Den 8. marts er Kvindernes Internationale Kampdag, og vi kigger på kvindekampe på film

– Skrevet af Martin Riis Larsen

Gennem tiderne har kvinders rettigheder og vilkår også været stof for filmproducenterne, og vi tager et kig på nogle af de film, der hylder kvinderne i en tid hvor bevægelsen #metoo er på sit højeste. #metoo-bevægelsen er blevet et oprør mod magtmisbrug og seksuelle krænkelser, og har ændret filmbranchen for altid, men det har været mange andre ting kvinderne har måtte kæmpe imod gennem tiderne. 

Mange emner er filmatiseret igennem tiderne, og vi kigger på et par af dem. 

On the Basis of Sex (2019)

Året er 1956, så ideen om at kvinder kan uddanne sig og være mere end hjemmets omsorgsgiver, er dybt kontroversiel. Men det standser ikke Ruth, der med støtte fra sin ligeværdige husbond, Martin, kæmper en indædt kamp for ikke bare at få sin uddannelse, men også ændre fremtidens syn på kvinder.

Da en retssag om netop diskriminering pga. køn flere år senere lander i Ruths skød, tager hun derfor kampen op i retten.

Filmen får premiere 7. marts 2019

Norma Raev (1979)

Norma Rae arbejder som resten af sin familie på den lokale fabrik, hvor arbejdsforholdene minder om noget fra forrige århundrede. Efter at have hørt en tale af en fagforeningsmand fra New York, beslutter Norma at organisere fabrikkens arbejdere i kampen for bedre løn og forhold. Men bestemt ikke alle synes, det er en god ide – heller ikke alle dem, der burde være på Normas side.

Instruktør: Martin Ritt
Medvirkende: Sally Field, Beau Bridges, Ron Leibman, Pat Hingle

Mona Lisa Smile (2003)

I 50’erne USA forsøger professor Katherine Watson at lære sine kvindlige studerende at livet handler om andet end at finde sig en god mand. Ikke nogen nem opgave, og heller ikke skolens ledelse er specielt interesseret i, at pigerne forholder sig til begreber som frihed og intellektuel ambition.

Instruktør: Mike Newell
Medvirkende: Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaa

Det stærke køn (2011)

I 1968 arbejder en lille gruppe af kvinder som syersker i Ford-fabrikkerne uden for London. Men talskvinden Rita O’Grady bliver rasende, da hun finder ud af, at de kvindelige ansatte er groft underbetalte i forhold til deres mandlige kolleger. Hun arrangerer en strejke, hvis udfald kommer til at betyde et gennembrud for ligestillingskampen i England.

Instruktør: Nigel Cole
Medvirkende: Sally Hawkins, Bob Hoskins, Miranda Richardson, Geraldine James

Ta' det som en mand, frue (1975)

Med “Ta’ det som en mand, frue” manifesterede halvfjerdsernes kvindebevægelse sig inden for spillefilmen. Den forholdsvis billige produktion havde ikke alene tre kvinder som instruktører og forfattere, men også kvinder i alle de tekniske funktioner. Man havde valgt en humoristisk form, der tangerede folkekomedien, og filmen blev en pæn succes, ikke mindst på grund af den lange sekvens, hvor Ellen Rasmussen forestiller sig et samfund, hvor kønsrollerne i familien, i selskabslivet og på arbejdspladsen er byttet om. Filmens sidste tredjedel havde en mere politisk-didaktisk form.

 

Iron Jawed Angels (2004)

Iron Jawed Angels fortæller den lidet kendte historie om en gruppe unge kvinder, anført af Alice Paul og Lucy Burns, som i 1912 og tiden derefter satte alt ind på at kæmpe for de amerikanske kvinders ret til at stemme. Kampen blev ført sammen med ligesindede, herunder også de mere forsigtigt indstillede medlemmer i den nationale kvindesagsforening i blandt andre Hilary Swank Angelica Hustons, Julia Ormonds og Lois Smith’s skikkelser.

Instruktør: Katja von Garnier

[TheChamp-FB-Comments]