Filmsidens top 10 - Hævnfilm

– Skrevet af Peter Palmqvist Skjøtt Poulsen

En film kan have mange forskellige genrer. Den kan også have mange forskellige temaer. Det kan handle om kærlighed, venskab, håb eller familie. Men det kan også handle om hævn.

Gennem hele filmens historie har hævnmotivet været et populært tema. Måske fordi det er så dejligt tilfredsstillende at se ”de onde” få som de har fortjent. Eller måske fordi det er et tema som bygger på en helt indgroet retfærdighedssans i os mennesker.

Hvorom alting er, er der mange fede film at vælge imellem hvis man vil se en god hævnfilm. Det kunne være ‘Taken’ med Liam Neeson, eller ‘Django: Unchained’ med Jamie Foxx. Der er nok at vælge imellem, men ikke desto mindre har vi prøvet at samle vores 10 favorit hævnfilm som du kan streame og/eller leje i dag.

10. Kill Bill Vol. 1 & 2

Hævntemaet i denne ikoniske double-feature fra geniet Quentin Tarantino, er til at få øje på. Vores hovedperson ”The Bride”, spillet af Uma Thurman er ude på at hævne sig, på den eneste rigtige måde hun kender til. Hun skal dræbe Bill (som titlen så fint afslører). Filmene er en fantastisk hævnfortælling som udfolder sig i fabelagtige actionscener, der trækker lange blodige spor efter sig. Et absolut must hvis man vil se hævnfilm.

(Kan ses på Amazon Prime og C More)​

9. The Killing Of A Sacred Deer

Denne films forrygende kombination af gys, drama og kulsort galgenhumor er en overraskende men yderst effektivt fortalt hævnhistorie. Historien om operationslægen med et alkoholproblem der får fatale konsekvenser, i mere end én forstand, er en sand neglebider af en oplevelse, og skal helt sikkert ses hvis man har lyst til en hævnfilm med tyngde og indhold.

(Kan ses på Netflix, BLOCKBUSTER, SF Anytime, Filmstriben, Netflix, Viaplay Rent & Buy)

8. Hard Candy

‘Hard Candy’ er et nervepirrende drama om hvad der sker når en teenagepige bruger sig selv som lokkemad for at afsløre pædofile børnemishandlere. Ellen Page, der især er kendt for hendes rolle som Juno, spiller også her en teenagepige med ben i næsen. Forskellen her er dog at i stedet for at håndtere en utilsigtet graviditet, tager hun ”kærligt” hånd om en af den værste slags forbrydere -´Og det, på en meget effektiv vis. Skynd dig at se ‘Hard Candy’ hvis du ikke har set den endnu.

(Kan ses på SF Anytime)

7. The Revenant

Bag Iñárritu’s fabelagtige visuelle evner og Leonardo DiCaprio’s Oscar-vindende præstation, gemmer der sig i ‘The Revenant’ en hjerteskærende historie om død, sorg og ikke mindst hævn. Langt de fleste har naturligvis allerede set denne rystende drama/thriller, men inde bag de mange lag bjørneskind og indianerskalpe gemmer der sig en benhård hævnfortælling som er alle forundt at se.

(Kan ses på BLOCKBUSTER, SF Anytime, iTunes, Netflix, Viaplay Rent & Buy)

6. Upgrade

Googler du den lille Sci-fi thriller ‘Upgrade’, præsenteres den som en cyberpunk action body horror film med Logan Marshall-Green (kendt fra ‘Prometheus’ og ‘The Invitation’) i hovedrollen. Hvad Google ikke lige fortæller dig er, at filmen gemmer på en unik historie med fede og originale actionscener, sat i en højteknologisk fremtid. Selve hævnhistorien skal man selv have lov til at opleve. Vi vil blot sige at det er yderst effektivt og en meget tilfredsstillende oplevelse.

(Kan ses på Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Viaplay)

 

5. Mandy

Er du til kitschet 80’er æstetik, blodig vold og en Nicolas Cage i en rolle af format, så tag og prøv kræfter med ‘Mandy’. Historien om et par der lever fredfyldt i en skov, indtil morderisk hippiekult og deres motorcykelbande-venner ødelægger alt, er en af 2018’s mest unikke film. Den flotte brug af farve, lys og musik i samspil med et blodigt hævndrevet voldsorgie, er ikke til at undvære. En fuldstændig rendyrket hævnfilm, intet mindre.

(Kan ses på Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Viaplay Rent & Buy)

4. Revenge

Dette er noget så sjældent som en fransk hævnfilm om en rigmands ferietur med sine venner, og hans smukke unge elskerinde. Desværre går ferien ikke helt som planlagt, og ferieidyl udvikler sig hurtigt til et bestialsk mareridt. Med nogle virkeligt grafiske og frastødende misogyne scener, er dette absolut ikke en film for sarte sjæle. Når det så er sagt, er det uden tvivl en af de bedste hævnfilm i nyere tid.

(Kan ses på BLOCKBUSTER, SF Anytime, iTunes, Viaplay Rent & Buy)

3. I Saw The Devil

Har du netop set Boon Jong Ho’s fremragende ‘Parasite’, og føler du ikke at du er helt færdig med koreansk cinema? Så tag at prøve kræfter med ‘I Saw The Devil’. En modbydelig fortælling om en hvordan én mands tab, leder ham til at gøre ubeskrivelige ting for at hævne sig. En film hvor linjerne der syntes så klare til at starte med, bliver mere og mere udviskede som handlingen skrider frem. Et glimrende eksempel på hvor sublime koreanerne er til lige netop hævnfortællingen.

(Kan ses på Blockbuster, SF Anytime)

2. Oldboy

Denne ikoniske koreanske film fra Park Chan-Wook er bare én i en decideret hævntrilogi af film fra Wook’s hånd. ‘Oldboy’ fortæller den forstyrrende historie om en mand der bliver kidnappet og indespærret i 15 år, og hans efterfølgende forsøg på at hævne sig på sin kidnapper. Et decideret mesterværk af en film, og under alle omstændigheder en film som man skal se mindst én gang i sit liv.

(Kan ses på Blockbuster, SF Anytime)

1. John Wick

Vores førsteplads går til filmen ‘John Wick’, og Mr. Matrix himself, Keanu Reeves. Med ‘John Wick’ formåede instruktør Chad Stahelski at vise helt præcis hvor simpel en præmis man kan bygge en fuldstændig fænomenal actionfilm på. Den tidligere lejemorder John Wick er gået på pension, og sørger over sin hustrus død. Hans eneste glæde i livet er hans bil, og så den hundehvalp som konen efterlod ham i afskedsgave efter sin død. Da indbrudstyve en dag ender med at myrde hunden og stjæle bilen, vækker de intetanende en sovende kæmpe til live igen. Han går under navnet Baba Yaga, bedre kendt som bøhmanden, og hvis du kommer mellem ham og det han har kært, er der kun et udfald; Døden. John Wick er ikke bare bundsolid action, blødende smukke scener. Den er en overraskende rørende og gribende fortælling om en mand der har mistet alt, og derfor har intet at miste. Så selvfølgelig skal den anbefales!

(Kan ses på BLOCKBUSTER, SF Anytime, iTunes, Viaplay Rent & Buy)