Menu Luk

Det så danskerne i biograferne i 90érne

Folkelighed og mainstream: 90’ernes spillefilm

Det var først og fremmest producenten Regner Grasten, der udnyttede ordningen, især med de populære familiefilm om Krummerne (den første kom i 1991). Her blev stilen fra 1950’er- og 1960’er-familieserier som ‘Far til fire’ og ‘Min søsters børn’ genoplivet med stor kommerciel succes. Mere tidssvarende var ungdomskomedien Kærlighed ved første hik (1999), der blev begyndelsen på den succesfulde serie om ‘Anja og Viktor’. Grasten stod også bag mere ambitiøse projekter som Peter Schrøders vellykkede Det forsømte forår (1991), efter Hans Scherfigs skoleroman, og Kun en pige (1995) efter Lise Nørgaards erindringsbøger.

Der var fokus på ungdom og opvækst i regulære ungdomsfilm som Birger Larsens Lad isbjørnene danse (1990) og Eddie Thomas Petersens Springflod (1990) og i mere alment rettede film som Søren Kragh-Jacobsens Drengene fra Sankt Petri (1991), om unge i modstandskamp mod den tyske besættelse og Malmros’ komplekse portræt af en ung kvindes psykiske deroute, Kærlighedens smerte (1992).

Ungdomstemaet var også centralt i Ole Bornedals horrorfilm Nattevagten (1994), fotograferet af Dan Laustsen. Filmen markerede et påfaldende brud med de danske traditioners nænsomme fortællekunst og bød i stedet på håndfast underholdning, som var sporet ind på Hollywood’sk dramaturgi og genrebevidsthed. Til gengæld fokuserede Erik Clausens De frigjorte (1993), om arbejdsløshedens ødelæggende indvirkning på selvværdet, på hverdagsdanmark.

Blandt de nye instruktører, der markerede sig tidligt i perioden, var Lone Scherfig med den bittersøde komedie Kajs fødselsdag (1990) og Susanne Bier med det svensk-jødiske familiedrama Freud flyttar hemifrån (1991, Freud flytter hjemmefra). Begge slog siden stort igennem. Først Bier med den romantiske komedie Den eneste ene (1999), som med 843.284 solgte billetter er nyere dansk films største publikumssucces, derefter Scherfig med dogmefilmen Italiensk for begyndere (2000), også en romantisk komedie, der blev set af ca. 820.000.

Internationale gennembrud: Bille August og Lars von Trier
Bille Augusts Oscar-gennembrud førte ham bort fra dansk film. I første omgang instruerede han med overvældende psykologisk intensitet den svenske Den goda viljan (1992, Den gode vilje, også tv-miniserie) efter Ingmar Bergmans manuskript om forældrene og vandt endnu en Guldpalme. Derefter kom internationale, men konventionelle bestsellerfilmatiseringer som The House of the Spirits (1993, Åndernes hus), efter Isabel Allende, og Smilla’s Sense of Snow (1997, Frøken Smillas fornemmelse for sne), efter Peter Høeg, begge med tysk producent (Bernd Eichinger), samt en amerikansk udgave af den uopslidelige ‘Les misérables’ (1998).

Efter Lars von Trier havde afsluttet sin Europa-trilogi med det visuelt nyskabende melodrama Europa (1991), filmet af Dreyer-fotografen Henning Bendtsen, gik han for DR i gang med tv-serien Riget (1994, fulgt op med Riget II, 1997). Den stærkt underholdende blanding af gys og komedie, centreret omkring excentriske personligheder på Rigshospitalet, betød et stort folkeligt gennembrud for Trier. Men samtidig bød serien på en eksperimenterende billedstil, der med håndholdt kamera, kornede billeder og demonstrativ overtrædelse af filmfortællingens konventioner blev optakten til konceptet dogmefilm, præsenteret i manifestet Dogme 95. Hans næste film blev imidlertid det intense melodrama Breaking the Waves (1996), der kombinerede seksuel fornedrelse med religiøs opofrelse, fortalt i en rå, håndholdt billedstil. Den blev et stort internationalt gennembrud.

