Menu Luk

Quentin Tarantino: 10 film af filminstruktøren, manuskriptforfatteren og skuespilleren

Quentin Jerome Tarantino (født 27. marts 1963) er amerikansk filminstruktør, manuskriptforfatter og skuespiller, der hurtigt steg til berømmelse i starten af 1990’erne som en fortæller, der bragte nyt liv til de mest kendte amerikanske arketyper

Med ‘Pulp Fiction’ (1994) gik han fra at være kult til celebrity og verdens hippeste instruktør. Snart vrimlede det med små Tarantino-kloner, der lavede billigt-producerede voldelige komedier om skæve småforbrydere, der havde småfilosofiske betragtninger om allehånde trivielle emner. Men Tarantino har hele tiden været et par klasser over sine efterlignere.

Hans film handler mest af alt om andre film og popkultur i al almindelighed. Men de er langt mere end blot smarte stiløvelser. Med en række gennemgående stilistiske kendetegn har Tarantino etableret sig som en rigtig auteur et sted i grænselandet mellem b-film og art cinema – mellem finkulturen og videoforretningen.

Inglouris Bastards - Universal Pictures

Quentin fik sin uddannelse som salgsassistent i Video Archives i Carliforniens Manhattan Beach. Her mødte han sin kommende samarbejdspartner Roger Avary. Sideløbende med jobbet i videobiksen tog Quentin undervisning i skuespil. I 1986 skrev og instruerede han sammen med vennen Craig Hamann den ufuldendte sort-hvide komedie ‘My Best Friends Birthday’.

I 1987 skrev han manuskriptet til ‘True Romance’ og året efter ‘Natural Born Killers’. Førstnævnte solgte han i 1990 for at finansiere sin første film. ‘True Romance’ blev siden instrueret af Tony Scott, mens Oliver Stone omsatte den kontroversielle ‘Natural Born Killers’ til cellouid. Stone ændrede en del på manuskriptet og Tarantino endte med blot at blive crediteret med ’story by’.

Efter denne første succes skrev og instruerede han Håndlangerne (original titel Reservoir Dogs – 1992), der fik premiere på Sundance-festivalen i 1991 og blev et stort kulthit. Herefter var turen kommet til Tarantinos absolutte hovedværk Pulp Fiction (1994), der vandt Den Gyldne Palme ved filmfestivalen i Cannes, blev nomineret til 7 Oscars og vandt en Oscar for bedste originale manuskript.

Reservoir Dogs (1992)

Den aldrende mafiabagmand, Joe Cabot, har samlet seks forbrydere uden forbindelse til hinanden til et tyveri hos en juveler i en søvnig L.A. forstad. Under kodenavnene Mr. White, Mr. Orange, Mr. Blue, Mr. Blonde, Mr. Brown og Mr. Pink gennemfører de kuppet, men politiet er på stedet med det samme og ikke alle slipper helskindet væk. I en forladt lagerbygning samles de en efter en, og efterhånden breder mistanken sig om, at de er blevet udsat for et komplot. Men hvem er stikkeren, hvem tilkaldte politiet og hvor er Joe Cabot?

Hvor kan den streames?

Pulp Fiction (1994)

Kritikere og publikum verden rundt hyldede PULP FICTION som den stjerne spækkede film der redefinerede biograffilm i det 20. århundrede. Manuskriptforfatter-instruktør Quentin Tarantino (Oscar-vinder – Bedste Originale Screenplay, 1994) leverer en uforglemmeligt besætning af skuespillere- inklusive et par æreløse lejemordere (John Travolta og Samuel L. Jackson) en gangsterhustru (Uma Thurman) og en desperat professionel bokser (Bruce Willis) – i et vildt underholdende og spændende eventyr om vold og frelse!

Hvor kan den streames?

Jackie Brown (1997)

Mød Jackie Brown, en 44-årig stewardesse som supplerer sin indkomst ved at smugle kulsorte kontanter til Mexico. Mandenhun gør det for, hedder Ordell, han er våbensmugler og en iskold dræber. Ham vil strisserne meget gerne have fat i, så derfor stopper de en dag Jackie. Hun får valgetmellem at stikke Ordell (og ende på kirkegården) og at stikke strisserne fingeren (og ende i fængslet).

Hvor kan den streames?

Kill Bill (Vol. 1 2003)

Da den forhenværende elite snigmorder Black Mamba (Uma Thurman) vågner op efter 4 år i koma, kan hun kun tænke på én ting: HÆVN! Hendes tidligere snigmorder kollegaer og chefen Bill fra “The Deadly Viper Assassination Squad” forrådte hende, da de på hendes bryllupsdag brutalt myrdede alle – inklusiv den højgravide brud. Men hvad de ikke vidste, var at de ikke gjorde deres job godt nok! Black Mamba er nemlig tilbage på banen – hendes dødsliste er linet op og under navnet “The Bride” starter Black Mamba sit blodige hævntogt. KILL BILL er filmmesteren Quentin Tarantino’s 4. film i rækken af genistreger (Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Jackie Brown). Filmen hylder i imponerende stil de filmgenrer, som Tarantino elsker allermest: spaghetti westerns, kinesiske kampsportfilm og japanske samurai tegnefilm. Den storslående action fortælling om The Bride’s jagt efter hævn har en skarp rolleliste, Lucy Liu er den koldblodige japanske mafialeder O-Ren Ishii, Daryl Hannah ses i rollen som den kyniske California Mountain Snake, samtidig optræder Michael Madsen, Sonny Shiba og Vivica A. Fox på cooleste vis..

