp hjerne og viljen til at finde sandheden, begge dele noget som Enola har i overflod.

Denne filmadaptering af første bind i forfatter Nancy Springers 6-bogs serie om Enola Holmes, moderniserer både fortællingen om Sherlock Holmes, og fortællingen om det Victorianske England. Det bliver hurtigt og poppet, som Sherlock Holmes filmene med Robert Downey Jr, men mere dvælende på den britiske charme, ala Martin Freemans finurlige Dr. Watson i den populære ‘Sherlock’ tv-serie. Det Victorianske England er, med andre ord, mere kulisse end historisk korrekt portræt. Kan man sluge den kamel, vil filmens mere åbenlyse politiske agendaer være noget nemmere at klemme ned også. Ud over at ville underholde masserne, søger ‘Enola Holmes’ nemlig også – mere eller mindre elegant – at skole dens unge publikum i vigtigheden af deres politiske engagement.

Trods sit tydelige britiske ophav, er det næppe en tilfældighed at filmen udkommer blot få måneder før mange unge amerikanere skal til stemmeurnerne for første gang. Filmens to helt klare moralske budskaber kan koges ned til dette: ”Du er ikke alene”, hvilket nok taler primært til de kvindelige publikummer og deres kvaliteter i en ellers mandsdomineret verden, der ofte rynker på næsen af nonkonforme kvinder som Elona Holmes (Nå ja, og så betyder Elona, stavet bagfra, alone, hvad hun i øvrigt aldrig er -bare lige for at skære pointen ud i pap). Den mere åbenlyst politisk motiverede morale er ”Enhver stemme tæller”, hvilket selvfølgelig er tiltænkt den stemmeberettigede ungdoms nært forestående valg i november. Et valg hvor der endnu engang skal stemmes for at bevare de hårdt vundne privilegier som vi vesterlændinge lever med til daglig.

Millie Bobby Brown er lynene intelligent, charmerende og modig i rollen som Enola Holmes. Filmen er hektisk, hip og holmesk på en moderne og tillokkende facon, særligt for de yngre seere. Det er omtrent umuligt at lave underholdning for underholdningens skyld i disse tider, og heller ikke ‘Enola Holmes’ slipper for en række politisk ladede og moralske aspekter, som ikke just er implementeret med den ynde det kræver for ikke at blive påståeligt. Men når det så er sagt er det stadig en vigtig og relevant pointe at komme med. Skal du underholdes med et sjovt eventyr kan du dog roligt slå benene op og heppe med når Enola Holmes slår sig løs!

4 ud af 6 stjerner

Enola Holmes

Instruktør: Harry Bradbeer

Medvirkende: Millie Bobby BrownHenry CavillSam Claflin

Genre: Eventyr, Krimi, Drama

Spilletid:  2 t. 03 m

Premiere: 23. september 2020

[Sassy_Social_Share]