Roma, The Irishman, Marriage Story, American Factory Atlantics udkommer på DVD

 – Skrevet af Martin Riis Larsen

Selvom Netflix har en stor del af æren for, at de fysiskeformater som DVD og Blu-Ray næsten er forsvundet, så udkommer Martin Scorsese’s The Irishman, Noah Baumbach’s Marriage Story, Steven Bognar and Julia Reichert’s American Factory and Mati Diop’s Atlantics på DVD og Blu-Ray. Det sker som en del af Criterion Collection, som er kendt for at udgive kvalitetsfilm i fysiske formater.

Filmen Roma, bliver den første der udkommer på DVD / Blu-Ray til februar. Men Netflix har også givet tilladelse til at udgive storfilmene The Irishman, Marriage Story, American Factory Atlantics på det fysiske format.

Vi kan forvente en masse ekstra materiale som ‘bag om’-scener og special features, som vil blive tilgængeligt når vi sat filmen i afspilleren.

Sammen har disse 5 film 27 nomineringer til Oscar-priser – “Roma” vandt de tre i 2019, og mon ikke der der ved det kommende Oscar-show kommer ekstra statuetter på hylden. 

“The Irishman” er normineret til 10 oscars i år, “Marriage Story” med 6 nomineringer, “The Two Popes” 2 nomineringer samt animationsfilmen “Klaus” med en enkelt nominering i år 

 

Fra postordrefirma til streaming-gigant

Tilbage i 1997 var internettet selvfølgelig ikke, hvad det var i dag. Men grundlæggeren af Netflix Reed Hastings fik en bøde i butikken Blockbuster, hvilket gav ham idéen til at starte en virksomhed op. 

Bøden fik han, fordi han afleverede filmen ”Apollo 13” for sent, og bøden lød på hele 350 danske kroner. Det faldt ikke i god jord ved den unge mand. Han valgte derfor sammen med kammeraten Marc Rudolph at lave en postordreservice, og Netflix blev grundlagt i 1997. Her kunne bestille en film, få den med posten og sende den tilbage, når man var klar. Derfor fik man heller ikke nogle bøder for at komme til at aflevere for sent. 

Denne service fortsatte i mange år, og den toppede i 2007, hvor Netflix var oppe på at sende omkring 190.000 DVD’er hver eneste dag.

I 2010 blev postordreafdelingen af Netflix dog hurtigt overhalet af firmaets nye online-streaming afdeling, og aktierne styrtdykkede. Herfra var man egentlig sikker på, at Netflix ville gå nedenom og hjem.

Ted Sarandos har været Netflix’ programchef siden år 2000, og han fik nys om, at hans favoritinstruktør var ved at udvikle en serie med favoritskuespilleren Kevin Spacey. Det drejede sig om en amerikansk version af BBC’s serie ”House of Cards”, og her tøvede Ted Sarandos ikke et sekund. Han traf en beslutning og løb samtidig en kæmpe risiko ved at bestille to sæsoner af den kommende serie. En serie som han ikke engang selv havde set et eneste afsnit af endnu. Den serie kender vi jo selvfølgelig til i dag, og alle ved, at det er blevet til en kæmpe succes hele verden over. Herfra blev Netflix til, hvad det er den dag i dag.