Menu Luk

Filmsiden interviewer:
Nikolaj Coster-Waldau
og Gwendoline Christie​

Før vi starter

For Nikolaj Coster-Waldau og Gwendoline Christie – begge skuespillere i hjertet af det kulturelle fænomen, der er Game of Thrones – provokerede afslutningen på den meget elskede serie efter otte spændende, strålende sæsoner en række følelser.

Coster-Waldau har spillet Jaime Lannister lige fra starten, og fru Christie kom med i sæson to som Brienne of Tarth. Kastet sammen i store dele af sæson tre var deres fyrrige forhold på skærmen en konstant kilde til glæde for legionen af fans af showet, da den usandsynlige duo udviklede stor respekt for hinanden.

At filme deres slutscener – hver for sig – var en mindeværdig oplevelse for dem begge, især da showrunners David Benioff og Dan Weiss holdt en tale for at markere afslutningen på deres Game of Thrones-rejse og præsenterede regelmæssige rollebesætningsmedlemmer med et indrammet storyboard – en grafisk tegnet rækkefølge der skildrer en af deres karakters centrale scener – som en afskedsgave.

Indledende Interview

”På forhånd troede jeg, at jeg var virkelig forberedt, og så pumpede mit hjerte virkelig, og jeg var virkelig bange for det, for selv om jeg havde været meget pragmatisk, er jeg en følelsesladet person, og jeg blev pludselig oversvømmet af følelser.” siger fru Christie.

“Jeg sagde til mig selv, >> bare vær ok med det <<, men så snart de begyndte at tale, blev jeg overvældet, og jeg kan huske, at det skubbede mig ud over kanten. Jeg sad meget lige og pludselig kunne jeg ikke tage det, og jeg kunne ikke stoppe med at græde i to timer.”

”Det var som en underlig fysisk reaktion. Jeg lo af det, og andre mennesker lo af det, men jeg kunne ikke stoppe. Det betød meget for mig. Karakteren betyder meget for mig, og det er sjældent – den slags ting sker kun en gang i dit liv, hvis du er heldig, hvor dit arbejde er kommet til at repræsentere noget for mennesker, dit arbejde har været markant og har været en del af en bevægelse der har fundet sted om, at kvinder er mere synlige og om kvindernes fortællinger, der bliver udforsket.”

”Og at være en del af det er så enormt, og dette var det job, som for mig der tillod det, der tillod noget, som jeg virkelig troede aldrig ville ske. Og alt dette var ved at komme igennem, og det var dybt følelsesladet.”

”Og så danner du meget dybe bånd med mennesker, og du ser dem ikke bare regelmæssigt, og du har ikke undskyldningen for at arbejde sammen for at have alt det sjove og fantastiske. Det sjove ved at arbejde sammen er en del af glæden ved det.”

For Coster-Waldau var de sidste par dage på sættet – afslutningen på en lang, givende erhvervserfaring, der havde varet næsten et årti, gribende, men også dybt tilfredsstillende.

”Jeg havde en fantastisk sidste dag, og jeg var meget heldig, at det var en fantastisk scene, og hele oplevelsen af de sidste par dage var lidt af den perfekte måde at afslutte min Game of Thrones.” siger han.

”Vi var ude på kysten i Nordirland – dagene var smukke – og det var en meget fysisk scene. Det var begyndelsen af juni, sommeren, og folk var virkelig glade. Nogle mennesker var pakket ind i februar, da det bare var elendigt, men for mig var det bare skønt. Og den sidste dag lavede de præsentationen af storyboardet, og min var scenen med afskæring af Jaimes hånd.”

”Og du ved, HBO har i de sidste par år virkelig ønsket at dokumentere hvert sekund – der er bag kulisserne, der optages hele tiden. Og lige da var jeg som, >> åh fuck, jeg vil ikke stå her med at det blev fotograferet på den måde. << Så jeg bad dem om at flytte væk, fordi det føltes som et meget privat øjeblik.”

