Filmsidens Top 10 - Buddy-cop film

– Skrevet af Peter Palmqvist Skjøtt Poulsen

Gennem filmhistorien har der været mange forskellige trends og tendenser. Det kan være måden man farvelagde film på, som man ofte ser det i film fra starten af 00’erne, eller brugen af svulmende muskuløse mænd i 80’ernes actionfilm. En af de mere populære og også sejlivede trends er Buddy-cop filmen. Filmen hvor to, som regel politibetjente, skal samarbejde om at stoppe en skurk.

Denne form for film har fundet vej til det store lærrede i alverdens afskygninger. Seneste eksempel er den nye ‘Bad Boys For Life’ der fik biografpremiere i Danmark d. 16 januar i år.

Når sådan en ikonisk type film får premiere, får det én til at tænke, hvilke af den slags film er egentlig de bedste? Derfor har vi prøvet at samle vores 10 favorit buddy-cop film, som du kan stream eller leje i dag.

10. Rush Hour

Kombinationen af kampsportsvidunderet Jackie Chan, og motormunden Chris Tucker er det som gør ‘Rush Hour’ fra 1998 til så ikonisk en film. Hverken historie eller setdesigns er videre revolutionerende, men komedieaspektet i denne actionkomedie er til at tage og føle på. Netop derfor er den også så fornøjelig en film, selv efter 22 år.

(kan ses på Blockbuster, iTunes, SF Anytime, Viaplay Rent & Buy)

9. 21 Jump Street

Som oftest, i buddy-cop film, er der en som er den seje fyr mens den anden er lidt småkikset. Men hvad hvis disse stereotyper skiftede roller undervejs i filmen, så den seje bliver den kiksede og omvendt? Det er præcis hvad der sker for Jonah Hill og Channing Tatums karakterer i ’21 Jump Street’. En hylemorsom film om to uduelige betjentes forsøg på at infiltrere en high school for at stoppe en narkohandler.

(Kan ses på iTunes, SF Anytime Viaplay Rent & Buy)

8. Hott Fuzz

Angel er en overfungerende Londonbetjent som bliver forflyttet til en lille britisk landsby, hvor han sammen med sin partner, Butterman skal holde ro og orden i den lille by. Alt er dog langt fra så idyllisk som det ser ud, og inden længe må den utilpassede duo vise deres værd. Kombinationen af Edgar Wrights genrehyldest, Simon Pegg og Nick Frosts tosserier, gør ‘Hot Fuzz’ til en utrolig underholdende film, som grinagtigt hylder alle de actiontroper vi kender og elsker.

Kan ses på Blockbuster, iTunes, Amazon Prime, SF Anytime, Viaplay Rent & Buy)

7. Bad Boys

Det er svært at lave en liste om buddy-cop film uden at komme omkring den oprindelige ‘Bad Boys’. Michael Bays debut på det store lærrede, blev modtaget noget blandet, men sin knivskarpe æstetik og Bays ikoniske filmstil har gjort denne film til en klassiker i genren. Og nu kan tredje film i denne franchise så opleves i biograferne landet over.

(Kan ses på Blockbuster, iTunes, Netflix, SF Anytime, Viaplay Rent & Buy)

 

6. Dødbringende Våben

Om du foretrækker den første eller den fjerde ‘Dødbringende Våben’ er op til dig, men den første film fra 1987 varslede en spændende udgave af buddy-cop genren. Den er både mørkere, uhyggeligere og mere trist end mange andre film i genren. Det fremragende humoristiske men anstrengte forhold mellem Mel Gibson og Danny Glovers karakterer er noget helt unik i denne sammenhæng, og var med til at gøre Mel Gibson til en af datidens største filmstjerner.

(Kan ses på Blockbuster, iTunes, SF Anytime, Viaplay Rent & Buy)

5. End of Watch

Filmet i en lettere dokumentarisk stil, følger vi to unge betjente som arbejder i en af de hårdeste områder i Los Angeles. Den dynamiske duo spillet sublimt af Jake Gyllenhaal og Michael Peña. Denne film er langt mere realistisk i sin portrættering af sine karakterer, og er som sådan ikke en typisk buddy-cop film. Ikke desto mindre har det dybe indblik i karakterernes daglige gøren og laden præcis den gennemslagskraft som man tør håbe på, når filmens historie spidser til. Kan absolut anbefales!

(Kan ses på Blockbuster, iTunes, SF Anytime, Viaplay)

4. Kiss Kiss Bang Bang

Legendariske Shane Black’s instruktørdebut byder på en sjov og kringlet historie om en småkriminel der lander en hovedrolle i en politiserie på tv, ved et uheld. For at lære hvordan man er rigtig betjent tager han til LA hvor han følger i hælene på en rigtig hårdkogt storbybetjent. Filmens hovedroller består af den elskelige Robert Downey Jr. fra hans tid før Iron Man, samt en fremragende og yderst savnet Val Kilmer. Filmen er pakket til bristepunktet med Black’s ikoniske mandehørmshumor, men for en gangs skyld sparker hans kvindelige karakterer mindst ligeså meget røv som de mandlige.

(Kan ses på Blockbuster, iTunes, SF Anytime)

3. Training Day

En nybegynders første dag som narkobetjent, i følgeskab med en hårdkogt betjent fra LAPD’s Narkotikaafdeling, går på ingen måde som forventet i denne fremragende film. Ethan Hawke spiller vanen tro, røven ud af bukserne. Det samme gør hans medspiller Denzel Washington, i denne atypiske og rå fortælling om to betjentes liv i LA’s slum. Training Day er lige dele spændende, actionfyldt og tankevækkende. Virkelig en overset og undervurderet film.

(Kan ses på Blockbuster, iTunes, SF Anytime, Viaplay Rent & Buy)

2. Seven

Dette fuldstændigt nådesløse og melankolske mesterværk fra David Fincher fylder 25 år, i år. Dette betyder dog på ingen måde at historien om Mills’ og Somersets jagt på John Doe er et uddateret eller kedeligt bekendtskab. Filmens regnvåde gader og matte palette giver mindelser til 40’ernes film noir krimier, men ‘Seven’ både kan og vil så meget mere end det. Den vil chokere og ryste dig i din grundvold, og selv et kvart århundrede senere formår den stadig at gøre netop dette. Absolut ikke en film man forbinder med buddy-cop film, men ikke desto mindre en rigtig god en af slagsen.

(Kan ses på Blockbuster, iTunes, Netflix, SF Anytime, Viaplay Rent & Buy)

1. The French Connection

William Friedkin’s mesterværk lagde grundstenene for en af de mest ikoniske elementer i buddy-cop genren. To rå betjente som ikke vil arbejde sammen, men som er tvunget, og viser sig at være bedre sammen end hver for sig. Filmen er så rå og gold en oplevelse at man til tider helt glemmer at Gene Hackmann og Roy Scheider i virkeligheden spiller filmens helte. Filmens helt store trækplaster er nogle fremragende biljagter, men portrættet af New Yorks gader er også helt magisk. Filmen er baseret på virkelige hændelser, men virker så ærlig og rå i udtrykket at den synes mere dokumentaristisk til tider. Et absolut mesterværk i sin genre, og fuldstændig ikonisk når man taler buddy-cop film.

(Kan ses på Blockbuster, iTunes)