Menu Luk

Det så danskerne i biograferne i 00érne

Romertalsfilm og drengerøvsfilm: Den folkelige film siden årtusindskiftet
Serier af film, sequels til populære film ofte kaldet ‘romertalsfilm’, er fortsat en typisk model i dansk populærfilm. Der er hyggebetonede familiefilm efter klassisk model som de nye Min søsters børn- og Far til fire-filmene, og der er den populære Anja & Viktor-serie, som begyndte med Kærlighed ved første hik i 1999 og har budt på fersk parforholdsromantik til ungdommen.

En mere ‘voksen’ komedie, der drejer genren væk fra folkekomedien og familiekomedien og hen mod den romantiske komedie, der er fokuseret på partnervalg og livsstil i stil med udenlandske forbilleder som den engelske ‘Four Weddings and a Funeral’ (1994, ‘Fire bryllupper og en begravelse’), brød stort igennem først med Susanne Biers Den eneste ene (1999) og dernæst med Lone Scherfigs dogmefilm Italiensk for begyndere (2000), som er blandt de internationalt mest succesrige danske film. Andre typiske komedier er Hella Joofs bøssekomedie En kort en lang (2001), Gert Fredholms At klappe med een hånd (2001) og Morten Arnfreds Lykkevej (2003).

En nøgleperson i den nye populærfilm er Anders Thomas Jensen, der som manuskriptforfatter har udfoldet sig med stor leveringsdygtighed i mange genrer, men udfolder sig mest originalt i den folkelige actionkomedie, ‘drengerøvsfilm’, hvor lavkomiske taber-typer står i centrum.

Hans manuskript til I Kina spiser de hunde (1999, instrueret af Lasse Spang Olsen og produceret uden statsstøtte) betød genrens danske gennembrud, fortsat med manuskripter til bl.a. Rembrandt (2003, instrueret af Jannik Johansen), Sprængfarlig bombe (2006) og Ved verdens ende (2009, begge instrueret af Tomas Villum Jensen) samt hans egne film, bl.a. Blinkende lygter (2000) og især Adams æbler (2005), der virtuost forener flabet voldskomedie med allegorisk fabel om det gode og det onde.

n stærk trend er realistiske hverdagsdramaer som Jesper W. Nielsens Okay (2002), Annette K. Olesens Små ulykker (2002) og dogmefilmen Forbrydelser (2004), Paprika Steens Lad de små børn (2004), Jacob Thuesens Anklaget (2005) og Ole Christian Madsens Prag (2006). De har alle manuskript af Kim Fupz Aakeson, der ved siden af Anders Thomas Jensen er den mest markante manuskriptforfatter i perioden. Han brød igennem med den romantiske komedie Den eneste ene, men har især markeret sig med afdæmpede, intense kammerspil, der fokuserer på parforholdets og familielivets smertepunkter.

Malmros er fortsat med sit erindringsprojekt, dels At kende sandheden (2002) om overlæge-faderen, dels Kærestesorger (2009) om gymnasietiden. Erindret barndom er også omdrejningspunktet i Niels Arden Oplevs Drømmen (2006) og Peter Schønau Fogs Kunsten at græde i kor (2006) efter Erling Jepsens roman om opvæksten i en traumatiseret sønderjysk familie.

Ellers er det påfaldende, at de klassiske genrer afprøves mere uforfærdet end tidligere. Thrilleren har vundet indpas, først og fremmest med Nikolaj Arcels Kongekabale (2004), der i effektiv Hollywoodstil afslører politisk råddenskab; desuden Nicolas Winding Refns ødipalt farvede gangsterdrama Pusher 2 (2004), Bornedals neo noir-drama Kærlighed på film (2007) og Rumle Hammerichs Headhunter (2009). En stor publikumssucces var Ole Christian Madsens historiske Flammen & Citronen (2008), der ud fra to tragiske, autentiske skæbner, tegnede et uheroisk billede af besættelsestiden. Niels Arden Oplev fik international succes med den svenske krimi Män som hatar kvinnor (2009, Mænd der hader kvinder) efter Stieg Larssons bestseller. I udkanten af genren ligger Henrik Ruben Genz’ Frygtelig lykkelig (2008), en originalt udformet sorthumoristisk ‘egnskrimi’ efter Erling Jepsens roman.

Kilde: DFI

Blå Mænd

Da den succesrige sælger Jesper Jensen (Thure Lindhardt) selvforskyldt, i en kæmpe brandert, mister både sit gode job, sin smukke kæreste og sit kørekort, bliver han tvunget til at arbejde på den lokale genbrugsstation, indtil han kan få sit gamle job tilbage. Her bliver Jesper kolleger med de to særlinge Dion og Lotte (Mick Øgendahl, Sidse Babett Knudsen) og må indordne sig under forhold og mennesker, han før kun har set ned på. Men da han selv bløder lidt op, opdager Jesper, at han har meget at lære af deres ligefremme og ærlige tilgang til livet

Antal solgte billetter: 438.047 stk.

