Menu Luk

Emma Stone:
Top 7 bedste film

Indledning

Den 6. November bliver Abraham Lincoln første gang valgt som amerikansk Præsident i 1860, Tjajkovskij går bort i 1893 og Sex Pistols spiller sin første koncert på en skole i London i 1993. Og så kommer den Oscarvindende skuespiller Emma Stone til verden samme dato i 1988. 34 år og godt og vel 30 film senere, fejrer vi her på Filmsiden dagen med en top 7 liste over hendes bedste film. Ikke bedste optrædener eller præstationer. De 7 bedste film Stone har medvirket i. Hvilke der har gjort størst indtryk på dig, kan du så tænker over, mens du læser listen.

7: Niceville (2011)

Original titel: The Help
Instruktør:
 Tate Taylor
Medvirkende: Emma Stone, Octavia Spencer, Viola Davis

The Help er sådan en film, du trygt kan sætte på til en filmaften i familiens skød. Om din mor vil elske den ligeså meget, som min mor gør, bliver måske umuligt. Men hun skal nok kunne lide den. Den er nemlig enormt svær at have noget imod. Måske medmindre man synes Trump bare er topfed. Filmen har tjenestepiger i det segregerede USA som omdrejningspunkt. Emma Stone spiller den sympatiske hvide journalist Skeeter Phelan, der vil formidle de afroamerikanske kvinders barske historie, om at være tjenestepige i en tid og et sted, hvor hvidt overherredømme er en virkelighed. Den bliver aldrig rigtigt kontroversiel, eller særligt tankevækkende – medmindre man har levet under en enormt priviligeret sten. Men det har Hr. og Fru. Danmark for det meste. Så denne lille film er fin til lige at vække nogle følelser, og en forargelse der er til at leve med. Den gør ikke ondt på nogen

Hvor kan den streames?

6: The Favourite (2018)

Instruktør: Yorgos Lanthimos
Medvirkende: Emma Stone, Olivia Colman, Rachel Weisz

Det er nok ikke denne film, du skal invitere hele familien over til osterpops og cola-zero til. Men har du nogle filmvenner med sand fascination af filmkunst, så indhent din yndlings flaske rødvin, en lille promille gør faktisk intet her. Den græske instruktør Yorgos Lanthimos’ helt særlige filmsprog og æstetik kilder alle de rigtige steder. Portrættet af tre mennesker i et magtspil, der får de kommende regeringsforhandlinger til at visne hen, som et elevrådsmøde på en vilkårlig skole i provinsen til sammenligning. Olivia Colman vandt fortjent en Oscar for denne perle. Det er også en af Emma Stones ukarakteristisk svære roller. Hun har ellers tendens til at tage roller, der passer til hendes særlige karisma. Men her fornemmer man mere karakterarbejde – uden at Stones styrker forsvinder.

Hvor kan den streames?

5: Birdman (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)

Fornemmer i et tema? Det er som om den røde Hollywood-løber falder naturligt, hvor Emma Stone sætter sin fod. Altid på vej til The Dolby Theater med guldmænd ved hvert et hovedkast over skulderen. Også Birdman var en sand Oscar-basker. Revitaliseringen af Michael Keatons karriere med Birdman, om den fallerede tidligere Superheltestjerne Riggan, der forsøger at bakse et comeback på benene, blev meta-agtigt nok netop det for Keaton. Det satiriske og stærke portræt af krakelernde selvbilleder og store egoer i filmbrancen, er et kig værd. Og kig godt. Emmanuel Lubezkis billeder er nemlig et værk i sig selv. Filmen er skudt som ét langt kontinuerligt take. Det er selvfølgelig ikke tilfældet, men det er udført med sådan en snilde, at det godt kunne snyde mig. Emma Stones præstation er en af dem, hvor man netop ser en af hendes helt særlige styrker. En uovertruffen evne til et levere livets helt store følelser med en troværdighed, der balancerer på grænsen mellem overspil og mesterligt. Altid med begge fødder solidt placeret på den mesterlige side.

Hvor kan den streames?

