Mississippi Burning

Skrevet af Glenn Kibsgaard

Denne 7x Oscar nomineret film, er en fanatisk klassiker, som luner varmt på min filmhylde. Det er en fandens god spændingsfilm, der er baseret på en virkelig begivenhed tilbage i 1964, i USA. 

Den amerikanske racekrig i syden er på sidste højeste. ’Negro’ har deres toilet, og de hvide har deres. Og sydens autoritet er stolte hvide medlemmer af Ku Klux Klan (KKK). Men 1964 sker der et mord på 2 hvide, i staten Mississippi, som fangede medierne opmærksomhed, og blev til et politisk problem, da de 2 kæmpede for borgerlige rettigheder, som er en del af den Amerikanske grundlov. Men i starten var intet i nyhederne om, at disse 2 hvide blev myrdet, fordi de beskyttede en ’negro’. 

I filmen, henlægger den lokale sherif sagen under ‘forsvundne personer’, som om intet var hændt. Men så ankommer to FBI-agenter med ordre om, at undersøge sagen, grundet det politiske rører. Deres arbejde er selvfølgelig ikke velkomne, hos de lokale politibetjente og Ku Klux Klan tager det som en provokation, at Washington vil blande sig, i deres lokal anliggende. I midten står 2 FBI agenter, som skal forholde sig til den lokale racekrig, det politiske spildt mellem nord og syd Amerikas racesynspunkt, samt deres vidt forskellige temperamenter, i deres tilgang til opklaring samt deres samarbejde. Og hvordan forholder de til, at en ’Negro’ er blevet myrdet? 

Den ene er en nyuddannet FBI agent, med ambitioner og skal lede opklaringen. Den anden har fortiden som lokal sherif, i sydstaterne, men kæmper for at efterleve FBI’s regler. Hvad kommer man længst med, for at opklar 3 mord, som ingen bakker op har, og hvor ens fremtidige karriere står på spil? 

OBS: Tjek de 2 hovedskuespiller, og du vil forstå, hvor intens denne film er.

Lej den på iTunes

Instruktør: Alan Parker

Medvirkende: Gene HackmanWillem DafoeFrances McDormand, Brad Dourif, R. Lee Ermey, Gailard Sartain

Genre: Krimi, Drama, Historisk

Spilletid: 2 t. 08 min.

Udgivelsesdato: 02. december 1988

 

Trailer