De var begge imponeret over den afslutning, som Benioff, Weiss og deres team af forfattere havde lavet til det meget elskede show. ”Jeg følte, at de sluttede det meget godt. Det hele var så kompliceret, og jeg troede, at de formåede at binde tingene meget effektivt sammen.” siger fru Christie.

”Jeg blev overrasket over noget af det, og noget af det blev jeg ikke overrasket over. Men jeg tror, det vil være overraskende for publikum, og jeg tror ikke, der er nogen måde, som absolut alle ville være tilfredse med afslutningen af showet, og det er den ting – der var aldrig en måde at tilfredsstille alle på.”

”Men det, jeg var meget taknemmelig for, var, at David (Benioff) og Dan (Weiss, showrunners) var meget modtagelige for nogle af mine tanker om Briennes historie, og jeg var glad for at føle en grad af engagement, og det var meget vigtigt for mig.”

Coster-Waldau er enig med sin medstjerne og tilføjer: ”Jeg synes, de gjorde et fantastisk stykke arbejde, og ja, selvfølgelig vil der være en masse debat efter den sidste episode, fordi der er overraskelser, men jeg føler, at de formåede at være loyale over for Westeros verden, Game of Thrones, idet de huskede, at de var nødt til at binde en masse løse ender, og på samme tid kunne de ikke binde alt sammen, fordi du ikke kan. Jeg tror ikke, de kunne have gjort et bedre stykke arbejde.”

Kort om skuespillerne

Fru Christie blev født i Sussex, England. Hendes film inkluderer The Imaginarium of Doctor Parnassus, The Zero Thereorem, The Hunger Games: Mockingjay – Part 2, Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, Absolutely Fabulous – The Movie, Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi, The Darkest Minds, In Fabric, Velkommen til Marwen og David Copperfields personlige historie. På tv inkluderer hendes credits Wizards vs. Aliens, Top of the Lake og Star Wars Resistance.

Nikolaj Coster-Waldau er født og opvokset i en lille landsby i Danmark. Som 18-årig blev han optaget op Statens Teaterskole i København. Siden da har han arbejdet meget på scenen, i tv og i film både i Europa og i USA.
Hans filmcredits inkluderer At World’s End, Blackthorn, Headhunters, Mama, Oblivion, A Thousand Times Good Night, The Other Woman, A Second Chance, Klown Forever, Gods of Egypt, Small Crimes, 3 Things, Shot Caller og Domino.

Q&A

GC: Gwendoline Christie – NCW: Nikolaj Coster-Waldau

SpørgsmålKan du huske din første dag på sættet til Game of Thrones?

GCJa, der var en orkan. Jeg var i Belfast, og jeg skyder scenen, hvor Brienne møder Ser Loras Tyrell (spillet af Finn Jones) med Margaery Tyrell (Natalie Dormer) der, og der virkelig var en orkan. Det var min første optagedag, og jeg havde ikke rigtig lavet en masse film før, og jeg troede, at vi bare ville fortsætte, og jeg rystedek virkelig under rustningen og tænkte, ‘min Gud, hvordan kan jeg potentielt gøre dette i årevis?’ (griner). Der var en kampsekvens, og vi kunne ikke lave det, fordi sættene blæste væk, og tingene begyndte at blive farlige, så det blev aflyst. Og så blev vi placeret sammen på et hotel, med udsigt til et klippe ansigt og tilbragte allesammen aftenen sammen og dannede bånd og havde en virkelig betydningsfuld tid sammen og venskaber blev dannet. Jeg var utroligt nervøs, men da vi kom tilbage til at filme den scene to uger senere, var jeg meget mere afslappet. Men hvilken måde at starte – en orkan på min første dag!

SpørgsmålOg hvad var dine forventninger på det tidspunkt?

GCDet var sådan en enorm produktion, og jeg havde haft meget små roller og en Terry Gilliam-film (The Imaginarium of Doctor Parnassus), og jeg havde arbejdet på uafhængige film med en kunstner, en samarbejdspartner, og vi havde lavet en serie film, men det havde alle været små, uafhængige kunstfilm og Game of Thrones var den største, mest seriøse ting, jeg havde arbejdet på – en virkelig enorm produktion – så jeg tror, at jeg var desperat for at finde mine fødder, og jeg var desperat opmærksom på, at jeg havde meget at prøve at tage fat på, før jeg kunne tænke på at prøve at levere en anstændig præstation.

