Menu Luk

10 fantastiske fodboldfilm, til dig der ikke kan få nok af fodbold i disse VM tider

Indledning

VM i fodbold er i fuld gang, men optakten har været mere præget af fokus på skandalerne omkring værtsnationen Qatar. Det lader vi ligge for en kort stund.

Vi har her samlet en række film om fodbold ud fra forskellige kategorier, som forhåbentlig kan være med til at åbne dine øjne for de mange lag, som sporten rummer – på godt og ondt..

United – (2011)

Denne inspirerende film fortæller den sande historie om Manchester Uniteds “Busby Babes”. De er den yngste gruppe af spillere, der nogensinde har vundet den engelske liga, men de rammes af tragedie i 1958, da de styrter ned i et fly på vej tilbage fra Beograd. Otte spillere dør, og de overlevende kæmper for at komme videre fra tragedien. David Tennant og Jack O’Connell har hovedrollerne.

Hvor kan den streames?

Sommeren 92 – 2015

Landstræner Richard Møller Nielsen kæmper en ulige kamp med et splittet hold, der nægter at spille efter hans taktik. Ingen forstår, hvad han vil, hverken spillerne eller pressen – kun hans kone Jonna forstår ham. Han er Danmarks mest udskældte mand, og det ser sort ud. Men i sommeren ’92 får Richard en uventet chance, og pludselig er holdet på vej til EM i Sverige. Med i bagagen følger de interne konflikter, uenighederne og de personlige udfordringer, men Richard er overbevist om, at de sammen kan gøre det umulige. Sommeren ’92 er en film om en mand, der mod alle odds samler et hold og en nation.

Hvor kan den streames?

The Damned United – 2009

The Damned United handler om Brian Clough og hans 44 forbandede dage som manager for Leeds United, der på det tidspunkt var Englandsmestre. Brian Clough påtog sig opgaven uden at have sin betroede højrehånd Peter Taylor ved sin side og med omklædningsrummet fyldt af spillere, som han troede var loyale mod hans bitre modstander Don Revie. Det førte til, at Cloughs aggressivitet og genialitet blev testet uden sidestykke igennem 44 dage. Dette er historien herom. Historien om The Damned United.

Hvor kan den streames?

Goal - (2005)

Der er langt fra de knoldede baner i Los Angeles, hvor den illegale indvandrer Santiago Munez spiller, til de velplejede plæner i Englands Premier League. Goal! er en fortælling om prøvelser og strabadser, kærlighed og savn, nederlag og sejre, men samtidig en af de mest realistiske fodboldfilm, der er blevet lavet. Mød rigtige superstjerner, der spiller på rigtige stadioner, og oplev Newcastle United set indefra. Goal! vil få dig op at stå for at heppe på den fantastiske “Santi” på hans vej fra Los Angeles til St. James’ Parks gigantiske fodboldstadion.

Hvor kan den streames?

Diego Maradona (2019)

I stedet for at forsøge at fange hele Maradonas omfangende liv, vælger instruktøren at genfortælle den særskilte og signifikante historie om den argentinske legendes fortid. Mere præcist fodboldsspillerens fortid i S.S.C. Napoli, fra årene 1984 til 1991, som inkluderede seks sæsoner, to verdensmesterskaber, en kærlighedsskandale, et barn, kokainafhængighed og mafiainvolvering. Asif Kapadia har tidligere stået bag sportsdokumentaren Senna.

Hvor kan den streames?

Jeg er Zlatan (2019)

Jeg er Zlatan er en sand underdog-beretning om drengen fra Rosengård, som ikke havde noget, men som fik alt – med talent, hårdt arbejde – og trods modgang turde tro på sig selv og sin livsdrøm.

Hvor kan den streames?

Pelé (2021)

Med en turbulent periode i Brasiliens historie som bagtæppe viser denne dokumentar Pelés banebrydende vej fra nyt talent til nationalhelt.

Hvor kan den streames?

Messi - The Movie (2014)

En film af Alex de la Iglesia, som skildrer Messis liv fra barndommen i Rosario til den verdensspiller, han er i dag. I filmen fortæller holdkammerater, trænere og journalister om Messis rejse, og spillerens karriere bliver til film gennem skuespillere samt rigtige billeder. De la Iglesias har brugt mange timer på at genskabe Messis liv og får unikke perspektiver fra personer, der kender superstjernen bedre end nogen andre.

Hvor kan den streames?

Mig og min lillebror og Bølle (1969)

De to brødre på Bomø, Søren og Peter, har fået hunden Bølle, der er vild med fodbold og dygtig til at tippe. Den sørger for, at Søren og Peter vinder 338.000 kr. i tips og ugen efter er der ikke mindre end 117 tolvere – alle fra Bomø. Brødrene bliver interviewet i tv, og her tipper Bølle igen rigtigt for alle landets tippere. Nu lover brødrene, at Bølle ikke tipper mere. Men en Bomø-borger snyder dem, og så bliver fodboldkampen mellem Bomø og Niddinge pludselig vigtig.

Hvor kan den streames?

Martin Riis Larsen

Ejer og stifter, samt skribent