Den danske film Unge Astrid får seks nomineringer til Sveriges store filmpris

– Skrevet af Martin Riis Larsen

Den danske instruktør Pernille Fischer Christensens film om Astrid Lindgrens unge år, UNGE ASTRID har netop modtaget i alt seks nomineringer til Sveriges store filmpris ”Guldbaggen” for filmåret 2018. Filmen er nomineret til ”Bedste film”, Alba August er nomineret for ”Bedste kvindelige hovedrolle”, Marie Bonnevie, som spiller Astrid Lindgrens mor, er nomineret for ”Bedste kvindelige birolle” og Henrik Rafaelsen, som spiller Astrid Lindgrens kæreste og faderen til hendes barn, er nomineret for ”Bedste mandlige birolle”. Filmen er desuden nomineret i kategorierne ”Bedste kostume” og ”Bedste scenografi”.

Den verdenskendte børnebogsforfatter er kendt for sine eventyrlige og hjerteskærende fortællinger om livets glæder, barske sandheder og store spørgsmål om kærlighed, død og ansvar. Historierne kommer fra et menneske, der allerede tidligt i sit liv havde modet til at følge sit hjerte, at bryde med det forventelige, og forstå hvad det vil sige at rejse sig efter at have mistet. UNGE ASTRID er fortællingen om ungdommens håb, rebelskheden, kærlighedens svære valg med modet det kræver, og det store ansvar det medbringer. Valg, der leder frem til den Astrid Lindgren og det forfatterskab, vi alle kender og elsker i dag.

 I den altoverskyggende hovedrolle som Astrid Lindgren ses den unge skuespillerinde Alba August, som trods sin uskyldige fremtoning i filmen tegner stregerne op for, hvad det vil sige at være en moderne kvinde. Albas talent er blevet belønnet til dette års filmfestival i Berlin, hvor hun blev tildelt en ”Shooting Star” og helt aktuelt med nomineringen til den svenske Guldbagge-pris.

I de øvrige roller ser vi prominente skuespillere som Trine DyrholmMagnus Krepper, Maria Bonnevie (nomineret til Guldbaggen), Henrik Rafaelsen (nomineret til Guldbaggen) og Björn Gustafsson.

UNGE ASTRID fik verdenspremiere til filmfestivalen i Berlin 2018, og er i dag solgt til hele 48 lande! Udover nomineringen til ”Bedste film” til dette års Guldbaggen har UNGE ASTRID vundet prisen for Bedste Fremmedsprogede Film ved Chicago International Film Festival 2018. 

”Guldbaggen” er navnet for den svenske filmpris som Det Svenske Filminstitut årligt har delt ud siden 1964 for “fremstående indsats for svensk film i det forgangne år”. Prismodtagerne af ”Guldbaggen 2019” offentliggøres til prisfesten den 28. Januar i Stockholm tre dage inden UNGE ASTRID får premiere i Danmark.

Selve prisen er en emaljeret og forgyldt fantasi-guldbille af kobber, formgivet af kunstneren Karl Axel Pehrson og fremstillet af kunstsmeden Patrik Sandell. En guldbagge vejer omkring 1,20 kilogram.

Jan Troell (filminstruktør) har modtaget flest Guldbagger, hvor han til og med 2009 havde vundet fem styk.

(Kilde: nordiskfilm.dk)

[TheChamp-FB-Comments]