SpørgsmålOg Nikolaj, kan du huske din første dag?

NCWNej, jeg kan ikke huske det (griner). Det var næsten ti år siden. Jeg kan huske prøvelæsningen for piloten, som var skræmmende, fordi de havde kameraer der. Vi sad i en hestesko, og der var tre kameraer, og det var sådan “dette er underligt, skulle vi forestille os?” Og de var sådan, “nej, det er ikke en audition, det er bare begyndelsen på det, vi håber bliver et stort show… ” OK, fantastisk. ‘Og vi gennemlæste, og jeg kan huske, at der var et par skuespillere der ikke var der, men alle de vigtigste var der. Jeg kan huske Harry Lloyd, der spillede Daenerys ‘bror (Viserys Targaryen), og han læste sin egen karakter, og han læste også en masse af de figurer der ikke var der, og han var bare latterligt god – alt var så spot on. Og jeg sad der bare for at komme igennem det, for der er noget ved prøvelæsning der kan være ganske skræmmende, synes jeg. Og med kameraerne der også, og du går ‘åh, de optager det bare’, men to karakterer blev klippet – to skuespillere blev fyret på grund af det!

GCVirkelig?

NCWJa! Så jeg kan huske den dag. Og hvad angår mine forventninger, det var spændende – det var et HBO-show, og det gav det et blå stempel, for på det tidspunkt, hvis du sagde, at du laver dette show om drager og fantasi, var folk ligesom, ‘åh, det er latterligt.’. Som om det var som Xena: Warrior Princess eller noget, der havde det ‘dårlige’ tv-stempel på sig. Så HBO gav det så gode stempel, men du vidste ikke, om det ville være godt eller dårligt, og så var det selvfølgelig meget godt (griner).

SpørgsmålOg så alle disse år senere, hvordan var det på din sidste dag på sæt?

GCJeg havde meget lidt at gøre på min sidste dag, og det gav mig naturligvis en masse tid til at tænke, og det endte med at jeg ikke sluttede med at føle mig som om jeg havde forvandlet mig til en god forestilling eller gjort noget meget følelsesladet eller meget fysisk var det en ret inaktiv dag for mig (griner). Så mange mennesker talte om ‘det er slutningen!’ Men jeg følte mig meget pragmatisk over det og så heldig at jeg havde formået at vare så længe i showet – det gjorde jeg virkelig. Det var ikke klart, om du ville blive ansat det næste år, og ofte ville jeg sige ‘godt, jeg ved ikke, om jeg kommer tilbage’, fordi showets karakter var, at det ikke ville være uden for rammen af mulighed for at dø ud af skærmen. David (Benioff) og Dan (Weiss, showrunners) sagde altid, at de troede, at den værste mulige død i Game of Thrones ville være at dø udenfor skærmen, så du ikke ved – det kunne have været en mulighed (griner).

NCWOg hvad der sker den sidste dag er, at de siger ‘OK, alle sammen, der er et wrap på Gwendoline Christie!’ Sådan siger de det!

GCLad vær’ – jeg kunne græde nu!

NCWOg så ville David og Dan komme med en eller anden smuk ting, som de gjorde for alle seriens faste. De havde en smuk plakat af et storyboard til din karakter.

GCMin storyboard var fra den sidste sæson, så jeg kan ikke rigtig sige, hvad det er uden at ødelægge det.

NCWSå du får det, og så sagde David og Dan noget, en tale, som er meget flot, og de siger ‘Gwendoline, du har været den absolut bedste.’

