Hjerternes tid (2004)

– Skrevet af Martin Riis Larsen

Hjerternes tid (2004)

Vi kender Chazz Palminteri som skuespiller og forfatter, en hårdkogt italiener fra New York, men her som instruktør, med en blød og sød julefortælling om ensomhedens spøgelse på Manhattan. Det paradoksale i at befinde sig i en af verdens absolutte metropoler og stadig ikke kende et eneste menneske.

Rose (Susan Sarandon), som netop lever sit eget stille liv i storbyens vrimmel. Den indledende kameratur ned mellem skyskraberne til Rose er filmens eneste opsigtsvækkende detalje på det tekniske plan, men er også en nøjagtig introduktion til hendes situation. Den rummer både mylderet og ensomheden i et og samme billede. Hun har et glimrende job som redaktør af børnebøger og en Alzheimersramt mor, som hun besøger så ofte hun kan. Julen nærmer sig, og ensomheden træder som altid tydeligere frem. Kontorets hotte singlefyr byder sig til, og de tager faktisk også en juledate, men hans påtrængende facon skræmmer Rose, og således ender hun på plejehjemmet hos sin mor, hvis tavse og tomme selskab ikke yder modstand.

Men skæbnen vil det anderledes og på værelset overfor sidder selveste Robin Williams og venter på at møde Rose. De mødes og pludselig tager tingene fart. Et andet sted i byen kæmper betjenten Mike (Paul Walker) og hans forlovede Nina (Penélope Cruz) med hans ekstreme jalousi, som hele tiden er på nippet til at vælte forholdet. Det går galt selveste juleaften, hvor hun flygter hjem til familien, mens han forfølges af den smågale Artie (Alan Arkin), som har en hemmelighed, han partout må fortælle ham. Omkring disse to hovedspor i fortællingen svæver stakkels Jules (Marcus Thomas), som så gerne vil komme til skade, så han kan fejre jul på skadestuen og på den måde genopleve sit livs lykkeligste juleaften mange år tilbage i tiden.

Palminteri drysser lidt magisk realisme over historien, når den tager sig sortest ud, og således klarer alle vores figurer sig gennem julenatten med modet og livet i behold. Hjerternes tid pumper historierne for ethvert følelsesladet øjeblik, og det mest overraskende er næsten, at det i flere tilfælde lykkes fint. Jules-historien kunne sagtens have været undværet, men både Susan Sarandons skrøbelige Rose og ikke mindst Paul Walkers alfahan-Mike er rørende personer, som må tage nogle gevaldige sving i tilværelsen på denne ene aften.

Julefilm for voksne
Generelt vinder Hjerternes tid på at have solide kræfter både foran og bag kameraet. Den er aldrig mindre end velspillet, og Russell Carpenters sikre og afdæmpede fotografering indkapsler glimrende både glimmeret og tomheden i New Yorks julestemninger. Man røres mildt og skænker forsynet en venlig tanke undervejs, og indtil et bedre bud viser sig, så ligner Hjerternes tid årets voksne julefilm uden at gøre noget særligt væsen af sig.

InstruktørChazz Palminteri

Medvirkende:   Susan SarandonPenélope CruzPaul Walker

Spilletid: 1h 36min

Rating IMDb: 6,2

Dansk premiere: 3. december 2004

Streaming tjenester: Filmen ligger pt på følgende tjenester

Filmstriben