Filmsidens Filmanbefaling - Cinema Paradiso (Mine aftener i Paradiser)

Skrevet af Martin 

Cinema Paradiso (Mine aftener i Paradiser) var i marts 2020 nr. 52 på Internet Movie Databases liste over de 250 bedste film nogensinde.

Filmen er en hyldest til biografen som mødested, den traditionelle film og Sicilien. Den er retrospektiv – vi møder hovedpersonen som ung, som teenager og barn.

Oprindeligt var filmen 155 minutter lang, men efter en begrænset succes i Italien blev den klippet ned til 123 minutter, da den blev udgivet internationalt. I 2002 udkom en director’s cut på 173 minutter. Den korteste version vandt Prix du Jury ved Cannes Film Festival 1989 og Oscar for bedste udenlandske film samme år.

Den succesrige filminstruktør Salvatore Di Vita får besked fra sin hjemby om, at Alfredo er død, en besked, der vækker minder. Salvatore tænker tilbage på biografen Paradiso, hvor operatøren Alfredo herskede i ensom majestæt. Da Alfredo blev blind under en brand, overtog Salvatore hans arbejde, og der opstod et nært venskab mellem dem. Paradiso lukkede, og Salvatore lovede aldrig at vende tilbage til byen igen, efter han flyttede derfra. Trods dette løfte vender Salvatore tilbage for at deltage i Alfredos begravelse. En utrolig smuk, menneskelig og sjov historie om en lille italiensk bybiografs opgang og fald.

Original title: Nuovo Cinema Paradiso

Instruktører:

Medvirkende: Antonella Attili, Enzo Cannavale, Isa Danieli, Leo Gullotta, Marco Leonardi, Pupella Maggio 

Sprog: Italiensk

Genre: Drama,  Romance

IMDb Ratting: 8,5/10

Spilletid: 2h 35min

Premiere: 1988

Se den her: FILMSTRIBEN, GRAND HJEMMEBIO, SF Anytime, BLOCKBUSTER