Bossen og bumsen (1983)

– Skrevet af Martin Riis Larsen

Bossen og bumsen

Hvad sker der, hvis du bytter en stor aktiehaj ud med en gadesvindler på Wall Street? Det finder du hurtigt ud af i komedien Bossen og bumsen (Trading Places), hvor der bliver byttet rundt på rollerne mellem Eddie Murphy og Dan Aykroyd.

Julefilmen fra 1983 er fyldt med platte jokes og pinlige situationer, der sætter spørgsmålstegn ved arv og miljø, idet en hjemløs i et væddemål pludselig bliver sat til at styre slagets gang på Wall Street.

De ældre og stinkende rige Duke-brødre har gennem mange år ført forretninger på Wall Street. Da de en dag kommer op og skændes om, hvorvidt det er arv eller miljø, der afgør en forretningsmands evner, beslutter de sig for at vende op og ned på to uskyldige menneskers liv.

Det bliver starten på, hvad der ved første øjekast synes som himlen for den hjemløse Billy Ray Valentine og helvedet for den snobbede Louis Winthorpe III. Fra den ene dag til den anden, bliver Valentine uvidende sat i direktørstolen, mens Louis Winthorpe III smides på gaden.

Væddemålet blandt de forfærdelige Duke-brødre går dog først rigtig galt, da Valentine og Winthorpe beslutter sig for at tage hævn over brødrenes uagtsomme leg med de tos skæbner.

Men hvordan straffer man bedst et par stinkende rige aktionærer? Det ved Billy – ved at gøre dem fattige! Bag om brødrenes ryg planlægger Valentine og Winthorpe således et kup, der vil gøre brødrenes aktier mindre værd end de papirer, de står skrevet på.

Om det lykkedes for de to at få vendt aktiemarkedet til deres fordel, må du dog selv finde ud af.

Det kan næsten ikke komme bag på nogen, at en film med Eddie Murphy i hovedrollen som først hjemløs og senere aktiedirektør er hylende morsom. Trading Places er fyldt med berømte scener, fantastiske replikker og pinlige situationer, du ikke kan andet end grine højlydt over.

Jule- og pladderromantikken er i Trading Places blevet byttet ud til fordel for spørgsmål om kapitalisme og evolutionsteori – og det kan virke forfriskende i en juletid, hvor de fleste film ikke er ret meget andet end sukkersøde scener.

Trading Places er en feel good julefilm for børn og voksne i alle aldre. For at kunne forstå mekanismerne bag aktiemarkedet og hele tematikken omkring arv og miljø, kan det dog anbefales at se filmen med venner eller ældre børn.

InstruktørJohn Landis

Medvirkende:   Eddie MurphyDan AykroydRalph Bellamy

Spilletid: 1h 56min

Rating IMDb: 7,5

Dansk premiere: 26. december 1983

Streaming tjenester: Filmen ligger pt på følgende tjenester

BLOCKBUSTER, SF Anytime, iTunes,