Birthe Neumann skal spille Karen Blixen i "Pagten" i Bille August film

 – Skrevet af Martin Riis Larsen

Instruktør Bille August er netop i disse dage ved at forberede opstarten af optagelserne på Sydfyn til det psykologiske drama ”Pagten” om det intense venskab mellem den verdensberømte forfatter Karen Blixen og den unge lovende digter Thorkild Bjørnvig. Birthe Neumann skal spille Karen Blixen, mens Thorkild Bjørnvig bliver spillet af Simon Bennebjerg. På rollelisten er desuden Asta August som Benedicte og Nanna Voss som Grete. ”Pagten” er produceret af SF Studios Production og MOTOR ved producerne Jesper Morthorst og Karin Trolle.

Med optagelserne til ”Pagten” er det fjerde gang Bille August kaster sin kærlighed på Fyns mange locations. Denne gang er det Svendborg og Langeland kommuner som lægger landskaber og locations til optagelserne – sidst Bille August var på Fyn, var det med tv-serien ”Lykke-Per”, som havde premiere i 2018.

FilmFyns direktør Klaus Hansen udtaler:
”Vi annoncerede FilmFyns støtte til ”Pagten” tilbage i oktober sidste år, og vi har glædet os til endelig at løfte sløret for det fantastiske cast, som lige nu er ved at blive indlogeret her på Fyn, hvor optagelserne starter i denne uge.”

Heller ikke filmens hovedrolle Birthe Neumann er ny på Fyn. Senest spillede hun Maja i sidste års TV 2-julekalender ”Tinka & Kongespillet” samt hovedrollen Helle i Hella Joofs komediefilm ”Happy Ending”, som havde premiere i 2018.

”Vi er ekstremt stolte af at præsentere Birthe Neumann i rollen som Blixen – en stærk, sammensat og dybt fascinerende kvinde. Publikum vil få indblik i sider af Karen Blixen, som kun få kendte. Vi kommer til at opleve Birthe Neumann i et stærkt kvindeportræt – en på én gang generøs og kærlig kvinde, men også magtsyg, intrigant og jaloux. En kvinde der placerede Thorkild Bjørnvig i et intenst drama mellem hende selv, hans hustru Grete og elskerinde Benedicte. Vi har sikret et stærkt cast med Birthe Neumann i front og tre unge stortalenter i en spændingsfyldt og fascinerende historie, som aldrig tidligere er fortalt på film”.

Birthe Neumann
Birthe Neumann afsluttede Statens Teaterskole i 1972 og blev kort efter fast tilknyttet Det Kongelige Teater. Udover rollerne på de skrå brædder har hun siden starten af 70’erne medvirket i en lang række af dansk film og tv’s største succeser. Hendes roller er mange, og hun spænder vidt og ubesværet fra det tragiske, det komiske til det dramatiske. Hun har haft flere stærke kvindeportrætter gennem karrieren, har modtaget en lang række priser og er Ridder af Dannebrog. På det store lærred har Birthe Neumann medvirket i ”Lad isbjørnene danse” (1990), Nils Malmros ”Kærlighedens smerte” (1992), ”Kun en pige” (1995), Thomas Vinterbergs ”Festen” (1998), ”Fukssvansen” (2001), ”Elsker dig for evigt” (2002), ”Lykkevej” (2003) samt ”Solkongen” (2005) og to af dansk tv’s mest populære serier – ”Edderkoppen” (2000) og ”Badehotellet” (2013-2020).

Birthe Neumann skal spille overfor det unge stortalent Simon Bennebjerg, der i 2017 modtog Årets Reumert for årets talentpris – i øvrigt sammen med Nanna Voss, der spiller hans hustru i filmen Grete. Simon Bennebjerg blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2016 og blev samme år tilknyttet Det Kongelige Teater, hvor han senest har spillet Mozart i Kasper Holtens kritikerroste publikumssucces ”Amadeus”. Simon Bennebjerg har tidligere medvirket i tv-serierne ”Arvingerne III” (2016) og ”Når støvet har lagt sig” (2020) og havde sin spillefilmsdebut med en mindre rolle i Charlotte Sielings ”Mesteren” (2017).

Synopsis
Den unge digter Thorkild Bjørnvig mødes med den aldrende litterære verdensstjerne Karen Blixen. Det bliver et fatalt møde mellem to mennesker, som er i hver deres ende af både livet og karrieren. Mødet resulterer i en pagt, som kræver ufravigelig troskab fra Bjørnvigs side for så til gengæld at komme under vingerne hos geniet Blixen. En pagt, som bringer begge ud, hvor de ikke kan bunde og vender op og ned på deres liv.

”Pagten” starter optagelser på Fyn onsdag den 10. juni og forventes af få premiere i starten af 2021.

(Klide: FilmFyn)