Menu Luk

The Craft (1996)

5 film til halloween – uge 4

I dag er der kun en uge til halloween og det betyder selvfølgelig at det er blevet tid til endnu en halloween filmanbefaling. Første uges anbefaling var home invasion-gyseren ‘Don’t Breathe’, anden uge gik med at se den brutale sci-fi gyser ‘Possessor’ og sidste uges halloween filmanbefaling blev gyserklassikeren ‘Rosemary’s Baby’.

Denne uge går vi i en ny retning og tager et kig på en film som blev sablet af kritikerne ved sin udgivelse, men sidenhen har fået en solid og dedikeret fanbase. Vi skal nemlig se ‘The Craft’ fra 1996.

The Craft fra 1996

‘The Craft’ er historien om teenageren Sarah Bailey, som efter at være flyttet til en ny by, bliver venner med en flok piger fra hendes nye high school. Pigerne er fascineret af heksekunster og leger med magiske ritualer hvor det tilbeder den hedenske gud Manon. Filmen fik en del knubs i pressen og sammenlignet med hitfilmen ‘Scream’ fra samme år, blev ‘The Craft’ aldrig den succes man havde håbet på. Gennem årene har flere kritiske røster dog ændret mening ved gensyn og her 25 år efter sin udgivelse har filmen et dedikeret kultfølge og endda fået en efterfølger, Men hvorfor?

Læs også:  Optakt til Halloween - Don’t Breathe (2016)

Trailer:

Det som gør ‘The Craft’ så effektiv er at den trods sin umiddelbare og uskyldige indpakning som teenagefilm, har en umiskendeligt mørk tone. Filmen tackler emner som mobning, racisme, fattigdom, misbrug, kropsbilleder, selvmord og det at føle sig anderledes på en måde hvor der ikke bliver talt ned til målgruppen, nemlig teenagere. Det er alt sammen emner som teenagere kommer i berøring med på den ene eller anden måde. Gennem en mystisk og dyster fortælling, giver filmen sine beskuere muligheden for at tackle disse emner med de emotionelle reaktioner, der er passende for teenageren, som netop er blevet bekendt med livets skyggesider.

Læs også:  Optakt til Halloween - Rosemary’s Baby (1968)

Der er med ‘The Craft’ ikke tale om en decideret gyser, men en vedkommende og dyster teenagefilm med hedenske ritualer og sort magi, så hvis det er svært at motivere teenageren til at deltage i familiens filmaftener, så kan ‘The Craft’ slet ikke anbefales nok. Den er en sikker vinder, som trods sin middelmådige modtagelse er endt som en vaskeægte kultklassiker.

Hvor kan den streames?