Tillykke med de 90 år, Sean Connery

SKUESPILLER F: 25. AUGUST 1930

 

Sean Connery – 90 år på toppen

 – Udarbejdet og skrevet af Peter Palmqvist Skjøtt Poulsen

Den 25 august i år kan en af historiens måske største skuespillere fejre sin niende runde fødselsdag. Den heldige fødselar er selvfølgelig ingen ringere end Sean Connery. Men længe før de skrå brædder gjorde ham populær i England, og endnu længere før en vis skørtejæger og hemmelig agent gjorde ham til et internationalt sexsymbol og superstjerne, blev en lille dreng født i Skotland.

Sean Connery kom til verden i august 1930. Som søn af en fattig familie i Skotlands hovedstad Edinburgh, lå livet som filmstjerne ikke ligefrem i kortene. Allerede som 9 årig tvang de hårde økonomiske kår ham i arbejde, og kun 10 år gammel blev Sean taget ud af skolen for at arbejde – En beslutning som ærgrede Connery gennem hele sit voksenliv. Arbejdet som bud, der bragte kartofler, mælk og kul ud til beboere i Edinburgh blev efter et par år erstattet af værnepligt i den engelske flåde. En værnepligt, som dog endte 3 elendige år senere, med et mavesår til den unge Sean Connery.

Efter endt værnepligt blev den unge Connery optaget af bodybuilding og han vandt sågar 2.pladsen ved Mr. Universe i 1953. Denne flotte præstation gav ham blandt andet mulighed for at træde ind i professionel engelsk fodbold, men den unge Connery var på dette tidspunkt, fast besluttet på at prøve kræfter med skuespil i stedet. Hans umiddelbare skuespiltalent og hans flotte fysik gav ham flere roller, både på teatret og på TV for BBC. I sidste halvdel af 1950’erne lavede han sågar flere spillefilm, dog uden at det fremmede hans internationale karriere nævneværdigt.

Kampen for at slå igennem som skuespiller lykkedes dog, da hans præstation i BBC’s produktion af ‘Anna Karenina’ i 1961, gav ham en audition til hovedrollen i filmatiseringen af spionforfatteren Ian Flemmings roman om den berømte agent 007. En rolle som Sean Connery, trods protester fra forfatteren selv, fik. Sean Connery blev agent 007, bedre kendt som James Bond, og blev øjeblikkeligt en af verdens største superstjerner.

Sean Connerys helt umiddelbare charme og maskulinitet vandt både det mandlige og kvindelig publikums hjerter, gjorde ham til et decideret sexsymbol og ikke mindst, en stjerne. Da Bond-manien var på sit højeste, giftede den nu 32 årige Sean Connery sig med Diane Cilento og sammen fik de sønnen Jason. Ikke alt var dog en dans på roser for James Bond. I takt med filmenes øgede popularitet voksede også kritikken af filmene, særligt fra adskillige kvinderettighedsforkæmpere. Filmene blev beskyldt både for at have et forældet kvindesyn, og for vold mod kvinder. Et syn som især filmens unge stjerne kom til at stå på mål for. Dette blev en af hovedårsagerne til at Connery, mellem produktionerne af James Bond filmene, søgte at prøve kræfter med andre roller end den dameglade spion. Således lavede han eksempelvis ‘Marnie’ i 1964 med Alfred Hitchcock. En rolle som på mange måder var noget helt nyt fra hans rolle som Bond. Denne vekselvirkning mellem roller blev noget som Connery blev ved med i al sin tid som agent 007.

På trods af sin internationale succes glemte Connery aldrig sine rødder. Han gjorde det til sin livslange opgave at fremme forhold for uddannelse i Skotland. Således donerede han hele sin løn – 1,2 millioner dollars – da han i 1971 indspillede ‘Diamonds Are Forever’, til uddannelse af unge skotske talenter.

I 1973 blev Connery og hustruen Diane skilt, men allerede i 1975 blev Connery gift igen. Denne gang med Fransk-Marrocaneren Micheline Ruquebrune. Den nyopblomstrede kærlighed smittede tilsyneladende af på Connerys karriere, som i årene efter 1975 leverede nogle af sine mest gribende og indlevende præstationer. Den måske største succes fra denne periode blev ‘The Man Who Would Be King’ af John Huston, hvor Connery spillede sammen med sin nære ven Michael Caine.

Connery, der aldrig været bange for at tage chancer i sin karriere (hvilket i øvrigt gjorde det komplet umuligt at forudsige hans succes ved billetlugerne), valgte i starten af 80’erne at vende tilbage til Bond universet 21 år efter sin første Bond film. En oplevelse som dog skulle vise sig så udmattende, frustrerende og dårlig at en udbrændt Sean Connery for første gang i sin karriere valgte at trække sig tilbage i næsten 2 hele år.

Som en fugl fønix rejste Connery sig dog igen, og vendte stærkt tilbage. I 1988 blev Sean Connery langt om længe nomineret til en Oscar – en anderkendelse som mange andre end skuespilleren selv, mente havde været alt for længe undervejs – og denne vandt han til sin egen store overraskelse, for sin flotte præstation i Brian de Palmas ‘The Untouchables’. Udover en Oscar, har Connery modtaget utallige priser og nomineringer gennem karrieren. Vigtigst for skuespilleren selv, var det dog da han modtog ‘The Freedom of Edinburgh’-prisen. En af de største anerkendelser som Skotland kan give og en pris hvor skotterne selv stemmer om hvem der skal modtage prisen. Tidligere prismodtagere tæller eksempelvis Benjamin Franklin og Winston Churchill.

Efter sin Oscarsejr i 1988 fortsatte Connery succesfuldt sit virke som skuespiller, indtil han trak sig endegyldigt tilbage i 2003, 73 år gammel. Sean Connerys karriere bød på en bred vifte af roller og genrer, umætteligt drevet frem af hans egen nysgerrighed og talent. Alt dette har været med til at gøre Sean Connery til en af de mest ikoniske og populære skuespillere nogensinde, og en skuespiller vis virke vi kan nyde længe endnu.