GCDe sagde så dejlige ting. På forhånd troede jeg, at jeg virkelig var forberedt, og så pumpede mit hjerte virkelig, og jeg var virkelig bange for det, for selv om jeg havde været meget pragmatisk, er jeg en følelsesladet person, og jeg blev pludselig oversvømmet af følelser. Jeg sagde til mig selv, ‘bare vær OK med dette’, men så snart de begyndte at tale, blev jeg overvældet, og jeg kan huske, at det skubbede mig ud over kanten. Jeg sad og pludselig kunne jeg ikke tage det, og jeg kunne ikke stoppe med at græde i to timer. Det var som en mærkelig fysisk reaktion. Jeg lo af det, og andre mennesker lo af det, men jeg kunne ikke stoppe. Det betød meget for mig. Karakteren betød meget for mig, og det er sjældent – den slags ting sker kun en gang i dit liv, hvis du er heldig, hvor dit arbejde er kommet til at repræsentere noget for andre mennesker, du arbejder har været markant og har været en del af en bevægelse der har fundet sted om, at kvinder er mere synlige og om kvindernes fortællinger, der bliver udforsket og at være en del af det, er så enormt, og dette var jobbet, som for mig, tillod noget, som jeg virkelig troede aldrig ville ske. Og alt dette var ved at komme til overfladen, og det var dybt følelsesladet. Og også danner du meget dybe bånd med mennesker, og du ser dem ikke bare regelmæssigt, og du har ikke undskyldningen for at arbejde sammen for at have alt det sjove og sjove. Det sjove ved at arbejde sammen er en del af glæden ved det.

NCWJeg havde en fantastisk sidste dag, og jeg var meget heldig, at det var en fantastisk scene, og hele oplevelsen af de sidste par dage var den perfekte måde at afslutte min Game of Thrones. Vi var ude på kysten i Nordirland – dagene var så smukke – og det var en meget fysisk scene. Det var begyndelsen af juni, sommeren, og folk var virkelig glade. Nogle mennesker pakket ind i februar, da det bare var elendigt, men for mig var det bare skønt. Og den sidste dag laver de præsentationen af storyboardet, og min scene med afskæring af Jaimes hånd. Og du ved, HBO har i de sidste par år virkelig ønsket at dokumentere hvert sekund – der er bag kulisserne, der optages hele tiden. Og lige da var jeg som, ‘åh fuck, jeg vil ikke stå her med at det blev fotograferet sådan ..’ Så jeg bad dem om at flytte væk, fordi det var et meget privat øjeblik.

GCI vores samfund er der en sådan opmærksomhed på alt dette – vi har en tendens til at dokumentere alt i disse dage – men vores generation husker tiden før Internettet. De yngre generationer har en ekstra opmærksomhed på, hvordan de opfattes, og det er derfor et niveau af underbevidsthed, der fjernes. Så vi er muligvis de mennesker, der føler, at der er renhed i den ukontrollerbare følelse, som fortjener at være privat. Og du føler også at det er pinligt. Jeg ville ikke græde. Det var ikke det, at jeg ikke ønskede at blive filmet grædende, men jeg ønskede, at det øjeblik skulle være privat. Jeg har meget dybe følelser omkring showet, om min del i det, og hvor taknemmelig jeg er, og måske er jeg meget britisk, for det synes jeg om at forblive privat og intimt mellem de mennesker, det sameksisterer med.

SpørgsmålSå kameraet var der lige op i ansigtet på dig?

NCWJa, og så bad jeg dem om at flytte væk, og de flyttede væk. Og jeg sagde det igen. Og så kom fyren over – og han er en dejlig fyr – og sagde, ‘se, de bad mig om at gøre det.’ Og det var fint.

SpørgsmålGeorge RR Martin beskrev afslutningen som ‘bittersød.’ Hvordan vil du beskrive det?

GCJeg følte, at de sluttede det meget godt. Det hele var så kompliceret, og jeg synes, at de formåede at binde tingene meget effektivt op. Jeg blev overrasket over noget af det, og noget af det blev jeg ikke overrasket over. Men jeg tror, det vil være overraskende for publikum, og jeg tror ikke, der er nogen måde, som absolut alle ville være tilfredse med afslutningen af showet, og det er den ting – der var aldrig en måde at tilfredsstille alle på. Men det, jeg var meget taknemmelig for, var, at David og Dan var meget modtagelige for nogle af mine tanker omkring Briennes historie, og jeg var glad for at føle en grad af engagement, og det var meget vigtigt for mig.