Hvor kan den streames?

Kill Bill (Vol. 2 2004)

Den tidligere snigmorder, Black Mamba, er på et bloddryppende hævntogt efter fire år i koma. Hendes dødsliste er linet op, og de to øverst navne er allerede streget. Nu er den enøjede, blonde bombe Elle Driver og den alkoholiserede udsmider Budd de sidste forhindringer inden den ultimative hævn over manden der først skabte hende og senere knuste hende – Bill. En hævn så sød, at hverken giftslanger, haglgeværer eller en levende begravelse kan forpurre den. Men Black Mambas mission er mere skrøbelig end som så, for Bill har et sidste es i ærmet.Med afslutningen af det todelte storværk, Kill Bill, cementerer instruktøren Quentin Tarantino (Pulp Fiction) sin plads som de sidste årtiers største actioninstruktør. Kill Bill vol. 2 er på alle måder nyskabende, overraskende og fascinerende, og Tarantinos talent for skarpe dialoger, intense showdowns og følelsesladede opgør spilles fuldt ud. Vol. 2 lever ikke bare op til vol. 1 – den overgår den med flere længder! Glæd dig til den spektakulære afslutning på årtiets kungfu-samurai-spaghettiwestern-actionbrag!

Hvor kan den streames?

Death Proof (2007)

For Austins mest cool DJ, Jungle Julia, indebærer mørket, at hun kan slappe af med sine to nærmeste venner. De tre piger tager ud i natten og får folk til at vende sig efter dem, hvor de end viser sig. Men ikke al opmærksomhed er god; i deres spor følger Stuntman Mike. Mens pigerne slapper af med en øl i baren, venter den mærkeligste og mest skræmmende seriemorder, man kan støde på.

Hvor kan den streames?

Inglourious Basterds (2009)

Nazisterne slagtede Shosannas familie. Nu står hun i centrum for en storstilet hævnaktion. Takket være en glamourøs filmstjerne, der har bånd til modstandsbevægelsen, er premieren på tyskernes seneste nationalromantiske bjergfilm henlagt til Shosannas biograf i Paris. På gæstelisten står såvel Hitler som hendes banemand, den belevne major Landa, samt en jødisk bataljon af barske skalpejægere.

Hvor kan den streames?

Django Unchained (2013)

Slaven Django bliver befriet af dusørjægeren Dr. Schultz, der behøver hjælp til at finde nogle berygtede, kriminelle brødre. Samtidig bliver han også oplært i dusørjægerens fine fag, som kommer til at vise sig særligt nyttigt. Sydens mest modbydelige plantage- og slaveejer Calvin Candie er nemlig i besiddelse af Djangos smukke kone Broomhilda. Schultz og hans nye lærling infiltrerer derfor plantagen for at befri hustruen, men Candies loyale husslave, Stephen, fatter mistanke om redningsforsøget. Quentin Tarantino har haft alle sine yndlings-westerns nede fra hylden og har lavet Django Unchained, som en stor kærlighedserklæring til genren, kombineret med hans velkendte fascination af blacksploitation film.

Hvor kan den streames?

The Hateful Eight (2015)

I ’The Hateful Eight’, der foregår seks, otte eller 12 år efter Borgerkrigen, kæmper en diligence for at komme gennem det barske vinterlandskab i Wyoming. Dusørjægeren John Ruth (Kurt Russel) og hans fange Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) haster mod byen Red Rock, hvor Ruth, der på disse kanter er kendt som ’The Hangman’, vil sørge for, at Domergue får sin fortjente straf. På vejen møder de to fremmede – Major Marquis Warren (Samuel L. Jackson), ekssoldat og nu berygtet dusørjæger og Chris Mannix (Walton Goggins), frafalden sydlænding, der hævder at være byens nye sherif.

Hvor kan den streames?

Once Upon a time in Hollywood (2019)

Quentin Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood udspiller sig i Los Angeles i 1969, hvor alt forandrer sig, mens TV-stjernen Rick Dalton og hans mangeårige stuntdouble Cliff Booth bevæger sig rundt i en branche, som de knapt nok genkender mere. Rick var engang en af filmbranchens største navne, men arbejder nu primært som gæsteskurk på diverse tv-serier. Hans faste stuntmand Cliff har fulgt Rick i tykt og tyndt og hjælper nu sin gode ven med alt fra huspligterne til moralsk støtte, når Rick mister selvtilliden. Ricks nye naboer er til gengæld Hollywoods seneste stjerner, Sharon Tate og Roman Polanski, men i udkanten af byen lurer en ny trussel, nemlig flokken af Charles Mansons kultmedlemmer. Den niende film fra forfatter/instruktøren byder på en stor rollebesætning og flere handlinger i en hyldest til de sidste øjeblikke af Hollywoods gyldne æra.

Hvor kan den streames?