Menu Luk

Kærlighed der driver til crazymaking og gaslighting

Forført – Anmeldt af Ellen-Karin Myklebust

Anmeldelse

Det må nødvendigvis starte med at forstå titlen.

Filmens originale titel er Celle que vous croyes. Fra fransk kan man oversætte det til; Hende du tror, jeg er – Hvem du tror, jeg er. Eller noget lignende, alt efter hvad man vælger. På dansk vælger man titlen Forført. Det er fuldt ud forståeligt, hvorfor. Med tanke på, hvad filmen blandt andet handler om. Dog vil jeg sige, Forført taber noget af filmens pointe. Måske er det mere lokkende og catchy med titlen Forført frem for en mere direkte oversættelse af originaltitel. Det er ikke til at sige. Personligt, havde jeg foretrukket en mere direkte oversættelse.

I hvert fald spiller Juliette Binoche denne kvinde med navnet Claire Millaud, der nu har passeret de 50 år. Hun underviser på universitet. Hun er fraskilt. Alderen og det fallerede kærlighedsliv gør det hele svært. En dag opretter hun en falsk profil på Facebook. Hun bruger et billede af en ung kvinde. Hun lyver indlysende om sin alder og navn. Nu starter samtaler med en ekskærestes ven, som er en fotograf i tyverne. Noget sker. Følelser og begær tager til. Det bliver intenst. Igennem mobiltelefonen strømmer det med romantik – det gløder af erotik og elskov. Det tager en drejning. Publikum, vi møder Claire og hendes historie fortalt fra terapirummet hos den kvindelige terapeut Dr. Catherine Bormans (Nicole Garcia).  En øvelse i denne helbredelsesproces er også at skrive sig ud af det.

Crazymaking og gaslighting er to termer, der nemt kan appliceres her ifølge min optik. Begge går ud på det samme. Man har altså med en person at gøre, der siger noget, opfører sig således, så det virker til at være på en bestemt måde. Dog. Det viser sig at være usandt, og en manipulators måde at gebærde sig på. Ham eller hun, som bliver udsat for dette, kan via dette miste besindelsen, sin realitetssans og fornuft. Det kan man læse sig frem til, og er den generelle opfattelse af disse udtryksmåder.

Crazymaking passer godt til filmen, fordi hoverpersonen er så dybt såret i kærlighedslivet, hvilket har skubbet til den psykiske balance, virkelighedsopfattelse og selvopfattelse generelt. Så hun sætter gang i et spil.  Et psykologisk spil, som hun hele tiden skal kunne styre med overhånd.

Gaslighting er en term, som stammer fra filmen Gaslight fra 1944. I filmen manipulerer en mand sin kone til at tro, hun er ved at blive sindssyg. I Forført er princippet det samme. Hovedpersonen Claire lader som om, hun er en anden, en yngre kvinde, overfor den unge mand. Hun drager og tiltrækker ham som en magnet, trods hendes løgne og manipulative opførsel.  Hun udvælger også tydeligvis, hvad hun vil dele med sin terapeut. Claire bruger endda sin skarpe indsigt til at få hende til at tale over sig og bryde tavshedspligten, der er mellem klient og terapeut. Det sker i alt, det hun fortæller under sessionerne, men også i det jeg kalder skriveøvelsen.

Filmens historie synes jeg er skrevet klogt ved, at man kan stille sig spørgsmålet om, der er en vinder i dette spil. Et andet interessant aspekt er, idet vores hovedperson ikke er enig i, at hun leger med andre folks følelser og liv, og hun bliver gjort opmærksom på løgnen. Så bliver hendes svar, at sådan er det ikke.  Fordi, uanset så kommer det hele fra den person, hun egentlig er.

Netop dette, synes jeg Juliette Binoche får frem på en glimrende måde i sit skuespil. Det er måden kun kikker på sin terapeut på. Man er ikke i tvivl, at hun tænker så det brager, så alt det hun siger, er til hendes egen fordel, så sige. I hvert fald er der ikke en indrømmelse for meget, der kommer på bordet. Samtidig synes jeg, det hun gør i sidste scene, det stadfæster hendes manipulative tendenser vældig kraftigt.  Begæret er stort og kan ikke slippes.

Selve historien er skrevet med flashbacks. Så det er lidt frem og tilbage. Der skal man følge med på. Igen passer det fint ind i, at en person sidder i en terapisession og fortæller sin historie. Det fungerer. Og også idet vi ligesom ser det hele ude fra, giver det rum til at fortælle, hvad der er op og ned på det hele.

Skulle jeg savne noget i historien, skulle det være en endnu større dynamik mellem hovedpersonen og terapeuten. Det kunne være vist mere farverigt og virkningsfuldt ifølge denne filmseer. Dette til trods, er jeg helt OK med, sådan som det er.  Ydermere synes jeg, filmen har mange kommentarer. Vi har aspektet om det at være en cougar, altså en ældre kvinde der har et seksuelt forhold til en yngre mand, det manipulative aspekt, kærlighed kan gøre ondt. Det er mange ting.  Alligevel er der kommet en sammenhængende historie ud af det.

Så alt i alt en god biograftur og filmoplevelse. Filmen er værd at se, da historien har kant på sin vis og skuespillet er overbevisende. Forført giver jeg derfor 4 meget strålende stjerner ud af 6 mulige.

Forført

Original titel: Celle que vous croyez

Instruktør: Safy Nebbou

Medvirkende:   Juliette BinocheNicole GarciaFrançois Civil

Genre: Psykologisk drama, romantik

Spilletid:  1 t 41 m

Premiere: 13 august 2020

[Sassy_Social_Share] 

Trailer