Filmen Dronningen bliver dansk Oscar-kandidat

– Skrevet af Martin Riis Larsen

Det bliver May el-Toukhys ‘Dronningen’, der skal repræsentere Danmark i kapløbet om en nominering til Oscarfesten i kategorien for bedste internationale spillefilm.

Den danske Oscar-komité, der består af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, mødtes tirsdag eftermiddag for at pege på den film, der skal være Danmarks bidrag til det kommende Oscar-kapløb.

Valget faldt på May el-Toukhys ‘Dronningen’, skrevet af Maren Louise Käehne i samarbejde med instruktøren og produceret af Caroline Blanco og René Ezra for Nordisk Film.

‘Dronningen’ er valgt fra en liste over i alt tre film, som blev forhåndsudpeget i august. De øvrige to titler var ‘Før frosten’ af Michael Noer og ‘Ser du månen, Daniel’ af Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen.

Filminstituttets direktør Claus Ladegaard, som er formand for komiteen, siger:

“Vi har haft et felt med tre markante og stærke film. Vores opgave i komiteen har været at bringe den film i spil, som vi mener har størst potentiale i nomineringskapløbet.

‘Dronningen’ fortæller en historie om magt, begær og fortielser, som vi sjældent har set det før, og som giver et overrumplende nyt blik på aktuelle problemstillinger. Med et overlegent greb om virkemidlerne har instruktør May el-Toukhy og manuskriptforfatter Maren Louise Käehne skabt et både kompromisløst og medrivende drama, som også internationalt har imponeret publikum og anmeldere, med den eftertragtede publikumspris i Sundance som et fornemt bevis. Succesen skal ikke mindst tilskrives Trine Dyrholms pragtpræstation – et overbevisende eksempel på en kompleks kvindelig hovedrolle, som vi kunne ønske os mange flere af på det store lærred.

Vi ser ‘Dronningen’ som et originalt dansk bidrag, der med sin amerikanske distributør i ryggen har chancen for at sætte et aftryk i konkurrencen om en Oscar-nominering.”

Om Dronningen

Dramaet om advokaten Anne, der indleder en affære med sin 17-årige stedsøn, blev rosende modtaget ved verdenspremieren på Sundance Filmfestivalen i januar.

Et “spændende og skarpt fortalt drama”, “elegant og fængslende”, af en instruktør, der filmen igennem “fastholder et imponerende greb om tonen i en intrigefyldt fortælling”, lød det fra de toneangivende branchemagasiner. Også Trine Dyrholm blev fremhævet som en skuespiller, der “giver alt, hvad hun har, følelsesmæssigt og fysisk, i et nuanceret portræt af en kvinde, der gør, som det passer hende, fordi hun tror på, hun kan slippe af sted med det.”

‘Dronningen’ blev belønnet med Sundances publikumspris og modtog også publikumsprisen på Göteborg Filmfestival, hvor filmen desuden vandt for bedste nordiske film og for bedste skuespil til Trine Dyrholm. Dramaet er nomineret til Nordisk Råds Filmpris, der uddeles 29. oktober i Stockholm, og er desuden indstillet til første runde i dysten om en nominering til European Film Awards den 7. december i Berlin.

Manuskriptet er skrevet af Maren Louise Käehne i samarbejde med May el-Toukhy. Filmen er produceret af Caroline Blanco og René Ezra for Nordisk Film med støtte fra Filminstituttet. Ezra var også producer på Tobias Lindholms Oscar-nominerede ‘Krigen’.

[TheChamp-FB-Comments]