Spansk filmfestival hædrer filmen "Druk" og Viggo Mortensen med priser

Det er de fire hovedrolleindehavere i det danske komediedrama “Druk” – Mads Mikkelsen, Lars Ranthe, Thomas Bo Larsen og Magnus Millang – som får prisen til deling.

Som alle andre store arrangementer i år er også filmfestivalen San Sebastian ramt af coronapandemien.

Festivalen afholdes blandt andet med 159 færre visninger og 65 færre film end sidste år. Desuden er der krav om mundbind og røde løbere uden adgang for fans.

Filmbranchens øjne er dog stadig rettet mod festivalen, som er en af Europas største og vigtigste.

Druk vinder skuespillerpris i San Sebastian

Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe delte lørdag prisen for bedste mandlige skuespiller på San Sebastian Filmfestivalen for deres præstation i Thomas Vinterbergs ‘Druk’. Det premiereaktuelle drama vandt yderligere to priser ved aftenens prisoverrækkelse.

Thomas Vinterbergs ‘Druk’ var udtaget til Cannes Festivalen i juni og fik en varm modtagelse ved sin fysiske verdenspremiere på festivalen i Toronto tidligere i september.

Læs vores anmeldelse af filmen “Druk” her

Fire gymnasielærere og venner beslutter sig for at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Teorien lyder, at alkohol i blodet åbner sindet for omverdenen og får kreativitet…

Prisen for bedste mandlige skuespiller blev delt mellem Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe. Det er kun tredje gang, at prisen gives til flere skuespillere fra samme film. ‘Druk’ modtog desuden prisen Feroz Zinemaldia fra den spanske presse for bedste film i konkurrence samt den katolske filmpris Signis.

I starten af måneden hjemtog ‘Druk’ Art House Cinema-prisen, som blev overrakt af den franske arthouse biografsammenslutning AFCAE. Her konkurrerede den mod 12 andre film fra årets Cannes-udvalg

 

Den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen modtog i år æresprisen Donostia ved filmfestivalen San Sebastian i Spanien.

Den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen fik sin skuespilleruddannelse i New York, hvor han arbejdede som tjener og bartender ved siden af skolen. Hans gennembrud kom i 1985, hvor han havde en mindre rolle i Peter Weirs film Vidnet.

I 2008 blev han nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for Eastern Promises. I 2017 blev han nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for Captain Fantastic, samt igen i 2018 nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for Green Book.

Med til at give den spanske festival i San Sebastian et dansk islæt er også den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen, som tildeles årets ærespris Donostia Award.

Prisen gives til et navn, der “vil være en del af filmhistorien for evigt”, lyder beskrivelsen.

Det er ikke første gang, at danske filmfolk modtager hæder ved festivalen.

I 2004 modtog både Ulrich Thomsen og Connie Nielsen prisen for henholdsvis bedste mandlige og kvindelige skuespiller for deres indsats i Susanne Biers “Brødre”.

I 2014 vandt Paprika Steen prisen som bedste kvindelige skuespiller for sin rolle i Bille Augusts “Stille hjerte”.

San Sebastian er en af Europas store og vigtige festivaler i gruppe med festivalerne i Cannes, Berlin og Venedig.

Festivalens historie her:

* San Sebastian International Film Festival, som festivalen rettelig hedder, blev grundlagt i 1953 af en gruppe forretningsfolk.

* De fik hurtigt velsignelse fra general Francisco Franco, den daværende autoritære leder i Spanien. Han så festivalen som en mulighed for at vise Spanien frem som et åbent og venligt land.

* San Sebastian er én ud af blot 15 A-festivaler på filmfestivalernes internationale “rangliste”. Af andre festivaler kan blandt andet nævnes Venedig, Cannes og Berlin.

* Klassificeringen foretages af filmproducenternes internationale organisation, Fiape.

* Nogle af filmhistoriens største klassikere lyste for første gang op i biografmørket på den spanske festival. Blandt andet fik Alfred Hitchcocks “Vertigo” international premiere på festivalen med deltagelse af instruktøren selv.

* Den tyske filmfestival Berlinalen uddeler sølv- og guldbjørne, mens Cannes uddeler Guldpalmen for bedste film. San Sebastian uddeler hovedprisen Den Gyldne Muslingeskal til bedste film. Bedste mandlige og kvindelige skuespillere modtager muslingeskaller i sølv.

* Desuden uddeles æresprisen Donostia til filmfolk, der for altid vil være en del af filmhistorien. Den er blevet givet til skuespillere som Julie Roberts, Meryl Streep, Robert de Niro og senest i år dansk-amerikanske Viggo Mortensen.