Efterfølgeren til Hvidstengruppen kommer i 2020

– Skrevet af Martin Riis Larsen

Den danske 2. verdenskrigsfilm Hvidstengruppen solgte over 765.000 billetter i 2012. Den endte, som den virkelig historie også beretter om, ret fatalt, men nu er en fortsættelse alligevel på vej. Den har fået titlen Hvidstengruppen: De efterladte.

Det bekræfter producent Regner Grasten i et interview med Ekko, til hvem han udtaler:

Den kommer til at handle om døtrene Tulle og Gerda, der ikke blev henrettet, men kom i fængsel i Tyskland. Filmen følger deres kamp for at overleve, for i krigens sidste år giver Hitler ordrer til, at samtlige udenlandske fanger skal henrettes. Tulle kom efter krigens slutning hjem med De Hvide Busser. Det var også farefuldt, fordi busserne blev beskudt af de allieredes styrker, som troede, at det var tyskerne. Det er et kæmpe drama, og det har du aldrig set en film om, selvom der er lavet masser af film om besættelsen.

Det er Anne-Grethe Bjarup Riis, der også stod bag den første film, som igen skal sidde instruktørstolen. I første omgang skal hun dog afslutte sin kommende Karen Blixen-film Tanne.

‘Hvidstensgruppen: De efterladte’ får premiere i 2020.

Filmen følger døtrene Tulle og Gerdas kamp for at overleve, for i krigens sidste år giver Hitler ordrer til, at samtlige udenlandske fanger skal henrettes.

(Kilde: kino.dk)

I marts 1943, mens Danmark var besat af Tyskland, blev der på Hvidsten Kro startet, det der skulle vise sig at blive en af de vigtigste grupper i den danske modstandsbevægelse. Kroejer Marius Fiil, blev på Flemming Junckers initiativ kontaktet og spurgt om han ville starte en gruppe, der skulle modtage sendinger fra England. Flemming Juncker var leder af den jyske modstandsbevægelse, og ejer af Overgaard Gods ved Udbyneder, som ligger lidt syd for Mariager Fjord. Han måtte senere flygte til England. Marius Fiil tog imod opfordringen og samlede en gruppe omkring kroen. Modtagelserne fandt sted på Allestrupgårds marker, ikke langt fra Hvidsten, hvor de tømte containere kunne gemmes i moserne. 

Medvirkende: Jens Jørn SpottagBodil JørgensenThomas ErnstMarie Bach HansenLaura Winther MøllerMia Vadmand EjlerskovBjarne Henriksen, Anne Louise Hassing

Instruktør: Anne-Grethe Bjarup Riis