Menu Luk

» Ingen andre vil kunne portrættere dem lige så godt

Journal 64 – Anmeldt af Martin Riis Larsen

Anmeldelse:

Filmsiden.dk har set filmatiseringen af Journal 64, der er den fjerde film baseret på Jussi Adler-Olsens bestseller bøger om Afdeling Q. Det er ligeledes den sidste i rækken af i alt 4 film fra filmselskabet Zentropa (Kvinden i buret, Fasandræberne og Flaskepost fra P). Dermed er det også slut med Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares, som Carl Mørck og Assad i de to hovedroller.

I filmen gør nogle håndværkere et uhyggeligt fund i en ældre københavnsk lejlighed, da de finder tre mumificerede lig siddende omkring et spisebord med en ledig plads klar. Carl Mørck og Assad kommer på sagen, og de store spørgsmål er: Hvem er mumierne? Og hvem er den fjerde plads tiltænkt?

Eftersøgningen sender efterforskerne til en berygtet kvindeanstalt på Sprogø, hvor mystikken kun spreder sig yderligere, da fortidens rædsler begynder at spøge. Carl og Assad indleder et kapløb med tiden for at forhindre nye mord og overgreb.

Samarbejdet mellem krimiforfatteren og hovedrolleindehaveren har længe været en varm kartoffel i medierne, hvor Jussi Adler-Olsen ikke har tøvet med at kalde Nikolaj Lie Kaas’ præstation for enstrenget og unuanceret samt generel forkert for karakteren Carl Mørk. I det hele taget har bølgerne længe gået højt i sagen om filmatiseringen af krimikongens bogserie. Allerede inden Nikolaj Lie Kaas’ fremtid i Afdeling Q blev det store samtaleemne, har Jussi Adler-Olsen og filmselskabet Zentropa, med Peter Aalbæk i spidsen, skændtes så det bragede.

Og det stod snart klar, at det stormfulde forhold måtte ende, når den oprindelige aftale om fire film løb ud. De seks næste bøger skal i stedet filmatiseres af selskabet Nordisk Film, og det betyder en helt ny start, hvor Jussi Adler-Olsen selv får mere indflydelse og lov til at kigge manuskriptforfatterne over skulderen, så universet kan fortsætte i hans ånd.

Det betyder, at bl.a. Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares, der spiller henholdsvis Carl Mørck og hans assistent Assad, altså bliver skiftet ud.

Jeg er vild med filmen, der endelig viser Carl Mørck fra en lidt anden side af – Carl Mørck har rent faktisk følelser. Jeg er personligt vild med de to hovedrolleindehaver, der nu passer så godt til hinanden og til filmen. Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares er et godt makkerpar, og supplere hinanden rigtig godt. Jeg er spændt på, om de nye film kan leve op til disse 4 første film. For mig er Assad Fares Fares og Carl Mørck Nikolaj Lie Kaas, og ingen andre vil efter min mening kunne portrættere dem lige så godt.

[TheChamp-FB-Comments]

Journal 64

Instruktør: Christoffer Boe

Medvirkende: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Fanny Leander Bornedal, Clara Rosager

Genre: Krimi, Thriller, Dansk

Spilletid: 1 t. 59 min.

Premiere: 4. Oktober 2018

Hvad synes du om filmen? 

[ratingwidget]

[Sassy_Social_Share] 

Trailer