Danske biografer jubler over regeringens hjælpepakker

 – Skrevet af Lucas Bisgaard

Regeringens nye tiltag til at hjælpe danske forretningsdrivende, der bliver hårdt ramt af coronakrisen, bliver kærkomment taget imod af de danske biografers brancheorganisation, Danske biografer.

Regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen kunne søndag sammen med arbejdsmarkedets parter fremlægge en aftale, der har til hensigt at give krisehjælp til danske virksomheder, der bliver presset af coronakrisen, så de slipper for at lade medarbejdere gå eller helt dreje nøglen om. Onsdag kunne finansminister Nicolai Wammen og Erhvervsminister Simon Kollerup præsentere yderligere tiltag for at komme virksomhederne til hjælp.

Trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter betyder:

•  Medarbejderne skal beholde deres job og løn fuldt ud.

•  Staten betaler 75% af arbejdernes løn, dog med en grænse på 23.000 kroner, mens virksomhederne betaler de sidste 25%.

•  Medarbejderne giver afkald på fem feriedage.

•  Statens kompensation for timelønnede er 90% op til grænsen, der er 26.000 om måneden.

• Hjælpen er for alle private virksomheder, der står over for at må afskedige mindst 30% af deres ansatte eller over 50 medarbejdere.

I den forbindelse udtalte Danske biografers direktør Lars Werge til brancheorganisationens egen hjemmeside:

”Det er en livsnødvendig hjælp, som parterne her lægger frem for blandt andet biografbranchen. Vores medlemmer har absolut behov for at få hjælp, for siden torsdag har de holdt lukket, og har dermed ingen udsigt til indtægter i den kommende tid. Det presser dem helt vildt, og i det lys er denne krisepakke bestemt en fremstrakt hånd,”

Onsdag fremlagde finansministeren og erhvervsministeren yderligere tiltag, der skal hjælpe de små- og mellemstore virksomheder. Disse bliver ligeledes taget imod med afsprittet kyshånd af Danske biografer. De nye tiltag betyder blandt andet:

•  Kompensation for faste udgifter

•  Udskudt moms og skat

• Bedre adgang til lån i banken

•  Statsgaranterede lån

Danske biografer skriver på deres hjemmeside, at de med disse tiltag ser, at “sikkerhedsnettet under de mere end 160 biografer er blevet forbedret. Det skyldes, at hjælpepakken indeholder støtte på op til 80 procent af de faste udgifter (husleje, el m.m.) til virksomheder, der har oplevet en tilbagegang i omsætningen på mere end 40 procent.

De danske biografer vil stort set alle kunne opfylde denne forudsætning, idet medlemmerne af brancheorganisationen Danske Biografer fulgte bestyrelsens opfordring 12. marts til at lukke med umiddelbar virkning.”

Og direktør Lars Werge tilføjer samtidig:

”Siden (lukningen af biografer 12. marts red.) har vi efterspurgt, at regeringen havde øje for de udfordringer, som biograferne har haft som følge af det enorme tab af indtægt. Vi har kunnet se, hvordan hotel- og restaurationsbranchen har været dygtige til at gøre opmærksom på deres problemer – vi har i al stilfærdighed påpeget overfor politikere og ministerier, at biograferne i dén grad også var på vej i tovene,”

Danske biografer har eksisteret under dets nuværende navn siden 2000, men har rødder helt tilbage til 1910. Brancheorganisationen repræsenterer over 160 biografer landet over samt i Grønland og på Færøerne.

Tiltagne er endnu ikke stemt igennem i folketinget, men det forventes, at dette vil ske inden for relativt kort tid med et samlet folketing i ryggen, som det er sket generelt med regeringens andre coronatiltag.