Menu Luk

7 film du skal se i
anledning af påske

Påsken er over os, og dermed er der nok bedre tid for mange til at sætte sig og se en film. Mens der er nærmest uendeligt mange juleklassikere, er det dog ikke mange film, som forbindes med højtiden, hvor Jesus blev korsfæstet og senere genopstod. Men faktisk er der nogle stykker af filmhistoriens store værker, som foregår i påsken

Annie Hall (1977)

Woody Allens neurotiske Alvy Singer er inviteret til påskemiddag med skinke hos Annies ærkeamerikanske familie.

Bedstemoren er en inkarneret jødehader, fortæller Alvy til kameraet, mens filmen via split screen giver et indblik i påsken hos hans højtråbende familie. De har planer om at faste i højtiden for at sone for deres synder.

”Hvilke synder? Det forstår jeg ikke,” bliver der sagt ved bordet. ”For at være ærlig forstår vi det heller ikke,” lyder svaret.

Annie Hall fra 1977 er en af Woody Allens mest elskede film. Instruktøren spiller over for Diane Keaton i titelrollen som kvinden, der er lige så uimodståelig som uforståelig i Alvys øjne. Filmen er fyldt med opfindsomme indslag og kvik replikudveksling, så man er i fornøjeligt selskab.

Hvor kan den streames?

Life of Brian (1979)

Den engelske komikergruppe Monty Python udgav i 1979 Life of Brian; deres bud på en påskefilm – der på ingen måder er en traditionel påskefilm. Filmens hovedperson er Brian; en ’Jesus-type’, der bliver et modvilligt offer for massernes religiøse hungren i samtidens Palæstina. Hans disciplene portrætteres som en uorganiseret oprørsbevægelse, og hans mor er en vred, ucharmerende kvinde – i øvrigt spillet af en mand. Filmen gør tykt nar med alt, også den romerske besættelsesmagt. Intet var helligt for Monty Python – heller ikke påskens begivenheder, der i deres udgave slutter ved den korsfæstede Brian og et kor af korsfæstede, der synger: ’Always look on the bright side of life’.

Da filmen udkom, skabte den stærke reaktioner i nogle kredse. Den blev i en periode forbudt i Norge og var forbudt hele 11 år i Italien. Uanset hvad, er det en utrolig sjov og på mange måder tidløs film, der ifølge denne anmelder sublimt hudfletter det uperfekte menneskes stræben efter storhed og ophøjelse.

Hvor kan den streames?

The Last Temptation of Christ (1988)

Der er knap så megen morskab som hos Monty Python i Martin Scorseses film om de barske oplevelser i Jesus Kristus’ liv. The Last Temptation of Christ bygger på bogen af samme navn fra 1955, der skabte ballade, fordi den ifølge kirken trak Jesus ned på et vulgært niveau.

Filmen menneskeliggør da også Hans Hellighed ved at vise Jesus i konflikt med fristende tanker om sex og hans tvivl om sin mission.

Willem Dafoe spiller Jesus fuld af indre smerte, så man faktisk lider med ham, hvad end man er troende eller ej.

Hvor kan den streames?

Risen (2016)

I 2016 udkom et nyt bud på en film om påskens begivenheder: Risen. Visuelt er den inspireret af serien Game of Thrones, og den har Joseph Fiennes i hovedrollen som den romerske centurion Clavis, der har fået til opgave at finde Jesus’ krop, efter at den på mystisk vis er forsvundet efter hans korsfæstelse. Formålet er at lægge rygterne om en genopstanden Jesus i, ja, graven, og forebygge uro i Jerusalem. Det går dog noget anderledes, end Clavis havde regnet med …

Joseph Fiennes har medvirket i en lang række film og serier, blandt andet spillede han hovedrollen i filmen Luther fra 2003. Risen er instrueret af Kevin Reynolds, og Cliff Curtis spiller Jesus. Risen er et godt bud på en påskefilm, der baserer sig på evangeliernes fortælling om Jesus’ opstandelse, men fortalt gennem den ikke-troende centurion, Clavis.

Hvor kan den streames?

Det syvende segl (1957)

Det syvende segl fra 1957, instrueret af Ingmar Bergman og (igen) med Max von Sydow i en hovedrolle, er måske ikke en decideret påskefilm. Til gengæld er det en absolut filmklassiker og en af Max von Sydows allervigtigste roller. Han spiller en ridder i det 14. århundrede, som anfægtes af religiøse grublerier om livets mening i en tid plaget af pest. Døden viser sig for ham og meddeler ham at hans tid er kommet. Ridderen beder om udsættelse og spiller skak med Døden om sit liv. Mens de spiller, diskuterer de Guds eksistens. Død og ødelæggelse har overbevist ridderen om, at Gud ikke findes – men det er manden med leen nu ikke helt enig i.

Filmen tematiserer de spørgsmål, vi som mennesker kan stille os selv, når krisen rammer – hvad enten den har form af en global pandemi eller en livskrise hos den enkelte.

Hvor kan den streames?

Jesus Christ Superstar (1973)

Jesus Christ Superstar er en rockopera af Andrew Lloyd Webber, der blev opsat første gang på Broadway i New York i 1971. I 1973 blev den til en film af samme navn, instrueret af Norman Jewison og med blandt andre Ted Neeley (Jesus), Carl Anderson (Judas) og Yvonne Elliman (Maria Magdalene). Den handler om Jesus’ sidste dage og fokuserer på konflikten mellem Judas og Jesus i ugen før Jesu korsfæstelse – hovedsageligt set fra Judas’ synspunkt. I musicalen synes Judas at have opfattelsen af, at Jesus skulle være en frihedskæmper, der rent fysisk ville lede et oprør mod Romerriget. Musicalen slutter med Jesu død på korset. Der er ikke direkte gengivet nogen opstandelse, bortset fra antydninger i det sidste stykke musik.

Jesus Christ Superstar er fyldt med gode sange, så har du god lyd på tv’et, kan der med fordel skrues godt op! Neeley og Anderson blev nomineret til to Golden Globe Awards i 1974 for deres skildringer af henholdsvis Jesus og Judas. Selv om filmen tiltrak kritik fra nogle grupper, blandt andet pga. sin frie fortolkning af relationen mellem Jesus, Judas og Maria Magdalene, var anmeldelserne positive.

Hvor kan den streames?

Prinsen af Egypten (1998)

Det er til gengæld tegnefilmen Prinsen af Egypten (1998), som ganske vist ikke er en klassisk påskefilm – men måske alligevel lidt. Den fortæller historien fra 2. Mosebog om Moses, fra hans fødsel, gennem hans barndom og endelig til hans skæbne; at lede israelitterne ud af Egypten. Pesach, også kaldt jødisk påske, er den største jødiske fest og den kristne påskes historiske ophav. Oprindeligt var pesach en gammel israelitisk landbrugsfest, men siden er den også blevet koblet til udvandringen fra Egypten, hvor hver familie slagtede og spiste et lam. Lammets blod blev smurt på dørstolperne for at holde døden væk.

En række kendte Hollywood-stemmer har indtalt stemmerne til Prinsen af Egypten, bl.a. Val Kilmer, Michelle Pfeiffer og Sandra Bullock. I 1999 var filmen Oscar-nomineret i kategorien Bedste Originale Musik, og sangen When You Believe vandt en Oscar for Bedste Originale Sang. Filmen kan varmt anbefales til børnene her i påsken

Hvor kan den streames?