Bille August instruerer film baseret på Karen Blixen-novelle

I dag offentliggør Netflix Ehrengard – en ny dansk Netflix-spillefilm instrueret af Oscar-, Golden Globe- og dobbelt Guldpalme-vinder Bille August og med scenografi af Hendes Majestæt Dronningen.

Filmen er baseret på novellen Ehrengard, der var et af Karen Blixens (1885-1962) sidste værker. Anders August er manuskriptforfatter, og Marcella Dichmann fra SF Studios er producer. Projektet er udviklet af Jacob Jørgensen og JJ Film over de sidste 10 år. 

Om Ehrengard

I eventyrriget Babenhausen bliver en ung, selvudnævnt kærlighedsekspert, Cazotte, hyret af den intrigante storhertuginde til at hjælpe med at sikre en arving til tronen. Mens han leder efter en passende fremtidig prinsesse, underviser Cazotte også den generte og indadvendte kronprins i kunsten at forføre og elske. Men deres plan giver bagslag, da en arving bliver undfanget uden for ægteskab, og kongefamilien må søge tilflugt på Rosenbad-slottet. Alt imens rivaler internt i kongefamilien kommer på sporet af deres udspekulerede plan, bliver Cazotte selv forelsket i hofdamen Ehrengard og lærer gradvist, at han faktisk slet ikke er nogen kærlighedsekspert. 

Ehrengard byder på scenografi designet af Hendes Majestæt Dronningen. Siden 1970 har Dronningen været engageret i en lang række kunstneriske udtryksformer: maleri, kirketekstiler, akvareller, tryk, bogillustrationer, decoupage, scenografi og broderi. På grund af sit mangeårige virke som scenograf i dansk film, tv og teater er hun æresmedlem i Sammenslutningen af Danske Scenografer.

Instruktør Bille August: “At Ehrengard bliver vakt til live som en Netflix-film er en storslået mulighed og jeg glæder mig rigtig meget til at introducere denne fascinerende historie om forførelse og begær til et globalt publikum. Dronningen har skabt de mest fantastiske decoupager til anledningen, og de kommer til at være det dominerende træk ved filmens overordnede scenografiske udtryk. ”Fantastisk” (i bogstaveligste forstand) er vores udgangspunkt for filmen; vi ønsker at bruge humor og elegance til at skabe et ubekymret, burlesk, fabelagtigt og autonomt visuelt univers.”

Hendes Majestæt Dronningen: ”Jeg er utrolig glad for at være en del af dette projekt. Karen Blixens historier har altid fascineret mig – med deres æstetiske fortællinger, deres fantasi og deres, for mig, billedfremkaldende verdener. Man kan virkelig mærke, at forfatteren ligesom H.C. Andersen havde en fantastisk sans for det visuelle. Ehrengard er en af Karen Blixens fascinerende kvindelige karakterer og en af de få, hvis historie ender lykkeligt. Intrigerne væver sig ind og ud af hinanden, og Karen Blixen snurrer sit spin rundt om karaktererne, indtil vi (og de) bliver helt rådvilde. Jeg har forsøgt at fortolke Blixens fantastiske univers i udviklingen af decoupagerne og kostumerne, og jeg glæder mig til at se fortællingen om Ehrengard komme til live i filmen.”

Om Karen Blixen

Baronesse Karen von Blixen-Finecke er en af Danmarks mest internationalt anerkendte kvindelige digtere, forfattere og historiefortællere. Hun skrev både under sit eget navn og under pseudonymerne Isak Dinesen, Osceola og Pierre Andrézel. Hun er mest kendt for værkerne Syv fantastiske fortællinger, Vinter-eventyr og Den afrikanske farm. Ehrengard blev udgivet et år efter forfatterens død i 1962. Blandt de mest berømte historier er også fortællingen Babettes gæstebud om en kokkepige, der bruger sin lottogevinst på 10.000 franc på at forberede et overdådigt måltid i en lille nordnorsk landsby. Fortællingen Den udødelige historie blev filmet i 1968 af Orson Welles og Babettes gæstebud i 1987 af Gabriel Axel. Mit Afrika med Meryl Streep og Robert Redford blev filmet i 1986 af Sidney Pollack og vandt syv Oscars.

Fotokreditering: Jacob Jørgensen JJ Film