Conrad Veidt

Conrad Veidt, Var Den Originale Inspiration Til The Joker

 – Skrevet af Kim Skammelsen (movieview.dk)

Conrad Veidt

Den originale inspiration til Batmans Joker, var den tyske skuespiller Conrad Veidt.

Mens der er en løbende debat om, hvem der faktisk skabte karakteren af Batmans ikoniske fjende The Joker, så har (tegneseriekunstneren Bob Kane, forfatteren Bill Finger og kunstneren Jerry Robinson alle forskellige hævdede ideen), synes et aspekt af hans oprindelse at være relativt fri for uenighed  at skaberne hentede deres visuelle inspiration fra den tyske skuespiller Conrad Veidts skildring af karakteren Gwynplaine i 1928-filmen ‘The Man Who Laughs’. En tilpasning af en Victor Hugo-romanen og filmen var instrueret af den tyske ekspressionisme filmskaber Paul Leni, med Veidt i titelrollen, en rolle der blev en inspirationen til Batmans største fjende The Joker.

Han var en velkendt filmskuespiller med en lang karriere, Veidt optrådte også som Cesare somnambulist i ‘The Cabinet of Dr. Caligari’, Grand Vizier Jaffar i ‘The Thief of Bagdad’ og som major Heinrich Strasser i ‘Casablanca’. Den sidstnævnte rolle blev især bemærkelsesværdig, da Veidt selv var en inderlig anti-nazist, der emigrerede fra Tyskland til England i 1933, en uge efter at have giftet sig med Illona Prager, en jødisk kvinde, senere flyttede han til Hollywood. Veidt spillede også, hvad der sandsynligvis er den første homoseksuelle karakter, i Richard Oswalds banebrydende homoseksuelle rettighedsfilm, ‘Anders als die Andern’ (Forskellig fra de andre). Fra 1916 og til sin død, medvirke han i mere end 100 film, hvor de fleste betragtes som klassikere. Veidt medvirkede også i ‘Das Land ohne Frauen’ (‘Landet uden kvinder’ eller ‘Brud No. 68’ ifølge IMDb) fra 1929, Tysklands første talefilm.

Conrad Veidt blev født 22. januar 1893 i Berlin og døde af et hjerteanfald den 3. april 1943, mens han spillede golf i Los Angeles. Han blev kun 50 år.