Filmografi: Quentin Tarantino - Mens vi venter på Once Upon a Time ... in Hollywood #4

– Skrevet af Martin Riis Larsen

Jackie Brown fra 1997, den tredje film instrueret og skrevet af Quentin Tarantino – er en hyldest til 70’ernes blaxploitationfilm. Blaxploitation (eller blacksploitation) er en filmgenre der kom frem i USA omkring 1971. Som en undergenre til exploitation-film henvendte filmene sig specifikt til et sort publikum.

Historien stammer fra romanen “Rum Punch” afElmore Leonard, som i sine mange krimier dyrker balancen mellemkynisk action og absurd humor. Det ses f.eks. også i filmene “GetShorty” og “Out of Sight”. “Jackie Brown” er ellers i typisk Tarantino-stil med spændings situationer i lange indstillinger,afvekslende med spring frem og tilbage i tid.  Det var dengang, Pam (Pamela) Grier blev en sådan B-film stjerne, bl.a.i “Scream, Blacula, Scream!” og “Foxy Brown”, som nok har inspireret til titlen på Tarantinos film.

Volden, kynismen, vitserne og de indforståede henvisninger til andre film er hans varemærke. Det gælder også “Jackie Brown”, bortset fra volden. Filmen er nærmest voldsfri, og den er drevet af en dialog, der er spidsfindig heltover i komedien, og skuespillere, som spiller politi-og-røvere.

Jackie Brown (1997)

Jackie Brown har tidligere haft politiet pånakken, og arbejder derfor for det værste luftfartsselskab på vingerne. Da hun lander i Los Angeles med stewardesse-tasken fuld af narkopenge, venter politiet på hende. Enten er det mange år bagtremmer, eller også hjælper hun strømerne til at knalde Ordell, manden bag pengene, narkoen, våbenhandel og masser af mord. Hun sidder i saksen. Og da hun lige nu sidder i politiets saks, går hun ind på at hjælpe dem.

Ordell er ikke manden, som sidder hjemme og venter på, at lovens lange arm skal ringe på døren. Han er på besøg hos kautions udlåneren Max, som derefter går til politiet med kautionen, så en anden af Ordells ansatte kan blive løsladt. Så snart fyren har lagt fængslet bag sig, bliver han pløkket af Ordell, som ikke føler sig tryg ved, at politiet kender hans ansatte. De kunne jo gå hen og angive Ordell for at slippe for at tilbringe en årrække på vand og brød. 

Nu skal Max anvende kautionen til Jackie. Men Jackie kender opskriften. Så hun præsenterer Ordell for en plan. Hun lader politiet sætte en fælde for Ordell, hvor hun er maddingen. Men så snyder hun politiet og benytter deres godtroenhed til at smugle alle Orwells narkopenge fra Mexico ind på én gang. Ordell kan ikke lide planen, men vil have fingre i sine penge og går ind på den. Han ved nemlig, hvordan han skal sikre sig mod at blive snydt. Det ved politiet også. Det ved Jackie også. Men Max har også en plan.