Menu Luk

Harry Potter Og De Vises Sten

04. november 2001

Det er svært at fatte, men det er allerede 21 år siden at publikum, for første gang blev inviteret med ind på Hogwarts skole for heksekunster og troldmandsskab. ‘Harry Potter og de vises sten’ introducerede hele verdenen til “drengen der overlevede”, og markerede begyndelsen på en franchise der ville komme til at indtjene adskillige milliarder dollars.

J.K. Rowlings første bog i serien udkom i 1997 og mødte både kommerciel og kritisk anerkendelse. Efter yderligere to bind, som fik samme modtagelse, solgte hun filmrettighederne til Warner Bros, til den nette sum af 1 million pund. Skabelsen af ‘Harry Potter og de vises sten’ var en relativt ligetil proces for producer David Heyman, som samlede et så talentfuldt hold at selv Horatio Schnobbevom ville være stolt af at kende dem.

I instruktørstolen sad Chris Columbus, hvis erfaring med titler som ‘Alene Hjemme’ og ‘Mrs. Doubtfire’, gjorde ham til den ideelle mand til at genskabe den eventyrlige magi, som Rowling havde beskrevet i sine bøger. Den udelukkende britiske og irske rollebesætning (efter J.K. Rowlings ønske) introducerede verden til en perlerække af engelske talenter, heriblandt tre unge og relativt uprøvede skuespillere, Daniel Radcliffe, Rupert Grint og Emma Watson. Tre unge talenter, som fik æren af at spille op imod folk som Robbie coltrane i rollen som den gavmilde halvkæmpe Hagrid, og Alan Rickman i sin ikoniske præstation som Severus Snape.

Læs også:  På denne dag for 17 år siden udkom ‘Narnia: Løven, heksen og garderobeskabet’

At bringe Rowlings verden til live ville aldrig blive noget nemt projekt. Så meget desto mere imponerende var produktionsholdets arbejde på filmen, som til fulde transporterer sit publikum ind i den magiske troldmandsverden. Mange af de ikoniske sets og lokationer, som ‘De vises sten’ introducerede for over 20 år siden, er den dag i dag, blandt de mest genkendelige i filmhistorien. Og som om det ikke var nok, er filmene også forbundet af et ikonisk score af den mindst lige så ikoniske komponist John Williams, der med både ‘Star Wars’, ‘Indiana Jones’ og ‘Jurassic Park’ er blandt de mest genkendelige sangsmede nogensinde.

Da ‘Harry Potter og de vises sten’ fik premiere, blev dens succes monumental. Ikke nok med at den blev den næstbedste indtjenende film nogensinde (på det tidspunkt), så blev den også hyldet af kritikere. Selv den ikoniske kritiker Roger Ebert kaldte den for “en klassiker”. Filmens succes sikrede også en efterfølger og arbejdet på ‘Harry Potter og hemmelighedernes kammer’ begyndte allerede blot 3 dage efter den første films premiere. ‘Hemmelighedernes kammer’ blev mødt med samme kritiske og kommercielle succes, hvilket cementerede Harry Potter, som den næste store cinematiske franchise.

Læs også:  På denne dag for 90 år siden udkom ‘Sons of the Desert’ med Gøg og Gokke

Mellem 2001 og 2011 blev der lavet otte film i Potter-franchisen, hvilket lavede en samlet indtjening på 7,7 milliarder dollars, hvilket gør den til den tredje mest indtjenende film serie, kun overgået af Marvel Cinematic Universe og Star Wars filmene. Siden den sidste films premiere i 2011 er der desuden blevet skabt en spin off film serie i ‘Fantastiske Skabninger og hvor de findes’, som i skrivende stund består af 3 film. Fortællingen om J.K. Rowlings univers når dog længere ud end blot bøger og film. Der findes også computerspil og sågar forlystelsesparker sat i den magiske verden. Trods de kontroverser, som har mærket franchisen i senere år, har serien – som begyndte med ‘Harry Potter og de vises sten’ – stadig en helt særlig plads i mange menneskers hjerter, verden over. Så meget endda, at der så sent som i år blev sendt en ganske særlig jubilæumsspecial på HBO, for at markere filmenes tyve års jubilæum.

Hvor kan den streames?

Se hele filmen på Youtube: