Menu Luk

» Fra superstjerne til dømt morder

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez – Anmeldt af Lucas Bisgaard

Anmeldelse

Hvorfor slog den amerkanske footballstjerne Aaron Hernandez sin ven Odin Lloyd ihjel på brutal vis?

Der er godt en uge til USAs største sportsbegivenhed Super Bowl løber af stablen i Florida, og hele landets øjne igen vil være rettet mod den ovale bolds rejse i luften, men for syv år siden gik rejsen fra de høje luftlag, og dybt ned i et stort sort hul, der endte med, at Aaron Hernandez for tre år siden tog livet af sig selv i sin fængselscelle, og dermed gjorde faldet fra stjernehimlen komplet. 

Nu kommer Netflix med en dokumentarserie i tre dele. Et portræt af Aaron Hernandez rejse mere eller mindre fra vugge til grav. Et portræt, hvor skaberne har valgt at at dykke ned i, hvad der nemt kan virke som en sensationshistorie, om fodboldstjernen, der faldt fra stjernehimlen, men som under overfladen rummer umennskeligt mange nuancer, og en historie om en person med facetter kun ganske få vil kunne forstå. Det er dermed også en helvedes svær opgave filmskaberne har sat sig selv for. Nemlig at tage hele Netflix-publikummet med dybt under overfladen, og holde dem fra at drukne i det hav af informationer og karakterer, der skal introduceres. Og der køres altså med flyvende udskiftninger. For allerede i det første afsnit bliver et væld af historietråde sat i søen. Spillede hovedpersonens fars hårde opdragelse en rolle, og hvad ændrede det, at han døde, hvad med hans angiveligt skjulte seksualitet, marijuana-fester med hans medskyldige, morens omsorgssvigt, muligt seksuelt misbrug i barndommen og hjernesygdommen CTE, for hans rejse til at stå med fingeren på aftrækkeren og begå den forbrydelse, der blev afslutningen på en lovende karriere og på tragisk vis Odin Lloyds liv? 

De opremsede tråde er blot en procentdel af det kæmpe net af, hvad man nok ikke ville blive slæbt i retten for at kalde “spekulationer”, der bliver kastet frem og tilbage mellem en hær af såkaldte “talking heads” i løbet af serien. Nogle mere troværdige end andre. Netop dét definerer uden tvivl “Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez”.

Hurtigt går det op for én, at det ikke har været skabernes intention at komme med et egentligt svar på “hvorfor”, som én medvirkende beskriver det “Det var i sidste ende Aarons beslutning”. Der er ingen forklaring. Der er ingen forklaring på, hvorfor han slog Odin Lloyd ihjel på, hvad der i dokumentaren bliver beskrevet som, “henrettelseagtig manér”. Det ved vi. Fordi han trykkede på aftrækkeren. I stedet får vi nærmere en forklaring på, hvem Aaron Hernandez var. Et portræt som forklaring kan man vel kalde det. 

“Killer Insider: The Mind of Aaron Hernandez” er endnu et skib i en allerede tætpakket havn af de her såkaldte “true-crime” dokumentarer, der for nogle år siden eksploderede i en stormflod af succeser med podcasten Serial, HBO-mesterværket “The Jinx” og den ultra populære Making a Murderer fra netop Netflix. Og det er i kølvandet på det, vi nu får den her mini-serie. Fælles for alt true-crime er et kæmpe centralt spørsmål om balance. For når man arbejder med virkelige kriminalsager, hvor rigtige mennesker har mistet livet, så skal der både være spørgsmål om sandfærdighed, men også om hvad der er etisk forsvarligt at udsende hos skaberne. 

Denne nye Netflix satsning har allerde mødt hård kritik fra Hernandez’ tidligere advokat – hvilket er forståligt – for med dette portræt, der altoverskyggende består af en lang række mennesker, der har kendt Hernandez gennem hans liv, der beretter deres fortælling om ham, er der relativt store mængde af, hvad der nok kvalificerer sig som temmelig udokumenterede påstande. 

