Timothée Chalamet - en "Rising Star" skuespiller

– Skrevet af Ellen-Karin Myklebust

Indledning
2010 erne er slut, og 2019 sluttede med et efterår med en del flotte og meningsfulde film. Filmsiden.dk vil gerne markere dette og lancere et nyt koncept. Månedens skuepiller. Det er relevant, passende og interessant at dykke lidt ned i. Mange dygtige, kendte og ældre skuespillere har vist deres værd. Der findes også unge kommende stjerner og aktuelle skuespillere. Denne måned vil vi se nærmere på Timothée Chalamet, som man kan kalde en ”Rising Star” inden for skuespillerverden.

Om Timothée Chalamet
Det er kun rosende ord, man bruger i forbindelse med Timothée Chalamet og hans skuespil. Det er ord som filmindustriens næste Leonardo DiCaprio – golden child – modelagtige udseende – charmerende med sovekammerøjne. Ikke nok med det er han også musikalsk og spiller guitar og klaver. Ydermere taler han fransk og italiensk, hvilket man kan høre ham tale i et par film. Hans skuespiltalent bliver sammenlignet med, og han kåres som sin generations James Dean.

Timothée Chalamet er en amerikanskfødt skuespiller. Han er født den 27. december 1995. Han er vokset op i byen New York. Den kunstneriske åre har han åbenart arvet efter sin mor Nicole Flender, der er tidligere danser på Broadway, som nu arbejder som ejendomsmægler. Faderen Marc Chalamet arbejder for Unicef. Som så mange amerikanere er han en blandet landhandel med hensyn til afstamning. Det tæller østrigske og russiske jøder, samt fransk protestantisk aner. Søsteren Pauline bor i Paris, hvor hun arbejder som skuespiller. Der skal også nævnes, at hans onkel er Rodman Flender som er gift med Amy Lippmann. Begge to har karrierer inden for film og tv.

Timothée Chalamet er vokset op i en familie med interesse for det kunstneriske. Allerede som barn op-trådte han i forskellige reklamer og kortfilm. Han har gået på forskellige skoler. Dog blev skolen Fiorello H. LaGuardia High School et vendepunkt for ham, med hensyn til skuespilleriet. Skuespilleren udtaler selv om sin tid der. ”I had some excellent teachers and really fell in love with it. I saw that it could be and should be treated as a craft”. Noget tyder på Timothée Chalamet udviste ekstraordinært talent under sin audition, da en lærer trods et ikke succesfuldt indledende interview insisterede på, at han skulle begynde.

I årens løb har Timothée Chalamet været med i teaterproduktioner, tv-serier og film. Hans gennembrud blev rollen som Elio i Call me by your name. Men elles har man set ham i roller i tv-serier som Law & Order og Loving Leah og Homeland. Af andre større film han har været med i skal nævnes Interstellar, Lady Bird med flere.

 Ifølge IMDb kan man læse sig frem til at han allerede i en så ung en alder er blevet nomineret til en Oscar. Yderligere er der 74 nomineringer, hvor af han har vundet 38 gange. Det er for film som Call me by your name og Beautiful boy, han er nomineret og vundet priser. Hollywood film Awards blandt andre har han vundet for disse to. San Diego Film Critics Society Awards gav ham vinnerprisen for Breakthrough Artist. Når man tager i betragtning, hvor meget han har været med og hans alder, så er listen lang og imponerende.

Timothée Chalamet skal spille Bob Dylan i kommende film

Mindeværdige roller

Nedenstående citat er henvendt til rollen i filmen Miss Stevens, som vi vil se nærmere på senere. Det er en enestående sammenligning. Jeg finder ordende både rammende og beskrivende for Timothée Chalamet skuespil. Derfor vælger jeg at have det med i denne artikel.

He is compelling even when he’s just watching silently and reacting to the other characters. When he has to explode with rage or manic energy, he’s startling. And in the drama competition, his reading of a climactic speech from Death of a Salesman suggests that this young actor has a bright future in many different media. (I don’t know if I’ve ever seen a better performance of that speech.)” Stephen Holden of The New York Times compared him to James Dean.