Hvor kan den streames?

Min Søsters Børn I Ægypten

Da far ved et uheld ikke kommer med flyet, ender Blop, Pusle, Jan, Michael og Amalie alene i Ægypten. De står pludselig i Cairos lufthavn med en hjemsendelsestrussel hængende over hovedet. Gode råd er dyre. Men ved skæbnens gunst (eller ugunst) var fru Flinth også med samme fly. Udsigten til at de 5 børn alligevel ikke skal opleve den badeferie, de har glædet sig til i måneder, bliver for meget for fru Flinth. Hårdt presset af børnene og omstændighederne påtager hun sig modvilligt ansvaret for at passe på dem en uges tid, men på den betingelse at børnene vil deltage i fru Flinths Kunst- og Kulturferie frem for deres planlagte badeferie. Og så kan det nok være, at børnene skal til at være kreative for at lokke fru Flinth ud på nye løjer frem for på museumsbesøg.

Antal solgte billetter: 466.485 stk.

Hvor kan den streames?

Elsker Dig For Evigt

Cecilie og Joachim er unge og forelskede. De skal giftes og har livet for sig. Men så går det galt, og pludselig er alting forandret. Ikke kun for Cecilie og Joachim men også for Marie og Niels, som begge er i slutningen af 30’erne og lever i et lykkeligt ægteskab med tre børn.

Deres ægteskab sættes på en hård prøve, da Niels forelsker sig lidenskabeligt i Cecilie. Spørgsmålet er om Niels og Cecilie er parate til at opgive alt for deres kærlighed. En ting er sikkert, ingenting kan blive som før…

Antal solgte billetter: 506.493 stk.

Hvor kan den streames?

Far Til Fire Gir Aldrig Op

Hvor kan den streames?

Min Søsters Børn I Sneen

Der er travlhed i familien, for alle skal på skiferie til Norge, men far falder og brækker benet. Så må onkel Erik træde til, og så ordner man det så snildt, at mor bliver hjemme og passer far, mens onkel Erik drager af sted med børnene på en forrygende ferietur.

Antal solgte billetter: 525.951 stk.

Hvor kan den streames?

Kongekabale

En ung journalist mistænker, at partitoppen i Midterpartiet er involveret i ulovligheder op til folketingsvalget. Da ingen vil lytte til ham, påtager han sig den opgave ene mand at afsløre en sag med løgne, magtspil og korruption på højt niveau inden for medierne og politik.

Antal solgte billetter: 552.251 stk.

Hvor kan den streames?

Anja & Viktor

Viktor og Anjas unge kærlighed bliver udfordret, da hun flytter til byen og får et eksklusivt job sammen med sin tidligere kæreste.

Antal solgte billetter: 572.052 stk.

Hvor kan den streames?

En Kort En Lang

Da Jacob frier til sin kæreste Jørgen, får han et stort, rungende og inderligt JA. Selvfølgelig. For Jacob er vant til at få det, han peger på. Men så er det, at hormonerne driver gæk med ham og han temmelig ubelejligt forelsker sig i dejlige Caroline. Jacob prøver at undertrykke sine nye, overraskende følelser, men affæren tager fart. Det gør bestemt ikke tingene mindre komplicerede, at Caroline bliver gravid, at hun er gift med Jørgens bror, OG at Jørgen og vennerne efterhånden fatter mistanke. Stakkels Jacob. Skrupforvirret og tindrende lykkelig bliver han nødt til at vælge – og det er svært, når man vil ha det hele.

Antal solgte billetter: 584.067 stk

Hvor kan den streames?

Flammen & Citronen

København, 1944. Modstandsgruppen Holger Danske har travlt, ikke mindst den effektive og kompromisløse Bent, også kaldet Flammen, og den følsomme Jørgen, der har dæknavnet Citronen. En ordre fra deres chef Winther sår tvivl hos Flammen. Han mener, at der er noget galt. Og fornemmelsen af en skjult dagsorden forstærkes af den smukke, men mærkelige kurér Ketty.

Antal solgte billetter: 673.764 stk.

Hvor kan den streames?

Italiensk For Begyndere

Lone Scherfig har skabt en lun komedie om seks usikre og ensomme “singler”. De har alle meldt sig til et aftenskolekursus i italiensk, hvor den latinske stemning hurtigt breder sig og forviklinger eskalerer til glæde for både lattermuskler og følelsesregister.På italienskholdet mødes den nye præst Andreas (Anders W. Berthelsen), mester-eleven Hal-Finn – stadioncafeens ubestridtehersker (Lars Kaalund), den generte damefrisør Karen (Ann Eleonora Jørgensen), den klodsede bagerjomfru Olympia (AnetteStøvelbæk), den forsigtige Jørgen Mortensen (Peter Gantzler) og holdets tre andre elever. Sammen beslutter de sig impulsivt forat tage på en studietur til Italien, og pludselig finder de ud af, at lykken er mere snublende nær, end de er klar over!

Antal solgte billetter: 828.730 stk.

Hvor kan den streames?