Menu Luk

» Vellykket dansk gyserkomedie til hele familien

Lad De Døde Hvile – Anmeldt af Martin Riis Larsen

Normalt anmelder Filmsiden ikke film, som har haft premiere for et år siden, men filmen ”Lad de døde hvile” fortjener din opmærksomhed

Filmen er lavet af passionerede filmfolk og er instrueret og skrevet af Sohail A. Hassan. Sammen med producer på filmen, Jannik Raunow, har de stået for distribution af filmen, og kørt rundt til landets biografer for at sælge filmen. Markedsføringen har de to filmfolk også selv stået for. Filmen er lavet uden støtte fra de traditionelle filmfonde, men kommet i hus takket været 150 frivillige og en tro på projektet.  

Filmens eneste professionelle skuespiller er Baard Owe, som er kendt fra en lang række film. Filmen ”Lad de døde hvile”, blev også en af hans sidste, inden han gik bort 11. november 2017

Om filmen

Jimmy er ikke bare fan af heavy metal, gys og det okkulte, han har et mål: han vil i kontakt med sin afdøde mor – og han har måske også evnerne til det. Modstræbende får han med klassens nye dreng Amir imponeret skolens to flotteste piger med sine okkulte evner. Desværre får han derved også vækket farlige kræfter, som truer med at dræbe dem alle.

Anmeldelse

Venskabet mellem Jimmi og den nye dreng i klassen, Amir, starter ikke problemfrit. De har dog det tilfælles, at de ikke er en del af den populære gruppe i klassen. De finder hurtigt ud af, at de kan udnytte hinandens evner. Igennem filmen udvikler venskabet sig, og vi har brug for film, der viser, at selv om man er forskellig og har forskellige mål, kan man godt have et godt venskab. Ligesom andre venskaber, så går det op og ned, men når man er rigtige venner, så er man der for hinanden og man kan klare de mest svære situationer.

Filmen en er godt mix af humor og uhygge, og især drengen Amir (spillet af Razi Irawani) gør filmen til en sjov komedie. Razi er charmerende og ser virkelig ud til at have det sjovt i den rolle. 

Det, der blandt andet gør filmen vellykket, er netop venskabet mellem Jimmy og Amir. De er godt castet til rollerne. De er så forskellige og langt fra hinanden, men alligevel passer de bare godt sammen. Jimmy (Jakob Hasselstrøm fra bl.a. julekalenderen – Juleønsket) passer så perfekt til den rolle han har som outsideren i klassen med læderjakke og skateboard. En særling, som i mange tilfælde ville være svær at komme ind på livet af.

Tabet af hans mor, får Jimmy til at dyrke det okkulte i sådan en grad, at han slet ikke falder til i klassen, samtidig med, at forholdet til hans far bliver mere og mere fjernt. Rollen som enspænder, gør Jakob Hasselstrøm meget overbevisende.

En af de ting jeg blev mest positiv over, var effekterne. Filmen er næsten total blottet for computereffekter, men maskeringen af zombierne er lykkedes rigtig godt og er meget overbevisende. Selv kirkegårdens uhyre virkede meget skræmmende på de omkringsiddende biografgæster. Uhyret var ikke et computeranimeret monster, men bygget på en trillebør med bordtennisbolde som øjne og  instruktør, Sohail A. Hassan, har med lys og klipning formået at få det til at fungere.

Der er rigtig mange gode scener i filmen, men jeg må fremhæve en scene, hvor pigen Louise (Sidse Kinnerup) bliver låst inden i en sauna og hører lyde ude på den anden side. En blodig hånd viser sig på glasruden, og pludselig er det hele væk igen. Denne scene er Hollywood værdig. 

At lave en film om  zombier og det okkulte i en provinsby på Sjælland (Haslev) er ikke hverdagskost i dansk film. Måske fordi man ikke har troet på, at man kunne få det til at fungere 100%, og det ville kræve en masse dyr computeranimation – eller fordi man  satser på det lidt mere sikre herhjemme,men i filmen ”Lad de døde hvile” virker det overbevisende og respekt for det. 

Filmen bærer dog desværre også præg af, at det hovedsageligt er frivillige og amatører, der med i filmen. Dialogen er enkelte steder ikke helt så velfungerende som den kunne være. Desværre synes musikken enkelte steder at overdøve dialogen i filmen, og det kan være svært at høre, hvad der bliver sagt.  

I starten af filmen synes der at forekomme nogle alt for hurtige og måske unødvendige korte scener. Det virker som om, at man har lidt travlt med at komme i gang med selve filmens historie. 

Filmen har faktisk en rigtig god lyd og det gør også den skal ses i biografen eller med et godt lydanlæg hjemme i stuerne, når den en gang kommer på VOD. 

Filmen ”Lad de døde hvile”, har en fin balance mellem komik og uhygge. Det bliver aldrig plat,  og heller ikke så uhyggeligt, at den ikke kan ses af mindre børn. Det er en af de bedre familiefilm,  jeg har set sammen med mine børn.

 

Lad De Døde Hvile

Instruktør: Sohail A. Hassan

Medvirkende:  Jakob HasselstrømRazi IrawaniSidse Kinnerup, Maria Fritsche, Baard Owe

Genre: Gyserkomedie

Spilletid: 1 t. 44 min.

Premiere: 4. oktober 2018

[Sassy_Social_Share] 

Trailer

Martin Riis Larsen

Ejer og stifter, samt skribent