Call Me By Your Name

Det var med en vis ambivalens, jeg gik ind for at se denne film. Jeg synes, historien og temaet kan være meget nichepræget. Det henvender sig til en helt klar publikumsgruppe. Så jeg spurgte mig selv, er filmen virkelig så god og interessant, og har den egentlig noget at fortælle, og en bred nok appel. En filmentusi-ast kan heldigvis blive positivt overrasket. Historien var i filmen sobert og fint vist og fortalt. Dette til trods er denne film ikke på min liste over favoritter. Alligevel fortjener Timothée Chalamet den ros, og de priser han har fået for sin skuespiller indsats i denne tekstpassages film. Læser man rundt, beskriver man hans skuespil i denne film som levnede på alle måder. Han fortæller selv i et talkshow, at noget uventet skete inden selve filmoptagelserne gik i gang. Nervøsiteten herskede over, at han skulle kysse sin mandelige skuespillerkollega. Kort sagt, isen skulle brydes, bliver der fortalt. Instruktøren ville have skuespillerne til at øve filmens første kys. Dette foregik udenfor i husets baghave. Men skuespillerne hørte ikke et CUT fra instruktøren, så de blev ved med at kysse. Der gik nogle få minutter med dette. Skuespillerne opdager så, de er alene. Det er måske derfor, de mandelige skuespillere har en sådan fin kemi filmen igennem. Som jeg husker det, så brænder forelskelsen og karakterens personlighed uden tvivl igennem lærredet. Dette er skuespil der kommer ud over scenekanten. Jeg valgte dette klip filmens sidste scene, fordi der skal noget til at være vise så meget i så lang tid blot ved mimik, og hvad øjnene kan fortælle.

The King

Dette klip er valgt for at vise, hvordan Timothée Chalamet igen med krop og øjne viser hvad der foregår i karakteren Henry V. Ting og sager begynder at gå op for ham. Dette er ikke nødvendigvis til den positive side. Han forstår nu rænkernes spil, han har været oppe i mod. Han handler brutalt i denne opvågning. Derefter møder han sin udkårne, og han siger nøjagtig, hvad der brug for i det store hele. Nu, er han bed-re i stand til magtens spil, han har et bedre overblik over fjender og venner, han har en ved sin side, så han ikke står helt alene med sin skæbne som konge.

Beautiful Boy

Denne film er baseret og eller inspireret af Nic Sheffs autentiske bog Tweak: Growing Up on Metham-phetamines og Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction skrevet af faderen Davis Sheff. I den forbindelse må jeg sige at Timothée Chalamet virker helt rigtig castet til denne film. Der er en vis udseendemæssig lighed. Samtidig leverer han en fin og smuk fortolkning af karakteren. I denne bar-scene forstår man tydeligt, hvor langt far og søn er fra hinanden. Det viser også, hvor svært det er for dem at skabe en sund relation – en forbindelse – en fælles platform. Timothée Chalamets skuespil viser tydeligvis en ung mand der er vred, han er usikker på sig selv og med stor indvendig smerte.

Miss Stevens

Filmen Miss Stevens er en slags road trip movie. Den handler om denne lærerinde der tager tre af sine elever med til en skuespilkonkurrence i Californien. De tager af sted i en bil. Timothée Chalamets karakter Billy må tage medicin grundet adfærdsforstyrrelse. Undervejs udvikler han romantiske følelser for Miss Stevens. Der opstår forviklinger på hotellet. Konkurrencen ender med at Timothée Chalamets karakter Billy leverer en yderst stærk og velspillet monolog fra Death of Salesman. Det er til publikums begejstring, og han opnår anden plads. Klippet med monlogen viser et meget emotionelt skuespil. Her er det som om, han kanaliserer karakterens Billys holdning og følelser for lærerinden ud gennem skuespillet. Den måde Timothée Chalamet bruger sin stemme i monologfremførelsen, finder jeg, er med til at fortolke karakterens sindsstemning.

Kommende roller

 I nærmeste fremtid vil vi se Timothée Chalamet i roller i film som Dune, Little Woman A Rainy day in New York, The French Dispatch Der er også annonceret på IMDb en efterfølger til Call me by your name som endnu ikke har nogen titel.  Desuden kan vi se frem til at se den unge talentfulde skuespiller i en kommende film om Bob Dylan.