Thomas Vinterbergs film Druk valgt som dansk Oscar-bud

 – Foto: Zentropa, fotograf Henrik Ohsten

OSCAR 2021. Thomas Vinterberg og Zentropas drama ‘Druk’ er udpeget som Danmarks Oscar-kandidat i dysten om en nominering i kategorien for bedste internationale spillefilm.

Onsdag eftermiddag afgjorde den danske Oscar-komité, at Thomas Vinterbergs ‘Druk’ bliver Danmarks repræsentant, når Oscar-akademiet skal stemme ved næste runde om en nominering i kategorien for bedste internationale spillefilm.

Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm står bag manuskriptet til ‘Druk’, der er produceret af Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen for Zentropa.

Den danske komité, der er sammensat af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, har valgt filmen fra en liste på i alt tre film, som komitéen pegede på i oktober. De to øvrige titler i spil var ‘En helt almindelig familie’ af Malou Reymann og ‘Shorta’ af Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid.

Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet og formand for komitéen, siger:

“Vores opgave som dansk Oscar-komité er at pege på den film, som har de bedste chancer for at komme i spil til en nominering. 

Læs vores anmeldelse af Druk her 

Om Druk
Thomas Vinterbergs drama om fire gymnasielærere, der går om bord i genstandene for at afprøve en teori om alkoholens frigørende kraft, er kommet vidt omkring, trods et år med festivaler på vågeblus.

Med Cannes Festivalens officielle stempel fra juni i ryggen havde ‘Druk’ sin fysiske verdenspremiere på Toronto Filmfestivalen i september. Siden vandt filmen den franske Art House Cinema-pris (Prix des Cinémas Art et Essai), der uddeles i samarbejde med Cannes Festivalen. Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe og især Mads Mikkelsen er blevet fremhævet af den internationale presse for deres stærke samspil, og det gjorde også indtryk på San Sebastian Filmfestivalens jury, der overrakte prisen for bedste mandlige skuespiller til alle fire. Listen af hædersbevisninger tæller også hovedprisen på London Filmfestivalen, deltagelse på Rom Filmfestivalen og senest fire topnomineringer ved de europæiske Oscars, European Film Awards, der uddeles i december.

Herhjemme tog anmelderne varmt imod filmen ved premieren den 24. september, og 753.000 publikummere har nu indløst billet, hvilket gør ‘Druk’ til Vinterbergs bedst sælgende film. Særligt ved filmens publikum er, at det favner usædvanligt bredt målt på alder og køn, viser tal fra Filminstituttet.

Frankrig var det første land efter Danmark til at afholde premiere på ‘Druk’, nemlig den 14. oktober, og trods biografernes senere nedlukning opnåede filmen her en flot åbningsweekend som den fjerde mest sete film. Flere lande, blandt andet England og USA, har programsat premieredatoer i de kommende måneder, med forbehold for ændringer i lyset af corona.

Regler og datoer for Oscar-kapløbet
Hvert land kan indstille én film til nominering i kategorien International Feature Film. Sidste år lå det samlede antal godkendte, indstillede film på 92.

Det Amerikanske Filmakademis regler for, hvornår en film skal have haft national biografpremiere for at være valgbar i kategorien International Feature Film, er på grund af corona forlænget med tre ekstra måneder. Den samlede premiereperiode går dermed fra 1. oktober 2019 til 31. december 2020.

Der er fortsat krav om, at filmen er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialogsprog.

Kilde: dfi.dk