Menu Luk

» All I have are negative thoughts

Joker – Fælles anmeldt af Filmsidens redaktion

Da vi udkommer ret sent i forhold til premieren, så har vi valgt at lave en lidt anderledes anmeldelse, hvor i får mulighed for at se lidt forskellige tanker fra os hver især på redaktionen af Filmsiden. Til sidst får i en fuld anmeldelse fra Rasmus, da han var dem mest kritiske omrking filmen. Skriv endelig til os på vores facebookside, hvis du har ris eller ros til vores fællesanmeldelse. 

Ellen-Karin Myklebust

Et kunstnerhjerte der er undertippet og misforstået og virker svag i samfundets syge tempo og kyniske hårdhed – en freak i andre medmenneskers øjne.

Et ønske om afvisning af ham skal stoppe. Et ønske om accept.

Trickster, morder, drevet ud på dybt vand, mentalt forstyrret og syg lurendrejer, hvis puds har katastrofale følger for hans familie og by.

Joker er Joker. Du ser ham- du møder ham- du ved bare ikke hvor og hvornår!

5 ud af 6 stjerner.

Mathias Stage

Joaquin Phoenix undgår fuldstændig at falde i nogle af de mange fælder, der er omkring rollen som Joker. Han låner ikke fra Nicholson og Ledger, han er sin egen.

Todd Phillips har skabt en socialrealistisk superheltefilm, der ikke har en skid med superhelte at gøre, hvilket er svært forfriskende.

Arthur Fleck på scenen som komiker på klubben Pogo’s, hvilket er en skræmmende reference til John Wayne Gacy, den notoriske seriemorder med 33 liv på samvittigheden, er det mest ubehagelige og akavet, du længe kommer til at se.

5 ud af 6 stjerner.

Lucas Meyer

Filmen var i fare for at blive langtrukkent men blev reddet. Joaquin Phoenix spiller fremragende og er med til at gøre filmen dyster og uhyggelig. Stærke scener og utroligt godt filmet.

4 ud af 6 stjerner.

Morten Kibsgaard

Jeg havde set ekstremt meget frem til denne film, og jeg blev bestemt ikke skuffet. For mig var det et cinematisk mesterværk, med fanstiske smukke scener og flotte kameraskud. Jeg elskede Joaquins version af Joker og han spiller fuldkommen fejlfrit, i mine øjne.

Slutningen var jeg rigtig glad for, da jeg føler lidt, at den giver mig en åbenslutning, hvor der skubbes til min overbevisning omkring hvad der var ægte og falsk i filmens fortællingen. Jeg havde ikke behov for, at der blev defineret en 100% fastlagt oprindelseshistorie til Joker, og for mig blev spørgsmålet og ægthed og falskhed, det der gjord, at jeg kunne acceptere det hele. 

5 ud af 6 stjerner.

Rasmus Ølholm

Den ikoniske Batmanskurk, ”Jokeren”, er igennem filmhistorien blevet portrætteret adskillige gange. Blandt disse er eksempelvis Jack Nicholsons ikoniske præstation i Tim Burtons ’Batman’, Heath Ledgers suveræne præstation i ’The Dark Knight’ og så hvad end Jered Leto foretog sig i ’Suicide Squad’.

Nu er endnu en stjerne klar til tage klovnemakeuppen på og skabe utryghed i Gothams gader – Nemlig Joaquin Phoenix. Det er i Todd Phillips nye film, som slet og ret hedder ’Joker’. 

Efter en overvældende modtagelse på Venice Film Festival er ’Joker’ nu biografaktuel i Danmark. Kan den mon indfri de skyhøje forventninger publikum sidder med?

Mit umiddelbare svar er desværre nej. ’Joker’ er på ingen måde en dårlig film, men den er ubetinget årets største skuffelse for mit vedkommende. Det er der mange årsager til.

Først og fremmest er jeg fuldstændig uforstående overfor påstanden om, at filmen skulle være en specielt original historie. For mit vedkommende deler den så mange med plotpunkter med de to Scorsese film ’Taxi Driver’ og ’King of Comedy’, at jeg næsten synes den føles som et kombineret remake af de to.

Et andet punkt filmen er blevet rost for, er dens samfundsrelevante kommentar om hvordan fattige og psykisk syge undertrykkes af samfundets rigeste – dog synes jeg, at det budskab bliver leveret utroligt højlydt og unuanceret. Et så alvorligt (og relevant emne) fortjener mere finesse og omhu end dette. 

Der er desuden en række plotpunkter, som virker utroligt dovent skrevet – af spoilermæssige årsager kommer jeg ikke ind på det konkret, men især én scene virker utroligt forceret og er kun til for at skubbe plottet videre.

Vores hovedpersons transformation virker desuden utroligt tynd, i min optik. Han begynder som psykopat med en latent voldelig side og ender som en psykopat med en ganske udtalt voldelig side – og makeup. Der er med andre ord ikke nogen stor transformation.

Endelig er hovedrolleindehaveren, Phoenix værd at komme ind på. Han er blevet rost til skyerne og der er ekstrem Oscarbuzz omkring ham i disse dage. Jeg synes han spiller rigtig godt det meste af tiden, men visse scener synes jeg tangerer overspil – noget som han ellers aldrig gør. Jeg synes snakken omkring hans præstation, minder om det man oplevede med Leonardo DiCaprios i ’Wolf of Wall Street’ – en god (men lettere overspillet) præstation, som bliver hyldet som værende ekstraordinær, uden i min optik at være det.  

Det kommer til at lyde som om, jeg hader ’Joker’ – det er absolut ikke tilfældet. Eksempelvis synes jeg, at den visuelle side er virkelig flot. Især nogle stilfulde longtakes, som er af virkelig høj cinematisk værdi. Filmen er desuden dejligt kompromisløs og blodig, hvortil effektarbejdet er virkelig godt. Endelig er der en scene, som indebærer et talkshow (ingen spoilers), som er virkelig effektiv og skræmmende.

Men alt i alt er ’Joker’, for mit vedkommende, en middelmådig film, hvortil jeg slet ikke forstår de andre danske anmelderes universelle lovprisning. 

Den får små 3/6 herfra.

Joker

Instruktør: Todd Phillips

Medvirkende: Joaquin PhoenixZazie BeetzRobert De NiroBryan CallenShea Whigham

Genre: Drama, Thriller, Krimi

Spilletid: 2 t. 02 min.

Premiere: 03. oktober 2019

[Sassy_Social_Share] 

Trailer