Menu Luk

Hitchcock var en af de mest ikoniske filmfolk i det 20. århundrede og blev kendt som "Master of Suspense

Alfred Hitchcock var en af de mest ikoniske filmfolk i det 20. århundrede og blev kendt som “Master of Suspense” for sit bidrag til filmverdenen.

Han blev født den 13. august 1899 i England og voksede op i en streng katolsk familie. Han udviklede tidligt en interesse for film og begyndte sin karriere som titelkortdesigner ved en filmstudie.

Hitchcock fik sin første chance som instruktør i 1925 med stumfilmen “The Pleasure Garden”, og derfra fortsatte han med at skabe en imponerende karriere i filmindustrien. Han blev især kendt for sine evner til at skabe spændingsfyldte og nervepirrende film, der holdt publikum på kanten af sædet.

En af Hitchcocks mest berømte film er “Psycho” fra 1960, der stadig betragtes som en af de bedste gyserfilm nogensinde lavet. Filmen er kendt for sine skræmmende scener og ikoniske musik, der bidrog til dens status som en klassiker i genren.

En anden af Hitchcocks mest kendte film er “Vertigo” fra 1958, der blev rost for sin visuelle stil og komplekse karakterer. Filmen er blevet betragtet som en af de største film nogensinde lavet og har inspireret utallige andre filmskabere.

Hitchcock var også kendt for at have en unik måde at arbejde med skuespillere på, og han var berygtet for at være krævende og perfektionistisk. Han havde et øje for detaljer og var kendt for at bruge innovative filmteknikker for at skabe spænding og drama i sine film.

Selvom Hitchcock blev hyldet for sit arbejde i filmindustrien, havde han også sin del af kontroverser og skandaler. Han blev beskyldt for at have en usund fascination af kvindelige skuespillere og blev anklaget for at have udnyttet dem i nogle af hans film. Disse anklager har kastet en skygge over hans ellers imponerende karriere.

Læs også:  På denne dag for 20 år siden udkom ‘Kill Bill: Volume 1’

Trods disse kontroverser forbliver Alfred Hitchcock en af de mest respekterede og beundrede instruktører i filmhistorien. Hans indflydelse kan stadig mærkes i dag, og hans film fortsætter med at fascinere og underholde publikum verden over.

Alfred Hitchcock døde den 29. april 1980, men hans arv lever videre gennem hans fantastiske film og hans unikke bidrag til filmindustrien. Han vil altid blive husket som en af de største instruktører nogensinde, og hans film vil fortsætte med at inspirere kommende generationer af filmskabere.

SCARYO er en dansk streamingtjeneste dedikeret til gyser- og horrorfilm.

Se nogle af Hitchcock klassiske film her:

“The Lodger: A Story of the London Fog” 

En seriemorder kendt som “Hævneren” er på fri fod i London og myrder blonde kvinder. En mystisk man ankommer til hr. og fru Buntings hjem i sin søgen efter et værelse, han kan leje. Buntings datter er en blond fotomodel, som møder en af de efterforskere, der arbejder med sagen. Politimanden bliver jaloux på lejeren og begynder at mistænke ham for at være Hævneren.

“Blackmail”

Alice White er datter af en butiksindehaver i 1920’ernes London. Hendes kæreste, Frank Webber, er en Scotland Yard-inspektør, som virker mere interesseret i sit arbejde end i hende. En aften inviterer Frank hende ud, men hun har i hemmelighed aftalt at mødes med en anden mand. Senere samme aften går Alice med tilbage til mandens lejlighed for at se hans atelier. Manden har andre planer, og da han forsøger at voldtage Alice, forsvarer hun sig og dræber ham med en brødkniv. Da man finder liget, får Frank sagen, og han fastslår hurtigt, at Alice er morderen, men det har en anden også gjort.

Læs også:  På denne dag for 55 år siden udkom filmen ‘Bonnie and Clyde’

“Murder”

Skuespillerinden Diana Baring bliver fundet med hukommelsestab ved siden af liget af hendes gode veninde. Hun bliver tiltalt for mord og dømmes til døden, men en af nævningene i sagen er overbevist om hendes uskyld og beslutter sig at finde frem til sandheden.

“Number 17”

Detektiven Gilbert leder efter en halskæde, der er blevet stjålet af en tyvebande. I starten befinder banden sig i et hus i London, inden de flygter fra politiet. Det bliver ikke let for detektiven at skaffe det stjålne smykke tilbage.

“The Man Who Knew Too Much”

James Stewart og Doris Day, i en usædvanligt dramatisk rolle, er fantastiske i denne brilliante spændingsfilm fra den uforlignelige mester, Alfred Hitchcock. Ben og Jo MacKenna er to uskyldige amerikanere på ferie i Marokko med deres søn Hank. Efter at en fransk spion dør i Bens arme på markedet i Marrakesh, opdager parret, at deres søn er blevet kidnappet og ført til England. Da de ikke ved, hvem de kan stole på, er Hr og Fru MacKenna fanget i et mareridt af international spionage, snigmord og terror. Snart hænger deres liv i en tynd tråd, efterhånden som de nærmer sig sandheden og et hårrejsende klimaks i Londons berømte Royal Albert Hall.

“The Lady Vanishes” eller “En Kvinde Forsvinder”

Hitchcocks mesterlige thriller, der trods sin alder er et vandtæt skoleeksempel på, hvordan en spændende historie skal skrues sammen, kan med næsten lige så god ret katalogiseres som en fremragende komedie. Den er på en og samme tid lun og herlig, så man klukker, og sindssygt spændende fra først til sidst. En ældre kvinde forsvinder under en togrejse, men et vidne har set hende blive bortført. Problemet er bare, at ingen vil tro på, hvad vidnet siger.