Mens vi venter på James Bond "No Time to Die" - Sean Connery

– Skrevet af Martin Riis Larsen

Sir Sean Connery er født født 25. august 1930 i Edinburgh, Skotland og hedder  oprindeligt Thomas Sean Connery 

Det er og bliver rollen som 007, der har skabt Sean Connerys stjernestatus. Allerede i 1954 var der blevet lavet en James Bond-film, Casino Royale med Barry Nelson som Bond, men det var en enlig svale. Først i begyndelsen af 1960erne lagdes grunden til den serie af James Bond-film, der endnu ikke har set sin slutning. Sean Connery blev castet til rollen blandt mange af tidens stjerner. Ian Fleming var ellers i tvivl. Umiddelbart faldt den høje skotte ikke i hans smag. Han var ikke sofistikeret nok til rollen. “Jeg er ikke på jagt efter en forvokset stuntman,” skal han have sagt. Men efter lidt coaching hos den britiske skuespiller Terence Young blev Sean Connery godkendt. Allerede den første film, Dr. No fra 1962 blev en succes. Herefter fulgte From Russia with Love (1963), Goldfinger (1964) Thunderball (1965) og You only live twice (1967).

Alle filmene blev store kassesuccesser, og Ian Fleming, der havde tvivlet på Connerys egnethed i begyndelsen, gik nu så langt som til at forsyne sin helt med skotske forfædre i sine senere historier om ham. Men i 1967 var Sean Connery ved at være træt af rollen som Bond. Han følte, at den begrænsede ham i forhold til andre roller. Producenten Albert R. Broccoli hyrede derfor George Lazenby til at spille 007 i On Her Majesty’s Service. Men Lazenby bakkede ud efter denne ene film, og Broccoli lokkede nu Sean Connery tilbage med en af den tids højeste betalinger for en filmrolle. Diamonds are forever kom i kassen i 1971.

Never Say Never Again er ikke en del af Bond-serien fra EON Productions og omtales derfor undertiden som “uofficiel”. Det er dog misvisende, idet producenterne helt legalt havde erhvervet rettighederne til filmen fra manuskriptforfatteren Kevin McClory. Historien blev til, da Kevin McClory år forinden samarbejdede med Ian Fleming om et filmprojekt. Filmen blev ikke til noget på det tidspunkt, men Ian Fleming beholdt de litterære rettigheder og brugte filmoplægget som grundlag for sin roman Thunderball, mens Kevin McClory beholdt filmrettighederne, resulterende i filmene Thunderball og Never Say Never Again.

Disse delte rettigheder medførte en række stridigheder inklusive en retssag, der fastslog Kevin McClorys rettigheder men også bestemte, at han ikke måtte udnytte dem før 1976. I 1976 var han så parat til at lave Bond-film og lavede sammen med Len Deighton og Sean Connery et manuskript med titlen Warhead. Det fik EON Productions op af stolen, og de fastslog, at Kevin McClorys rettigheder udelukkende gjaldt Thunderball og ikke, som han selv mente, James Bond i almindelighed. Det stoppede projektet for en stund og først i 1981, da Jack Schwartzman blev involveret, kom jura, finansiering og et nyt manuskript på plads. Optagelserne kom i gang men blev noget besværlige. Ydermere blev premieren af ukendte årsager udskudt et halvt år. Men premiere fik filmen altså, og trods blandet kritik tjente den pænt, om end den til dels måtte konkurrere med samme års Bond-film Octopussy fra EON Productions.

I forhold til Bond-filmene fra EON Productions har Never Say Never Again en række særpræg: M er ny, Q er anderledes og kaldes tillige Algernon, Felix Leiter er sort, Emilio Largo har skiftet navn til Maximillian Largo og Fiona Volpe er blevet til Fatima Blush. Dertil kommer fraværet af Gunbarrel-logo’et, James Bond-temaet og 007-temaet, der alle tre tilhører EON Productions og derfor ikke kunne bruges.

Filmens titel stammede i øvrigt fra Sean Connerys kone. Efter Diamonds Are Forever havde han på spørgsmålet om han ville spille Bond igen svaret “Never Again.” Men 12 år senere kom han altså på andre tanker.

Sean Connery vil være ked af kun at blive forbundet med James Bond. Han er selv meget glad for sine andre roller og har da også markeret sig i mange forskellige karakterroller, blandt andet i Hitchcockfilmen Marnie, som detektivmunk i filmatiseringen af Umberto Ecos Rosens Navn, og han har vundet en Oscar for bedste mandlige birolle som politimanden Jimmy Malone I De Uovervindelige.

Alle 25 James Bond-temasange: Hør dem her og stem på den bedste

Han har spillet Harrison Fords far i Indiana Jones og det sidste korstog (1989), og russisk u-bådskaptajn i Røde Oktober (1990.) Op til årtusindskiftet begyndte anmeldelserne at gå til den forkerte side, men en af hans sidste film, Finding Forrester fra 2000 fik acceptable anmeldelser.

Sean Connery er ikke længere aktiv som skuespiller. Hans helbred vakler. I 2006 fik han fjernet en svulst fra nyrerne, og 2008 fortalte han selv, at han havde fået hjerteproblemer. I dag kæmper han med demens, og han ses kun sjældent ved officielle lejligheder. Sean Connery har modtaget mange hædersbevisninger gennem tiden. Mest fornemt blev han i 2000 slået til ridder med ret til at kalde sig Sir Thomas. Det var den engelske dronning Elizabeth, der adlede ham, og begivenheden fandt sted i Connerys fødeby, Edinburgh. Sean Connery var ved den lejlighed iført en kilt med Maclean of Duart-klanens tern.

Harrison Ford bekræfter startdato for Indiana Jones 5

Herudover kan nævnes, at han i 1991 modtog Légion d’honneur og i 1999 Kennedy Center Honors, som præsident Bill Clinton overrakte ham. Hans skotske fødeland har udnævnt ham til “The Greatest Living Scot”. Han har fået en Oscar, to BAFTA-priser og tre Golden Globes.

22
Bedste James Bond film med Sean Connery