Killer Inside ender, i mine øjne, på glat is i flere tilfælde. Flere af de gange, formår den dog at holde sig fra at falde i gennem den mægtigt tynde is, som den bevæger sig ud på. Ved at ét vidnes påstand bliver mødt med et andet vidnes modstridende udlægning af samme situation. Hvilket udligner balancen. Der er dog flere tilfæde, hvor jeg føler, at det ikke bliver gjort – eller i hvert fald ikke bliver gjort godt nok – og en ikke evidensbaseret påstand får lov til at stå for stærkt over for os seere. 

Netop seeren – eller rettere seerens mindset i forhold til den information, der her bliver videreformidlet –  spiller en enorm vigtig rolle for, hvordan den bliver oplevet. Alt hvad der bliver fortalt i denne dokumentar, kan ikke være sandt, da flere fortælinger simpelthen i visse tilfælde er decideret modstridende. Dermed skal alt tilgås med en enorm skepsis, og den kildekritiske sans skal være i højeste gear, når man sætter sig til at se “Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez”.

De mange tråde, mange fortælinger, giver en uhyrligt medrivende historie, hvor vi hele tiden får twists, der måske også ender med at knække nakken på denne dokumentar. Det virke som en bjørnestjeneste. For ja, vi får en spektakulær historie med mange nuancer, men nuancerne kan være svære at for øje på, hvis man bliver gjort farveblind af den flodbølge af mere ellers mindre troværdig information, der bliver os kastet i hovedet fra kilder, der ikke nødvendigvis møder krav om reel dokumentation. 

Jeg nævnte det her med at balancere. True-crime er en balancebom, mange skvatter ned fra. Et skræmende godt dansk eksempel er podcasten “Mørkeland”, der er notorisk for deres uprofessionelle og uetiske formidling af kriminalsager. Killer Insides gang på balancebommen kan bedst beskrives, som en særlig affære. Hvorvidt man ser den førnævnte behandling af information og påstande, som et fald fra bommen, vil jeg lad være op til den enkelte. Jeg ser det mere som et journalistisk og fortællemæssigt problem end et etisk. Men Killer Inside mister dog i mine øjne kun virkelig fodfæstet én gang i løbet af seriens tre afsnit. Nemlig da man vælger at fremvise billederne af Odin Lloyds skudsår fra drabet. Det er i mine øjne unødvendigt. På det tidspunkt er ingen i tvivl om brutaliteten af Hernandez’ modbydelige forbrydelse. 

Det er slet ikke forkastligt som andre true-crimes, men dog et skred fra en balancebom, som jeg generelt synes bliver mestret fint. Ganske vigtigt tegner serien nemlig også et portræt af offeret, Odin Lloyd. Alt andet end lige – uanset senationen, i at det her er en Patriots spiller, der blot få måneder forinden havde grebet et touchdown fra selveste Tom Brady i Super Bowl, og vundet et nationalt mesterskab i college med Tim Tebows Florida Gators –  og alle de andre ting man kan nævne om gerningsmanden – så bør det blot være fodnote, fokus bør være på offeret, Odin Lloyd. Det formår Killer Inside heldigvis at minde os om flere gange – selvom det egentlig ikke nødvendigvis er dens opgave, når nu de konkret har valgt at fortælle historien om Aaron Hernandez’ sind. 

Kommer vi så ind i det sind? Det kommer, som jeg ser det, an på, hvem man er, og hvilke øjne man ser med – og ikke mindst hvor meget man vælger at tro på. Der er ingen tvivl om Hernandez har haft et crazy liv, men om man helt forstår ham efter denne serie? Svaret på det, må fra min side nok lyde et stort rungende, måske…

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez

Instruktør: Geno McDermott

Medvirkende: Kevin ArmstrongDan WetzelPatrick Haggan

Genre: Documentary, Crime, Sport 

Spilletid: 3 t. 22 min.

Premiere: 15. januar 2020

[Sassy_Social_Share] 

Trailer