Menu Luk

Ringenes Herre: De to Tårne

11. november 1954

På denne dato for 68 år siden udkom anden bog i Tolkiens eventyrlige og legendariske trilogi om Ringenes Herre. I den anledning kigger vi nærmere på Peter Jacksons ikoniske film adaptation, der fik premiere i Danmark den 15. december 2002.

Der er vist ingen tvivl om, at ‘Ringenes Herre: De To Tårne’ (ref. ‘De to Tårne’) er en af de mest storslåede film nogensinde. Filmen blev kæmpestor da den udkom i 2002, og det forstår man godt. Jeg vil mene, at det er en tidløs klassiker, som man kan se igen og igen. På trods af at de visuelle effekter måske er langt bedre i dag, end de var dengang, synes jeg nu alligevel, at den stadig kan tryllebinde seeren . Man må også huske, at hele Ringenes Herre trilogien faktisk var utroligt langt fremme på CGI-fronten, og blev en sensation for tiden. I samspil med de smukke landskabsbilleder, et indlevende plot, elskværdige karakterer og imponerende kampscener, sætter de visuelle effekter prikken over i’et, og gør fortællingen magisk og eventyrlig. Tolkiens univers er detaljeret og indlevende, og det formår filmene at indfange.

‘De to tårne’ følger op på begivenhederne fra den første film ‘Ringenes Herre: Eventyret om ringen’, og Frodo og Sams brogede rejse til Mordor fortsætter. De to hobbitter bliver forfulgt af den tidligere ringbærer, Gollum. De formår at få fanget Gollum, men Frodo får medlidenhed med ham, da det går op for ham, at Gollum faktisk engang var en hobbit ved navn Smeagol. Frodo lader Gollum følge dem til Mordor, da han indser, at de vil få brug for hjælp fra en, der kender stedet. Imens må resten af “The Fellowship”, Aragorn, Legolas og Gimli stå ansigt til ansigt med deres nye fjende, Saruman, og han hær af orker; Uruk-hai.

Læs også:  På denne dag for 33 år siden udkom filmen ‘Ghost'

Filmen fik en fremragende modtagelse både i USA og Europa, og slog adskillige rekorder – også i Danmark. På premieredagen (18.december i USA) indtjente den 26 millioner dollars, som gjorde den til den anden højst-indtjenende film, kun efterfulgt af ‘Star Wars: Episode 1 – Den Usynlige Fjende’. I premiereweekenden indtjente den rundt regnet 62 millioner dollars i USA og Canada, som landede den en femteplads bag ‘Star Wars: Episode 2 – Klonernes Angreb’, ‘Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer’ og  Marvels ‘Spider-Man’. Man må sige, at konkurrencen har været stor. I alt har ‘De to Tårne’ indtjent ca. 947 millioner dollars på verdensplan, altså omkring 6 milliarder danske kroner. Det er inkluderet re-releases der er kommet af filmen siden premieredagen.

Den faldt i god jord hos både anmeldere og publikum. Det er efter sigende den film i trilogien, der har været sværest at adaptere, da bogen ikke har en decideret begyndelse eller slutning. Derudover er bogen todelt, hvor man i den ene del følger krigen i Rohan og den anden følger Frodo, Sam og Gollums rejse mod Mordor. Filmskaberne endte dog med at være tro mod bogens begyndelse, der startede med Boromirs død, og lader klimakset blive kampen ved Helm’s Deep. Afslutningsvis indtager “The Fellowship” Isengard, og Frodos rejse fortsætter dybere ind i Mordor. I bogens slutning konfronteres Frodo dog med edderkoppe dæmonen, Shelob, som først finder vej i den tredje film: ‘Ringeness Herre: Kongen vender tilbage’. Dette blev til dels gjort for at følge tidslinjen, der er angivet i bogen..

Læs også:  På denne dag for 33 år siden udkom ‘Pretty Woman’

Både anmeldere og fans var begejstrede for filmen, og kritikeres konsensus på hjemmesiden ‘Rotten Tomatoes’ lyder:


The Two Towers balances spectacular action with emotional storytelling, leaving audiences both wholly satisfied and eager for the final chapter.

Kampen ved Helm’s Deep har vakt stor anerkendelse, hvor den amerikanske TV-station CNN har udråbt  den som en af de mest storslåede kampe i film nogensinde.

‘Ringenes Herre’ har haft stor indflydelse på popkulturen, og mange bøger og film har siden hen draget inspiration fra denne enestående historie. Der er netop kommet endnu en adaption i universet, ‘Magtringene’, som er aktuel på Amazon Prime. ‘Magtringene’ er forhistorien til begivenhederne i ‘Ringenes Herre’ og ‘Hobbitten’, og skildrer hvordan ringene bliver til, og følger både nye og kendte karakterer, der må stå overfor en længe ventet ondskabs opståen i Midgård. Læs vores anmeldelse af ‘Magtringene’ her.

Hvor kan den streames?

Se hele filmen på Youtube:

Ida Marie Skou

Skribent