Menu Luk

Ghost

5. oktober 1990

“Ghost” (1990) – En Hjertevarm Kærlighedsfortælling og Overnaturlig Rejse

Filmen “Ghost” fra 1990, instrueret af Jerry Zucker, er en bemærkelsesværdig blanding af romantik og det overnaturlige. Denne ikoniske film, med Patrick Swayze, Demi Moore og Whoopi Goldberg i hovedrollerne, formår at røre publikum på dybt følelsesmæssige niveauer samtidig med at den udforsker temaer som kærlighed, tab og det ukendte. “Ghost” er en film, der har efterladt et uforglemmeligt indtryk på seere verden over.

Filmen starter som en klassisk kærlighedshistorie. Sam Wheat (Patrick Swayze) og Molly Jensen (Demi Moore) er et lykkeligt forelsket par, der lever i New York City. Deres kærlighed er dyb og ægte, og deres lykke synes ubrydelig. Men pludselig ændres alt, da Sam bliver brutalt myrdet under et røveri. Her begynder filmens overnaturlige elementer.

Efter sin død opdager Sam, at han er blevet en ånd fanget mellem den fysiske verden og det ukendte. Denne usikkerhed og hans bekymring for Molly driver ham til at søge hjælp fra en anden overnaturlig karakter, Oda Mae Brown (Whoopi Goldberg), en svindler og falsk spiritist, der uventet viser sig at have ægte evner. Sam og Oda Mae udvikler et uventet partnerskab, hvor han forsøger at kommunikere med Molly gennem Oda Mae for at beskytte hende fra fare og afsløre sandheden om hans død.

“Ghost” udforsker temaet tab på flere niveauer. På den ene side har vi Sams tab af livet selv og hans kamp for at acceptere sin død. Dette skaber en dyb følelsesmæssig forbindelse til publikum, da vi ser ham kæmpe for at forlade verden, han kender, og sige farvel til den kvinde, han elsker. Samtidig oplever Molly et enormt tab, da hun mister sin elskede. Hendes sorg og sorgbearbejdning er hjerteskærende at følge, og det viser, hvordan tab kan påvirke mennesker på forskellige måder.

Læs også:  På denne dag for 18 år siden udkom ‘Adams æbler’

Et andet centralt tema i “Ghost” er kærlighedens kraft, der går ud over døden. Selvom Sam er i åndelig form, fortsætter hans kærlighed til Molly ufortrødent. Han risikerer alt, endda sin egen sjæl, for at beskytte hende. Denne stærke kærlighed og forbindelse mellem Sam og Molly understreger filmens budskab om, at kærlighed er tidløs og kan overvinde alle hindringer, selv døden.

Overnaturlige elementer spiller en afgørende rolle i filmen, da de driver plottet fremad og giver en unik vinkel på kærlighed og tab. Sams åndelige rejse er ikke kun en søgen efter retfærdighed for hans egen død, men også en mulighed for at sige farvel og give slip. Filmen kombinerer overnaturlige elementer med realistiske karakterer, hvilket gør det let for publikum at suspendere deres vantro og fordybe sig i historien.

Skuespillet i “Ghost” er bemærkelsesværdigt. Patrick Swayze formår at portrættere Sams frustration, sorg og beslutsomhed på en følelsesladet måde, der skaber en stærk forbindelse mellem karakteren og publikum. Demi Moore leverer en rørende præstation som Molly, der kæmper med sin sorg og søger sandheden om Sams død. Whoopi Goldberg brænder som Oda Mae Brown og tilføjer både komiske og hjertelige øjeblikke til filmen.

I filmens klimaks ser vi en intens konfrontation mellem det gode og det onde, hvor Sams ånd kæmper for at beskytte Molly og afsløre sandheden om sin morder. Denne spændende sekvens bidrager til filmens spænding og giver en tilfredsstillende afslutning.

Sammenfattende er “Ghost” fra 1990 en tidløs film, der kombinerer romantik og overnaturlige elementer på en rørende måde. Den udforsker dybt følelsesmæssige temaer som kærlighed, tab og det ukendte og præsenterer dem gennem stærke karakterer og skuespil. Filmen efterlader publikum med en dybfølt tro på kærlighedens magt, der går ud over døden, og den har fortjent sin status som en klassiker inden for romantisk drama-genren.

Læs også:  På denne dag for 35 år siden udkom ‘Good Morning, Vietnam’

Hvor kan den streames?

Trailer:

5 facts om filmen

  • Patrick Swayze fik først rollen efter 10 andre havde sagt nej til den (deriblandt Bruce Willis). Selv om Patrick Swayze fra starten ønskede at være med, så var producenten Jerry Zucker ikke vild med at lade ham spille hovedrollen. Det blev han så senere.
  • En af grundene til, at Demi Moore blev valgt var ikke på grund af hendes store skuespillerpræstationer, men fordi hun besidder evnen til at græde på kommando. Hun kan endda styre, hvilket øje, som tårerne skal trille ud fra.
  • Når Underverdenens skygger kommer og henter skurkene i filmen, så er de uhyggelige stemmer faktisk babygråd, som blev optaget på bånd og herefter afspillet i langsom gengivelse.
  • Patrick Swayze døde af bugspytkirtelkræft, da han var 57 år. Mærkeligt nok døde hans medspøgelse i filmen, Vincent Schiavelli, ligeledes af kræft – lungekræft – også da han var 57 år gammel.
  • Ghost” havde ikke et voldsomt stort budget, og endte med at være den mest profitable film i 1990 med en global indtjening på over $500 mio. “Alene Hjemme” også fra 1990 slog dog den rekord, men det meste af den indtjening kom året efter, da det var en julefilm (som bare blev ved med at gå i biograferne