Dogmefilm og kyskhedsløfter
Det nye tiltag, der for alvor kom til at præge dansk film i perioden, kom imidlertid med bevægelsen Dogme 95. Lars von Trier havde skrevet manifestet sammen med Thomas Vinterberg og præsenterede det i Paris 20.3.1995 som led i fejringen af filmens 100-årsjubilæum. Manifestet var en protest mod tidens overfladiske, teknologisk og økonomisk overlæssede filmstil, især Hollywoods. I stedet missioneredes der for en sandere, enklere produktionsmåde, der – som specificeret i ‘Kyskhedsløftet’s ti bud – bl.a. kræver brug af autentiske locations uden tilføjelse af rekvisitter, samtidig optagelse af lyd og billede (hvilket udelukker underlægningsmusik), håndholdt kamera uden lyssætning samt afkald på alle former for optisk efterredigering.

Kilde: DFI

Det Forsømte Forår

En gruppe elever fra Metropolitanskolen fejrer deres 25 års jubilæum og tænker tilbage på deres skoletid. De fleste af dem tænker tilbage på skolen som et sted med hård disciplin og tåbelig udenadslære. Og især den frygtindgydende lærer Blomme var på nakken af eleverne, men en dag blev det for meget foren af dem.

Antal solgte billetter: 400.118 stk.

Hvor kan den streames?

Festen

Familie og venner er samlede for at fejre Helges 60 års fødselsdag. Under middagen holder den ældste søn en tale, der afslører en forfærdelig familiehemmelighed. I løbet af aftenen oprulles lag på lag af den grufulde fortid.

Antal solgte billetter: 403.642 stk.

Hvor kan den streames?

Frøken Smillas Fornemmelse For Sne

Da en ung person dør efter et fald fra et hustag i Smilla Jaspersons kvarter, begynder hun at tro, at sandheden om sagen bliver skjult. Hun indleder sin egen efterforskning, og inden længe opdager hun, at hendes mistanke var begrundet.

Antal solgte billetter: 411.654 stk.

Hvor kan den streames?

Kun En Pige

Hvor kan den streames?

Nattevagten

Martin får studenterjob som nattevagt på Retsmedicinsk Institut og skal her gå regelmæssige runder i de rum, hvor de døde opholder sig inden deres endelige hvile. Samtidig finder en række bestialske kvindemord sted i København, og der begynder at foregå mystiske og uhyggelige ting på instituttet. Martin opdager til sin skræk, at flere spor peger mod ham.

Antal solgte billetter: 465.529 stk.

Hvor kan den streames?

Kærlighed Ved Første Hik

Efter at have oplevet kærlighed ved første blik vil den generte Viktor være “den første” for en ældre pige, der bliver lagt an på af en mere erfaren dreng.

Antal solgte billetter: 521.339 stk.

Hvor kan den streames?

Krummerne 2 - Stakkels Krumme

Alt er normalt hos familien Krumborg: To røvere vil kidnappe Krumme, og Krummes gave til Yrsa havner ved en fejltagelse hos fru Olsen.

Antal solgte billetter: 537.429 stk.

Hvor kan den streames?

Olsen Bandens Sidste Stik (Nr.14)

Olsenbanden har været adskilt i mange år, men nu er de samlet igen. Departementschef Hallandsen har et problem: en rød kuffert med hemmelige oplysninger skal findes og destrueres for enhver pris. Olsenbanden bliver sat på sagen, og Egon har naturligvis en plan.

Antal solgte billetter: 628.801 stk

Hvor kan den streames?

Den Eneste Ene

Sus og Sonny venter sig, og Niller og Lizzie har adopteret en lille pige. Det går godt begge steder, men en dødsulykke og utroskab ødelægger idyllen. Og måske er den eneste ene slet ikke den, man troede, det var. Niller og Sus mødes tilfældigt, og så opstår der sød musik.

Antal solgte billetter: 843.472 stk.

Hvor kan den streames?

Krummerne

Krumme driver sine omgivelser til vanvid med daglige uheld og ballade, men han har en sød og overbærende familie, der tager livet og slagsmålene, som de kommer.

Antal solgte billetter: 859.383 stk.

Hvor kan den streames?