4: Zombieland (2009)

Instruktør: Ruben Fleischer
Medvirkende: Emma Stone, Jesse Eisenberg, Woody Harrelson

Jeg spiste engang aftensmad til en af de første episoder af The Walking Dead. Det er stadig en af de største fejl i mit korte liv. Zombieland er ikke din typiske zombie-film. Her kan du trygt nyde dine yndlings Taffel-chips og en god øl – selvfølgelig Albani, man er vel fynbo – og invitere dine gode venner til en hyggelig action-komedie. Det her er en perfekt film. Ikke på sådan 6-stjerner Francis Ford Coppola Godfather-agtig måden. Den er ikke Scarlett Johansson eller Chris Hemsworth. Den er din kæreste – perfekt som de er. Den har hjerte. Et underholdnings hjerte. Et romantisk hjerte. Et genre-kærligheds hjerte. Et action hjerte. Et kæmpe komisk hjerte. Her mærker du filmisk, det der sus, der går igennem dig, når du er forelsket. Rhett Reese og Paul Wernick er to af de sjoveste og dygtigste manusforfattere i Hollywood. De står også bag manus til Deadpool 1 og 2. Der er simpelthen tale om en sand Zombiefest! Og Emma Stones charme og karisma kommer her til udtryk til perfektion.

Hvor kan den streames?

3: Superbad (2007)

Instruktør: Greg Mottola
Medvirkende: Emma Stone, Jonah Hill, Michael Cera

Superbad er også perfekt. Den er ikke perfekt som din kæreste. Den er perfekt som dine bedste venner. Kan være utroligt idotiske, men vi elsker dem alligevel. Jeg tror dog ingens venner er ligeså sjove, som Superbad formår at være. Den er topmålet af både enormt dum humor, og cringe comedy. Elsker du Klovn vil du også elske den her. Emma Stone spiller dog blot en birolle. Men hun gør præcis, det hun skal. Det samme gør et cast med navne som Jonah Hill, Michael Cera, Seth Rogen, Bill Hader og Christopher Mintz-Plasse. Rogen har selv ageret manusforfatter sammen med hans makker Evan Goldberg. Det er virkelig en film, der kun kan være blevet til i en tung hashtåge – på den bedste måde. Og jeg tror næsten, man griner ligeså meget af filmen, som havde man sat gang i en omgang fjolletobak. 

Læs også:  Lily Collins: Top 10 bedste film

Hvor kan den streames?

2: Easy A (2010)

Instruktør: Will Gluck
Medvirkende: Emma Stone, Amanda Bynes, Stanley Tucci

Hvis min skolegangs dansklærere skulle læse denne tekst, ville samtlige sige, at “du bruger meget de samme ord”. Og de ville tale om ordet “perfekt”, for jeg har tænkt mig at bruge det om Easy A også. Jeg ville svare “I know, Rikke” (alle mine dansklærere har heddet Rikke af en eller anden grund – er det et krav for at blive folkeskole- og gymnasielærer?). Men det er vikelig bare et, ja, perfekt ord til at beskrive Emma Stones helt store hovedrolle-gennembrud. Easy A om teenageren Olive, der lever i anonymitet på sin High-school indtil, hun begynder at tage imod penge, for at lade som om, at hun har haft sex med drenge, der måske ikke får så meget på den dumme – eller hendes homeseksuelle ven, så han kan undgå at blive mobbet. Easy A burde være undervisningsmatriale i coming-of-age komedier. Emma Stones naturlige funny-bone, charme og karisma passer perfekt til rollen. Hun er så nem at spejle sig i som ung. Og ja, som pre-teen var Emma Stone mit første – og eneste – celebrity crush. En komisk, hjertevarm og charmernde fremstilling af teenageårenes søgen efter identitet.

Hvor kan den streames?

1: La La Land (2016)

Instruktør: Christian Ditter
Medvirkende: Lily Collins, Sam Claflin, Sookie Waterhouse, Christian Coooke

Emma Stone vandt i 2017 en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle for La La Land. Damien Chazelles revitalisering af Musical-film genren er et mesterværk. Den er gennemsyret musikalitet. Instruktør Chezelles gode ven Jason Hurwitz formåede med La La Land at lave et musikalsk bagtæppe, der gjorde det mere naturligt end nærmest nogensinde før, når musikken så trådte i forgrunden. Og så er den en nyskabelse af kærlighedshistorien. Først og fremmest forstår man, hvorfor Ryan Gosling og Emma Stones karaktere forelsker sig i hinanden, men man forstår også, hvorfor det derefter ikke er nemt. Det er to hele mennsker. Og kærlighed er ikke nemt. Den er derudover også enormt smuk. Den er ikke perfekt, den er mesterlig. Og det det ypperligste udtryk af ros, som jeg fagligt kan give en film.

Hvor kan den streames?