NCWJeg troede, at de gjorde et fantastisk stykke arbejde, og ja, selvfølgelig vil der være en masse debat efter den sidste episode, fordi der er overraskelser, men jeg føler, at de formåede at forblive loyale over for Westeros’ verden, Game of Thrones’ verden under hensyntagen til, at de var nødt til at binde en masse løse ender, og på samme tid kunne de ikke binde alt sammen, fordi du ikke kan. Jeg tror ikke, de kunne have gjort et bedre stykke arbejde.

SpørgsmålAt være en del af Game of Thrones har klart ændret jeres liv. Hvad vil du tage med dig fra oplevelsen af at være en del af det?

NCWJeg tror, det er et spørgsmål, som jeg måske kan svare på om 5 år, når du har et slags perspektiv på det. Lige nu er min naturlige tilbøjelighed til at modstå alt hvad angår det ‘at have ændret mit liv.’

GCJeg tror, det er noget, vi altid har haft til fælles, fordi vi altid har modstået det.

NCWTiden ændrer dig. Hvis jeg ikke havde været på Game of Thrones, ville jeg have lavet noget andet og derfor er mit pointe, at livet ændrer dig. Har Game of Thrones haft indflydelse? Selvfølgelig har det, men hvis jeg havde lavet noget andet, ville det også have haft indvirkning. Og jeg har lavet 12 film i løbet af denne tid, og de har også haft indflydelse på mit liv, og jeg er sikker på, at min familie har meget mere indflydelse på mit liv end Game of Thrones. Men måske om fem, ti år vil jeg være i stand til at se tilbage og se, at dette førte til dette, og fordi jeg havde succes med dette, kunne jeg gøre det.

GCJeg har altid set Game of Thrones som arbejde, og jeg har altid haft en underlig uenighed, hvor jeg føler jeg går på arbejde, jeg gør arbejdet, jeg har denne oplevelse af disse mennesker, og det er meget involverende, krævende, intim, det er meget magtfuldt for mig, jeg kommer væk, og jeg er fokuseret på at kritisere det og fokuseret på, hvordan jeg kan arbejde bedre, og jeg er altid meget chokeret over, at folk ser det (griner). Og det er ikke fordi jeg ikke tror på showets kvalitet – jeg synes, det er usædvanligt – men det er bare ikke sådan, jeg ser det. Selv nu, i min høje alder og med min oplevelse af Game of Thrones, bliver jeg stadig overrasket, når folk siger, at de ser det. Og også gennem alle mine år har jeg opretholdt et meget stærkt, farverigt og tilfredsstillende liv uden for arbejdet. De fleste af mine venner har jeg været venner med i hele mit voksne liv, så jeg har en lang historie med dem, og bare med hensyn til tid, der når ud til Game of Thrones, og de er altid meget klar til at trække fokus tilbage til hvad der sker mellem mennesker snarere end noget, der måtte ske på en slags begrebsmæssig måde.

SpørgsmålOg måske føles det som om Game of Thrones stadig foregår, fordi der er premierer og presseture og DVD-udgivelsen?

NCWJa, det gør det.

GCDet er når den sidste episode udsendes, og så er den væk, og den vil være interessant.

NCWDu skulle tro, at showet måske har en chance for at blive nomineret til en Emmy – jeg kan huske det første år, hvor vi blev nomineret, og jeg kan huske, at jeg så et andet show, der havde haft sin sidste sæson, og jeg skulle til en ting efter ceremonien og jeg så de skuespillere sidde der, og de så temmelig deprimeret ud over det. Og jeg tænkte ‘wow, dette var deres sidste øjeblik.’. Og på et tidspunkt kommer vores også (griner).

Martin Riis Larsen

Ejer og stifter, samt skribent