To danske dokumentarfilm sejrer ved Sundance-festivalen

– Foto: Final Cut for Real

Camilla Nielssons ’President’ og Jonas Poher Rasmussens ’Flugt’ vandt tirsdag nat dansk tid hver en fornem pris på Sundance Filmfestivalen. De to film, begge produceret af Final Cut for Real, er blevet storrost i de internationale medier.

Efter en overvældende modtagelse på den prominente Sundance Filmfestival i Utah i USA sætter de to danske dokumentarfilm ‘Flugt’ og ‘President’ nu trumf på ved nattens prisuddeling.

Begge deltog i konkurrencen for internationale dokumentarfilm, og her gik hovedprisen for årets bedste i kategorien, World Cinema Grand Jury Prize, til Jonas Poher Rasmussens animerede ‘Flugt’. I filmen udfolder instruktøren sin ven Amins gribende beretning om, hvordan han ankom til Danmark fra Afghanistan for 25 år siden.

Camilla Nielssons ‘President’ om det tumultariske præsidentvalg i Zimbabwe i 2018 set fra oppositionens lejr vandt en særpris, World Cinema Documentary Special Jury Award: Vérité Filmmaking. Festivalens særpriser uddeles hvert år som en anerkendelse af fornemt filmkunstnerisk håndværk inden for udvalgte områder.

Kort efter verdenspremieren på Sundance Filmfestivalen den 28. januar blev ‘Flugt’ købt til distribution på det amerikanske marked af selskabet Neon, der også stod bag Oscar-vinderen ‘Parasite’. Filmen får her premiere i en engelsk version, hvor Nikolaj Coster-Waldau og britiske Riz Ahmed skal lægge stemmer til henholdsvis Jonas Poher Rasmussen og Amin.

Jonas Poher Rasmussen, der debuterede i 2006 med ‘Noget om Halfdan’ om sin farfar Halfdan Rasmussen og siden har stået bag ‘Searching for Bill’ (2012) og ‘Det han gjorde’ (2015), tog desuden de internationale kritikere med storm.

“Der har været utallige film om flygtningekrisen, men ingen af dem har den samme rene og uforfalskede originalitet som ‘Flugt’,” skriver IndieWire, der kalder filmen for “aktivisme, terapi og fantastisk filmkunst på en og samme tid”.

The Guardian priser ‘Flugt’ som en “bemærkelsesværdigt humanistisk og kompleks film, der udvider og uddyber en type historier, der alt for ofte overforenkles”, og Rasmussen som en instruktør, der “har skabt en kærlig og kompromisløs hyldest til sin ven, en modig overlever, hvis historie jeg umuligt vil kunne glemme”.

Filmen er en “stærk og poetisk beretning om personlig kamp og selverkendelse, der udvider definitionen for ​​dokumentarfilm”, skriver Hollywood Reporter. Også brancheblade som Variety og Screen Daily istemmer den positive omtale.

Den kommende weekend får ‘Flugt’ europæisk premiere på Göteborg Filmfestival i konkurrencen for nordiske dokumentarfilm.