Her er vinderne af Bodilprisen 2020

– Skrevet af Martin Riis Larsen

Filmsen ‘Dronningen’ var den store vinder ved årets Bodil-uddeling med hele fire priser. Og så satte både Trine Dyrholm og Jesper Christensen nye Bodil-rekorder.

Der blev uddelt 14 Bodilpriser i Folketeatret i København lørdag aften. Aftenens store vinder blev ’Dronningen’, der modtog priser for Bedste film, Bedste kvindelige hovedrolle til Trine Dyrholm og Bedste mandlige birolle til svenske Gustav Lindh, mens filmens fotograf, Jasper Spanning, fik prisen for Bedste fotograf. 

Trine Dyrholms Bodil var den syvende i rækken, hvorved hun udbyggede sin egen rekord, mens Jesper Christensen, der fik en Bodil for Bedste mandlige hovedrolle for ’Før frosten’, nu har fem statuetter på kaminhylden og dermed er den mest vindende mandlige skuespiller nogensinde. 

Der var traditionen tro også priser til nogle af de mere uprøvede kræfter i dansk film. Blandt andre modtog Sofie Torp en Bodil for sin første større filmrolle i ‘Ser du månen, Daniel’ i kategorien Bedste kvindelige birolle. Instruktør Ulaa Salim modtog Arbejdernes Landsbank Talentprisen for sin debutspillefilm ‘Danmarks Sønner’, mens Frelle Petersen blev hædret for sin anden spillefilm ‘Onkel’ med en Bodil for Bedste manuskript. Og så gik Henning Bahs Prisen for bedste produktionsdesign til Josephine Farsø, som sidste år var nomineret til en talentpris.

Bedste film: Dronningen instrueret af May el-Toukhy
Bedste kvindelige hovedrolle: Trine Dyrholm for Dronningen
Bedste mandlige hovedrolle: Jesper Christensen for Før Frosten
Bedste kvindelige birolle: Sofie Torp for Ser du månen, Daniel
Bedste mandlige birolle: Gustav Lindh for Dronningen
Bedste dokumentar: Q’s Barbershop instrueret af Emil Langballe
Bedste amerikanske: Marriage Story instrueret af Noah Baumbach
Bedste ikke-amerikanske: Parasite instrueret af Bong Joon-ho
Bedste fotograf: Jasper Spanning for Dronningen
Bedste manuskript: Frelle Petersen for Onkel
Æres-Bodil: Wikke & Rasmussen
Sær-Bodil: Stumfilm.dk
Henning Bahs Prisen: Josephine Farsø for Harpiks
Arbejdernes Landsbank Talentprisen: Instruktør Ulaa Salim for Danmarks Sønner